Te tudtad ezeket? - Érdekességek a földigilisztákról

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A talajban megbúvó apró földigiliszták gyakran alábecsült, de rendkívül fontos szereplői a mezőgazdaságnak és a kertészkedésnek. Ezek az apró élőlények csendben, észrevétlenül dolgoznak a földben, ám munkájuk hatalmas hatással van a talaj minőségére és termékenységére. A giliszták tevékenysége révén javul a talaj szerkezete, nő a tápanyagok elérhetősége és elősegítik a növények egészséges fejlődését. Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, amiket lehet, hogy még sosem hallottál.

 

Érdekességek a földigilisztákról

Érdekességek a földigilisztákról

 • Egy földigiliszta csak bizonyos méretig tud nőni. Egy jól táplált, kifejlett példány hossza függ a fajtájától, szegmensei számától, életkorától és tápláltsági állapotától. A Lumbricus terrestris akár 90-300 milliméter hosszú is lehet.
 • A földigilisztáknak nincsenek karjaik, lábaik vagy szemeik.
 • Körülbelül 2700 különböző földigiliszta faj létezik.
 • A giliszták csakis olyan helyeken élnek, ahol egyszerre van táplálék, nedvesség, oxigén és megfelelő hőmérséklet. Ha ezekből valamelyik hiányzik, máshová költöznek.
 • Egy hektárnyi földterületen akár kétmillió földigiliszta is élhet.
 • A legnagyobb valaha talált földigilisztát Dél-Afrikában fedezték fel, hossza kb. 6,7 méter volt.
 • A földigiliszták a talaj mélyében alagutat ásnak, és a mélyebb talajrétegeket közelebb hozzák a felszínhez, keverve azt a felső talajrétegekkel.
 • A földigiliszták váladéka, a nyálka, nitrogént tartalmaz, ami fontos tápanyag a növények számára. Ez a ragacsos nyálka segít a talajrészecskék összetapadásában.
 • Charles Darwin több mint 100 évvel ezelőtt 39 évig tanulmányozta a földigilisztákat.

 • A földigiliszták hidegvérű állatok.
 • A földigiliszták képesek elvesztett, leszakadt részeik pótlására vagy replikálására. Ez a képesség nagymértékben függ a giliszta fajtájától, a sérülés mértékétől és a vágás helyétől. Könnyen pótolhatják elvesztett farkukat, de a fej pótlása nehéz vagy lehetetlen, ha a körülmények nem megfelelőek.
 • Az ausztráliai Gippsland földigiliszta akár kb. 3,6 méter hosszúra is megnőhet, és majd háromnegyed kilogramot is nyomhat.
 • Bár a gilisztáknak nincsenek szemeik, érzékelik a fényt, különösen elülső végükön. Nem túlzottan kedvelik a fényt, hiszen megbénulnak, ha túl sokáig vannak neki kitéve. (kb. egy órán át).
 • Ha a giliszta bőre kiszárad, elpusztul.
 • A giliszták hímnős állatok, mindkét nemi szervvel rendelkeznek.
 • A giliszták napi táplálékfelvétele eléri a testsúlyuknak megfelelő mennyiséget.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-23

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de képesek átterjedni háziállatokra. Komoly gazdasági károkat okozva a gazdálkodóknak.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek

a szerves hatóanyagú szintetikus rovarölő szerek elsőként bevezetett csoportja. Nevüket onnan... Tovább

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert Kertészet