Éticsigapörkölt recepttel - ismerd meg Te is ezt az ínyencséget

hirdetes

Igazi ínyencség – Így készül az éticsigapörkölt (Recept)

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sok helyen számít igazi ínyencségnek, Magyarországon is tele vannak velük a kertek - Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az éticsigákról, valamint a fogyasztásukról, nézzük, hogy készül az éticsigapörkölt! 

Hogyan készül az éticsigapörkölt

Éticsigapörkölt készítése – Röviden az éticsigákról

Az éticsiga Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Kelet-Franciaországban, Észak-Olaszországban, Németországban, Magyarországon, Hollandiában, Lengyelországban, Nyugat-Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Romániában, valamint a délkelet-európai országban. Betelepített faj a következő országokban: Svédország, Norvégia és Finnország középső és déli részei, ahová a középkorban a szerzetesek telepítették be ezt a csigát.

Angliába a rómaiak vitték be, de csak a déli meszes vidékeken tudott megmaradni; manapság védett a szigetországban. Az éticsigákat rengeteg ember fogyasztja, éppen ezért még farmokon is tenyésztik őket. Érdekesség, hogy a középkorban különösen kedvelték a böjt időszak alatti fogyaszthatósága miatt - ugyanis nem húsnak, hanem halnak tekintették.

hirdetes

Azt azonban érdemes tudnia mindenkinek, hogy az éticsiga Magyarországon védett állatnak számít, de április 1-től június 15-ig szedhetőek a 30 mm-nél nagyobb példányok. Az éticsiga gyűjtésére vonatkozó jogszabály ide kattintva olvasható!

Éticsigapörkölt készítése – Az előkészületek

Az éticsigákat éheztetni kell néhány napig annak érdekében, hogy teljesen kitisztuljanak. Ehhez keressünk egymegfelelő edényt: legjobb az alul lyukacsos kosár, vagy láda – ezekben könnyedén tudjuk az éticsigákat zuhanyoztatni. 5-7 napig kell éheztetni a csigákat, majd egy kefével érdemes átsikálni a házukat, hogy teljesen koszmentesek legyenek.

Ezután át kell mosni őket, legalább négyszer-ötször, jó alaposan – ennek eredményeképpen kijönnek a házukból. Ezután következik a csigák átsegítése a túlvilágra. Érdemesebb a gyorsabb és valamivel kíméletesebbnek tűnő verziót választani, ne hideg vízbe tegyük oda őket főni, hanem lobogó, forró vízbe dobjuk őket. 3-4 perc után egy hideg vizes edénybe szedjük át a csigákat, és amikor kihűltek, húzzuk ki őket a házukból, egy hegyes villával, vagy késsel.

hirdetes

Ha ez is megvan, távolítsuk el az éticsigák bélcsatornáit. A csigaházakat tegyük félre, később kifőzhetjük, kiszáríthatjuk, majd beletölthetjük mondjuk zöldfűszeres vajjal a csigahúst. A csigahúst érdemes többször átmosni sós-ecetes vízben, így megszabadulhatunk a nyálkától. A következő oldalon megtekinthetitek a receptet is, ehhez nincs más dolgotok, mint lapozni egyet! 

Ylvers képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

87/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról ... Tovább

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek