Év Rovara 2019

Év Rovara 2019 – Már szavazhat mindenki!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idén is szavazhatunk, a kérdés az, hogy melyik rovart népszerűsítsük a 2019-es évben! Három rovarfaj közül lehet választani, nézzük a részleteket, a cikkben bemutatjuk mind a három rovarfajt! 

Szavazz az Év Rovarára

(Fotó forrása: Flickr)

Az Év Rovara kampány

A Magyar Rovartani Társaság fennállásának 101. évében, egész pontosan 2011-ben indította útjának az Év Rovara kampányát. A cél az, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek felhívják a figyelmét egy-egy rovarra, hogy egy adott faj életét, életkörülményeit bemutatva a természeti folyamatok jobb megértését segítsék. A védett vagy védendő fajok bemutatásával a természetvédelem fontosságát hangsúlyozzák, egyúttal a rovarvilág jelentőségét a természetvédelem részeként.

Az Év Rovarát minden évben a Magyar Rovartani Társaság vezetősége választja ki a megelőző év végén, viszont 2015 óta internetes szavazás alapján választanak. A korábbi győztesek: hétpettyes katicabogár (2011), imádkozó sáska (2012), citromlepke (2013), földi poszméh (2014), nagy szentjánosbogár (2015), mezei tücsök (2016), nagy szarvasbogár (2017), óriás szitakötő (2018).

Az idei jelöltek mindegyike közösségi jelentőségű fajok – az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajok. A magyar tarsza, kis Apolló-lepke, és a havasi cincér közül lehet választani, szavazatot itt adhattok le ti is! A szavazás december 6-án, éjfélkor zárul le, addig dönthet mindenki arról, hogy melyik rovar legyen 2019-ben a rovarvilágot népszerűsítő, kitüntetett faj. Most pedig ismerkedjünk meg a jelöltekkel! 

Az Év Rovara – Magyar tarsza

A magyar tarsza (Isophya costata) Magyarországon előforduló, endemikus reliktum faj, mely egy fokozottan védett, lassú mozgású ürgeszöcskeféle. Mintegy 10 000 éve él a Kárpát-medencében, mint a hajdani sztyeppei életközösség hírmondója.

A faj hossza 20-30 milliméteres, színe zöld, teste erőteljesen szelvényezett, oldalirányban lapított. Csápjai hosszabbak a teljes testhossz felénél. Szárnyaicsökevényesek, ezért röpképtelen: leginkább izmos ugrólábaival közlekedik. Ezek hangadásra is alkalmasak: a tarsza nászidőszakban ciripel. A nősténynek feltűnő, felfelé ívelő tojócsöve van. Színe tökéletes álcázást biztosít számára kedvelt élőhelyén, a többszintes, magasra növő gyepszőnyegben.

Táplálékát is innen szerzi: lágy szárú növények zöld részeit fogyasztja, így a zsályafélékét, szamócáét vagy pimpókét. Mivel a populációk elszigeteltek, és élőhelyük is egyre fogy, ezért veszély fenyegeti, így a fajt törvény védi. Pénzben kifejezett eszmei értéke 100 000 forint. A következő oldalon bemutatott a másik két jelöltet is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tehenészet

A nagyobb létszámú,tejhasznú tehénállomány és az állatok elhelyezésére szolgáló telep... Tovább

kofuna

serkentő és tápláló hatású szervestrágyaszer. 70% szőlőtörkölyt, 20% baromfitrágyát... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok