Értékesítési placcot kapnak a gazdák

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A dinnyetermelők maguk is árusíthatják terményüket a forgalmas helyeken, miután az önkormányzatok kedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a gazdáknak. A meghatározott területeken csak őstermelői igazolvánnyal rendelkezők s olyanok árusíthatják zöldségüket, akik igazolást kaptak a falugazdásztól, hogy értékesítési céllal termelnek dinnyét.

Kedvezményes árusítási hely a dinnyetermelőknekKedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a dinnyetermelőknek az önkormányzatok, így a gazdáknak lehetőségük lesz a városközpontokban, forgalmas helyeken árusítani terményüket – erről állapodott meg tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. A megállapodásra azért volt szükség, mert bár a jó időnek köszönhetően kiváló az idei dinnyetermés, a termelőknek mégis nehézséget okoz az értékesítés az alacsony felvásárlási árak, a multik miatt. „A kijelölt helyeken csak olyan őstermelők árusíthatnak, akik igazolvánnyal rendelkeznek, és a falugazdásztól igazolást kaptak arról, értékesítési céllal termelnek dinnyét. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal már ki is adta az utasítást a falugazdászoknak, hogy soron kívül állítsák ki az igazolásokat a gazdáknak” – tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

Mint ahogy megírtuk, a miniszté­rium módosította a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer előállításáról és forgalomba hozataláról szóló rendeleteket, amelyek a múlt héten léptek hatályba. A változtatás elsődleges célja, hogy csak jó minőségű, egészséges és érett dinnye kerüljön a fogyasztók asztalára. A minőségi besorolásokon kívül a tárca a kereskedelmi regisztráció feltéte­leit is szabályozta. Eszerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat, mert így hatékonyabbá válik az ellenőrzés. A regisztráció ugyanakkor nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi húszezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak, a minőségi előírásokat azonban nekik is be kell tartaniuk.

Tízmilliárd forintos forgalom

Magyarországon várhatóan száznyolcvanezer tonna dinnye terem az idén, a kedvelt zöldség hatvan százaléka Békés megyéből kerül az árusítóhelyekre. A dinnyetermelők éves árbevétele mintegy tízmilliárd forintra rúg.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Szentlászló-CITY Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Az elveszett vagy kóborló állatok segítése Cím: Szentlászló... Tovább

klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

Tovább a lexikonra