Mi az az esőkert, és hogyan építs egyet portádra

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hasznosítsd a csapadékot – Így alakíts ki praktikus esőkertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Esőkertek kialakítása

(André Rau képe a Pixabay -en.)

Az esőkert elhelyezése

A következő esőzés alkalmával fogj egy ernyőt és járd körbe a portát, hogy megnézd, hol folyik le az eső. Különösen figyelj oda a háztetőre, az ereszcsatornák kivezetőire, a kocsifeljáróra, és nézd meg azt is, hogy a szomszédoktól folyik-e át esetleg valahol víz birtokodra. Ezen kívül figyeld meg azt is, hogy hová folyik ez a víz és mi történik vele – eloszlik a kertben vagy összegyűlik a ház közelében?

Ha vannak olyan helyek kertedben, ahol az esővíz pocsolyákba gyűlik, és nehezen szívódik fel, akkor ott a talaj nem megfelelő esőkert kialakításához – hacsak nem vagy hajlandó javítani a vízelvezetésén –, hiszen az ilyen kertek célja, hogy megszűrjék és elvezessék az esővizet. Az esőkert továbbá ne kerüljön 3 méternél közelebb épületek falaihoz, különben a talajba szivárgó víz problémákat okozhat az alapokban.

hirdetes

Ezen kívül nagyobb, öreg fák közelébe se helyezd a kertet. Az esőkertek akkor a leghatékonyabbak, ha van egy enyhe lejtő, ami elvezeti hozzájuk a vizet esőzésekkor. Mindemellett vedd figyelembe, hogy milyen esztétikai értéke lesz majd az esőkertnek portádon.

Az esőkert mérete

Hogy mekkorára alakítod majd ki esőkertedet az egyrészt a kert vagy az udvar méretétől függ, másrészt pedig attól, hogy mekkora összeget vagy hajlandó rászánni. Mindemellett fontos figyelembe venned a vízelvezető felszínek méretét is – a kocsifeljáróét, a teraszét, a háztetőét, stb. 2,5 cm-nyi eső egy 100 négyzetméteres tetőről nagyjából 2500 liternyi lefolyó vizet jelent majd, aminek nagy részét kerted elnyeli ugyan, de a számításokkal nagyjából tudni fogod, hogy mire számíthatsz.

hirdetes

Az esőkert alakja

Az esőkert alakja valójában ízlésfüggő – olyanra alakítsd ki, hogy jól mutasson kertedben vagy udvarodban, persze ügyelve arra, hogy hatékony maradjon (habár ez utóbbi inkább vízszintes kialakításától függ, nem pedig az alakjától). Fogj egy csövet vagy kötelet és körvonalazd vele az esőkert tervezett körvonalait, majd járd körbe a portát és otthonodat, hogy megnézd, hogy mutatna különböző szögekből.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


föcstej (kolosztrum)

az ellést követő, a laktáció első időszakában termelődő —tej; az újszülött... Tovább

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert