A pécsi mandulafa lehet Európa Év Fája

Segíts te is – A pécsi mandulafa lehet Európa Legszebb Fája!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Már elindult a szavazás, nagyon fontos, hogy mindenki segítsen, ugyanis minden egyes szavazat segít abban, hogy magyar legyen Európa Év Fája. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan szavazhatsz! 

Szavazz te is a pécsi mandulafára

A pécsi mandulafa lett 2018-ban Magyarország Év Fája, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót. Ez a diadal pedig automatikus nevezést jelentett az Európa Év Fája megmérettetésre. A pécsi havi-hegyi mandulafa idén nagyon erős mezőnybe került, csodálatosan szép fák vannak jelölve Európából. 

Ott van a jelöltek között Franciaország 200-230 éves paratölgye, a Madár-fa, Lengyelország Térdelő fája (egy zöld juharfa), mely a nemzet eltökéltségét szimbolizálja. A nevezettek között szerepel Hollandia 180 éves kocsányos tölgyfája, ami a holland-belga határ közelében található. Ez a csodálatos fa arról híres, hogy ez volt az egyetlen, amit nem vágtak ki, amikor építették az autópályát, ott állt rendületlenül a forgalmas útpályák között. Sajnálatos, hogy az autópályát bővíteni szeretnék, emiatt ismét veszély fenyegeti a tölgyet, ami széleskörű tiltakozáshoz vezetett, ennek eredményeképpen elsöprős sikert aratott a hollandiai Év Fája versenyen. 

Szlovákia Év Fája egy vén hársfa lett, ami egy öreg templom mellett áll Kopcany falu szélén, egy csendes réten. A templom és a különlegesen szép fa több mint száz éve áll ellen a zord időjárásnak. 

Azonban ott van a nevezettek között egy magyar fa is, Pécs csavarodott törzsű mandulafája, amit a pécsi Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassin családi túraklubja fogadott örökbe. A különleges mandulafa a Tettyén található, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A fa nem hatalmas matuzsálem, hanem méreteiben is emberléptékű növény, zömök és kérges „tenyerű”, gyümölcsével tápláló, meleget sugárzó, a hegytetei szelekkel dacoló, és nem utolsósorban árnyékot adó, gondoskodó.

Az Év Fája verseny 2002-ben indult, Csehországból, azóta számos ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, 2011-ben először versenyezhettek egymással az országos győztesek az Európai Év Fája címért. Az idei szavazás pedig február elsején kezdődött, a magyar mandulafa eddig az első helyen van, de nem olyan sokkal, szóval minden szavazat számít. Szavazni pedig ide kattintva tudtok! 

Kép forrása: treeoftheyear.org

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állandó rét

a rendszeresen kaszált ->gyepterület. Tovább

forgóeszközök

azok a termelőeszközök, amelyek úgy használódnak el egy termelési ciklusban, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek