notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Év Rovara 2019

Hirdetés

Év Rovara 2019 – Már szavazhat mindenki!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén is szavazhatunk, a kérdés az, hogy melyik rovart népszerűsítsük a 2019-es évben! Három rovarfaj közül lehet választani, nézzük a részleteket, a cikkben bemutatjuk mind a három rovarfajt! 

Szavazz az Év Rovarára

(Fotó forrása: Flickr)

Az Év Rovara kampány

A Magyar Rovartani Társaság fennállásának 101. évében, egész pontosan 2011-ben indította útjának az Év Rovara kampányát. A cél az, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek felhívják a figyelmét egy-egy rovarra, hogy egy adott faj életét, életkörülményeit bemutatva a természeti folyamatok jobb megértését segítsék. A védett vagy védendő fajok bemutatásával a természetvédelem fontosságát hangsúlyozzák, egyúttal a rovarvilág jelentőségét a természetvédelem részeként.

 

Az Év Rovarát minden évben a Magyar Rovartani Társaság vezetősége választja ki a megelőző év végén, viszont 2015 óta internetes szavazás alapján választanak. A korábbi győztesek: hétpettyes katicabogár (2011), imádkozó sáska (2012), citromlepke (2013), földi poszméh (2014), nagy szentjánosbogár (2015), mezei tücsök (2016), nagy szarvasbogár (2017), óriás szitakötő (2018).

Hirdetés

 

Az idei jelöltek mindegyike közösségi jelentőségű fajok – az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajok. A magyar tarsza, kis Apolló-lepke, és a havasi cincér közül lehet választani, szavazatot itt adhattok le ti is! A szavazás december 6-án, éjfélkor zárul le, addig dönthet mindenki arról, hogy melyik rovar legyen 2019-ben a rovarvilágot népszerűsítő, kitüntetett faj. Most pedig ismerkedjünk meg a jelöltekkel! 

 

Az Év Rovara – Magyar tarsza

A magyar tarsza (Isophya costata) Magyarországon előforduló, endemikus reliktum faj, mely egy fokozottan védett, lassú mozgású ürgeszöcskeféle. Mintegy 10 000 éve él a Kárpát-medencében, mint a hajdani sztyeppei életközösség hírmondója.

 

A faj hossza 20-30 milliméteres, színe zöld, teste erőteljesen szelvényezett, oldalirányban lapított. Csápjai hosszabbak a teljes testhossz felénél. Szárnyaicsökevényesek, ezért röpképtelen: leginkább izmos ugrólábaival közlekedik. Ezek hangadásra is alkalmasak: a tarsza nászidőszakban ciripel. A nősténynek feltűnő, felfelé ívelő tojócsöve van. Színe tökéletes álcázást biztosít számára kedvelt élőhelyén, a többszintes, magasra növő gyepszőnyegben.

Hirdetés

 

Táplálékát is innen szerzi: lágy szárú növények zöld részeit fogyasztja, így a zsályafélékét, szamócáét vagy pimpókét. Mivel a populációk elszigeteltek, és élőhelyük is egyre fogy, ezért veszély fenyegeti, így a fajt törvény védi. Pénzben kifejezett eszmei értéke 100 000 forint. A következő oldalon bemutatott a másik két jelöltet is! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

73/2006. (X. 17.) FVM rendelet

a mezõ- és erdõgazdálkodási, valamint az élelmiszer-ipari tevékenységhez kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok