Európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika jövőjéről, ÁFA gondok, Unió, agrártárca, holland, angol, svéd, és magyar szakember, agrárpolitika, piac, EU, új tagországok

Európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika jövőjéről

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ÁFA gondok is azt jelzik, hogy egységesebb szabályozásra lesz szükség az Unióban a következő években. Reménykeltő a témában annak a tanácskozásnak már a ténye is, amiről az agrártárca főosztályvezetője, Vajda László tájékoztatott.
Európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika jövőjéről, ÁFA gondok, Unió, agrártárca, holland, angol, svéd, és magyar szakember, agrárpolitika, piac, EU, új tagországok

Harmadik állomásához érkezett az eszmecsere sorozat, ahol a budapesti brit nagykövetségen holland, angol, svéd, és magyar szakemberek tanácskoznak az Európai mezőgazdasági és vidékfejlesztés politika jövőjéről. Ez - alapvetően - brit kezdeményezés volt. Ez előtt jó fél évvel a brit nagykövet tájékoztatta a magyar agrárminisztert erről a kezdeményezésről, és kérte azt, hogy FVM képviselői is, vegyenek részt ezeken a tanácskozásokon, és fejtsék ki a véleményüket. Ők pedig örömmel ragadták meg ezt a lehetőséget, hiszem, amint az köztudott, a közös agrárpolitika felülvizsgálata 2009. során esedékes. És ennek előkészítését, egymás véleményének a jobb megismerését szolgálja ez a szeminárium sorozat. A kérdésre, hogy pusztán diplomáciai jelentőségű, vagy akad gyakorlati haszna is, így válaszolt Vajda László:– „Ahogy egy ház nagyon sok téglából épül, úgy a majdani döntés arról, hogyan is tovább a közös agrárpolitikát illetően, szintén sok-sok megelőző megbeszélésnek az eredménye lesz. Annak ellenére, hogy nem volt olyan feladatunk, hogy valamiben megegyezzünk, vagy netán valamilyen döntést hozzunk, vagy a négy ország közös álláspontot alakítson ki, de ez a mintegy 3 óráig tartó program egy nagyon hasznos tégla volt abban, hogy a ház, amit majd a jövő közös agrárpolitikájának nevezünk, az stabil alapokon álljon.”


A két korábbi eszmecseréről a elhangzott: a közép, vagy hosszú távú agrártervekkel kapcsolatos műhelymunka még javában folyik Magyarországon. De rendelkezésükre áll valamennyi felszólaló előadásának a szövegei, és tanulmányozzák az írásos anyagokat is. A másik három résztvevő ország nálunk jóval hamarabb lett az EU, tagja, és a jelentős mértékű támogatásokat, piacvédelmet jóval hosszabb időn keresztül élvezték. Nagy-Britannia, Svédország, és Hollandia is hajlik arra, hogy a jövő közös agrárpolitikájának a középpontjában a vállalkozókészség, a piac orientáltság, a versenyképesség álljon, és ezzel együtt a támogatások és a védelem is – akár - jelentős mértékben csökkenjen 2013.-at követően. Magyarország ezzel szemben egy jóval óvatosabb előrehaladást tart szükségesnek - nem vitatva azt, hogy a mezőgazdaságnak is versenyszféra részévé kell válnia, és piacorientáltnak. De az új tagországok esetében fontos, hogy a támogatások jelentős szintje fennmaradjon, hiszen a szerkezetátalakításnak mi még igen csak a közepén vagyunk. Másrészt pedig a vidéki népesség, és a mezőgazdasággal foglalkozók aránya az új tagállamokban még jóval magasabb. Tehát e miatt is nagyobb odafigyelést igényel ez a szektor. Az agrárpolitika formálását illetően mindenképpen partnerek vagyunk a többi tagországgal, ez egy másik síkja az együttműködések. Hogy a piacokon versenytársak vagyunk? Ez természetes, a stratégiai egyeztetés és a verseny jól elfér egymás mellett.

Magyar Rádió

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyomor

az emésztőkészülék előbélszakaszának része, a bal borda alatt, a máj mögött helyeződik... Tovább

vegetatív idegrendszer (autonóm idegrendszer)

A szervezet önfenntartását,növekedését,fejl.-ét és szaporodását befolyásoló... Tovább

Tovább a lexikonra