Év Rovara 2019

hirdetes

Év Rovara 2019 – Már szavazhat mindenki!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Idén is szavazhatunk, a kérdés az, hogy melyik rovart népszerűsítsük a 2019-es évben! Három rovarfaj közül lehet választani, nézzük a részleteket, a cikkben bemutatjuk mind a három rovarfajt! 

Szavazz az Év Rovarára

(Fotó forrása: Flickr)

Az Év Rovara kampány

A Magyar Rovartani Társaság fennállásának 101. évében, egész pontosan 2011-ben indította útjának az Év Rovara kampányát. A cél az, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek felhívják a figyelmét egy-egy rovarra, hogy egy adott faj életét, életkörülményeit bemutatva a természeti folyamatok jobb megértését segítsék. A védett vagy védendő fajok bemutatásával a természetvédelem fontosságát hangsúlyozzák, egyúttal a rovarvilág jelentőségét a természetvédelem részeként.

Az Év Rovarát minden évben a Magyar Rovartani Társaság vezetősége választja ki a megelőző év végén, viszont 2015 óta internetes szavazás alapján választanak. A korábbi győztesek: hétpettyes katicabogár (2011), imádkozó sáska (2012), citromlepke (2013), földi poszméh (2014), nagy szentjánosbogár (2015), mezei tücsök (2016), nagy szarvasbogár (2017), óriás szitakötő (2018).

hirdetes

Az idei jelöltek mindegyike közösségi jelentőségű fajok – az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajok. A magyar tarsza, kis Apolló-lepke, és a havasi cincér közül lehet választani, szavazatot itt adhattok le ti is! A szavazás december 6-án, éjfélkor zárul le, addig dönthet mindenki arról, hogy melyik rovar legyen 2019-ben a rovarvilágot népszerűsítő, kitüntetett faj. Most pedig ismerkedjünk meg a jelöltekkel! 

Az Év Rovara – Magyar tarsza

A magyar tarsza (Isophya costata) Magyarországon előforduló, endemikus reliktum faj, mely egy fokozottan védett, lassú mozgású ürgeszöcskeféle. Mintegy 10 000 éve él a Kárpát-medencében, mint a hajdani sztyeppei életközösség hírmondója.

A faj hossza 20-30 milliméteres, színe zöld, teste erőteljesen szelvényezett, oldalirányban lapított. Csápjai hosszabbak a teljes testhossz felénél. Szárnyaicsökevényesek, ezért röpképtelen: leginkább izmos ugrólábaival közlekedik. Ezek hangadásra is alkalmasak: a tarsza nászidőszakban ciripel. A nősténynek feltűnő, felfelé ívelő tojócsöve van. Színe tökéletes álcázást biztosít számára kedvelt élőhelyén, a többszintes, magasra növő gyepszőnyegben.

hirdetes

Táplálékát is innen szerzi: lágy szárú növények zöld részeit fogyasztja, így a zsályafélékét, szamócáét vagy pimpókét. Mivel a populációk elszigeteltek, és élőhelyük is egyre fogy, ezért veszély fenyegeti, így a fajt törvény védi. Pénzben kifejezett eszmei értéke 100 000 forint. A következő oldalon bemutatott a másik két jelöltet is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zagy

víz és különböző szilárd anyagok (salak, pernye, föld és egyéb hulladékok) keveréke.... Tovább

Fõvárosi Földhivatal

Földhivatal Budapesti Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok