Mi az az esőkert, és hogyan építs egyet portádra

hirdetes

Hasznosítsd a csapadékot – Így alakíts ki praktikus esőkertet!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az esőkert hihetetlenül praktikus, sok mindenben a segítségünkre lehet, éppen ezért ajánlom nektek is cikkünket, melyből minden kiderül az esőkertekről és azok kialakításáról, tartsatok velem ma is! 

Esőkertek kialakítása

Mire jók az esőkertek?

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően világszerte változik az esőzések gyakorisága, jellege és a lehulló víz mennyisége, aminek következtében bizonyos helyeken kevesebb a csapadék, mint eddig, míg máshol többet mérnek a megszokottnál.

E változások miatt kezdenek egyre népszerűbbé válni az esőkertek. Az esőkertek segítenek megszelídíteni a heves esőzésekkor lezúduló csapadékot, méghozzá úgy, hogy vízkedvelő növények ágyásaiba vezetik azt. Ez nem csupán a növényeknek biztosítja a kellő folyadék utánpótlást, hanem megakadályozza azt is, hogy ez a rengeteg víz kárba vesszen, vagy problémákat okozzon portádon.

A hirtelen esőzések elmoshatják a kerteket, károsíthatják a házak alapját és túltölthetik a környék csatornarendszerét is – egy esőkerttel kivonhatsz némi vizet ebből a rendszerből és rögtön hasznosíthatod is azt. Jól hangzik? Akkor olvasd el alábbi útmutatónkat, amiből kiderül, hogyan építhetsz te is esőkerted saját portádra!

hirdetes

Mi az az esőkert?

hirdetes

Az esőkert egy olyan kiásott terület, ami lehetővé teszi a víz sík felületekről való elvezetését – ilyen területek például a háztetők, a kocsifeljárók, az utak, a teraszok stb. A víz így nem jut el a helyi csatornarendszerig, és nem tehet károkat a ház alapjában vagy a porta többi részén. Egy esőkert ráadásul ízlésesen is kialakítható, így akár udvarod ékes dísze is lehet amellett, hogy rendkívül hasznos!

Ha úgy tetszik, az esőkert egy hatalmas „szivacs”, ami magába szívja a lehulló esővizet és egyszerre meg is szűri azt a különböző szennyező anyagoktól. Fontos észben tartani, hogy az esőkertek nem kerti tavak – nem sokkal az esőzés után a víz eltűnik belőlük, és éppen olyan szárazak lesznek, mint kerted többi része. Éppen ezért ha sokáig nem esik az eső, esőkerted is öntözést igényel majd.

Miért érdemes esőkertet kialakítani?

Az esőkertek egyik legnagyobb előnye, hogy elvezetik azt a temérdek esővizet, ami egyébként máshol súlyos károkat okozhatna. Többek között védik a kert többi ágyását és növényét, az épületek alapjait illetve a helyi csatornarendszerek válláról is levesznek némi terhet. Mindemellett megszűrik az elvezetett vizet a szennyeződésektől és élőhelyet biztosítanak a helyi állatok számára is. Most pedig nézzük, hogyan hozhatunk létre saját kezűleg esőkertet, a következő oldalon ezt mondom el nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhszárnyék

egyszerű, olcsó, természetes anyagból (szalma, napraforgószár, rőzse stb.) épített,... Tovább

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert