Nagyszerű hír: kerékpárutakkal kötik össze Erdély látnivalóit, új erdélyi kerékpárutak épülnek

hirdetes

Kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység látványosságait

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az MTI híroldalán találtuk a közleményt, ami jó hírt jelenthet Erdély szerelmeseinek. Kerékpárutakkal kötik össze a magyarországi turisták körében is népszerű Erdélyi-szigethegység három megye területén található látványosságait - közölte a Bihar megyei önkormányzat. Ti örültök a hírnek? Vagy biciklizzen akinek….Erdélyben? 

Új Erdélyi kerékpárutak

227 kilométer kerékpárút épül Erdélyben

A három romániai megyét érintő projekt keretében 227 kilométer kerékpárút épül európai uniós alapokból. Ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén. Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök közleményében közölte: a kerékpárút-hálózat kiindulópontja a hegyekben lesz, a "három ág" itt ér össze. A hegyvidéki kiindulóponttól mindegyik megye maga oldja meg a saját kerékpárút-hálózatával való összekötését, a bihari ág Félixfürdő mellett csatlakozik rá a Nagyvárad környéki bicikliút-hálózatra.
   

Mikor készül el az erdélyi kerékpárút?

A beruházásra márciusban írják alá a finanszírozási szerződést, majd mindegyik megyében külön kivitelezési szerződést hirdetnek - közölte Bolojan. A teljes projekt értéke áfa nélkül 18,7 millió euró, az összeg közel felét Bihar megyében költik el. A teljes beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Az erdélyi Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata 2021-ben kötött együttműködési szerződést az Erdélyi-szigethegység kivételes szépségű karsztvidékének fejlesztése, népszerűsítése, turizmusának fellendítése céljából. Első lépésként mindegyik megye vállalta, hogy kiépíti és felújítja a Pádis-fennsíkra és a többi természeti látnivalóhoz vezető utakat, kiépíti a turizmushoz szükséges infrastruktúrát.

hirdetes
   

hirdetes

Erdély csodálatos!

Emellett a felek a hagyományos román falvakat felölelő térség, a Mócvidék népművészetének, népi építészetének a fenntartására, a természeti értékek fokozott védelmére is hangsúlyt fektetnek. Az Erdélyi-szigethegység a romániai és külföldi túrázók körében is népszerű, leglátványosabb része a Pádis-fennsík és környéke, főbb látnivalói a Csodavár, a Galbena-sziklaszoros, a Szamos-bazár, a Medve-barlang, az aranyosfői (szkerisórai) jégbarlang, a havasrekettyei vízesés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

verem

Földbe ásott, hosszanti, árokszerű tárolótér. A különböző termékek és termények v.-be... Tovább

336/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Nemzeti Földalap kezeléséért felelõs szerv kijelölésérõl A Kormány az Alkotmány 35. §... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek