Hogyan lehet a homokos talajt feljavítani? Ez a homokos talaj feljavításának a titka

A homokos talaj feljavításának a titka

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A talaj minden kert alapja. Tápanyagot és vizet biztosít a növények számára, és rögzíti őket a talajhoz. A talaj ásványi anyagok, szerves anyagok, víz, levegő és számos élő szervezet változó keverékéből áll. Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol igen homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt? Mutatjuk!

 Homokos talaj feljavításának tükkjei

Honnan tudom, hogy homokos-e a talaj?

Első lépésként, ahhoz, hogy megállapítsd, hogy a nálad található talaj összetételét, hogy mik és milyen arányban alkotják a termőföldet, használd ezt az egyszerű praktikát talajteszteléshez. Semmi másra nem lesz szükséged a cikkben ajánlott teszthez, mint egy befőttesüvegre, és egy darabka talajmintára. Nem kell szakértőnek lenned, hogy az eredményt leolvasd, értelmezd. Egyszerűen csak követned kell majd a cikk utasításait, ahhoz, hogy könnyedén megállapíthasd, nálad homokos-e a talaj

Miért baj, ha homokos a talaj?

A homokos talaj előnye, hogy jól szellőző, szabad lefolyású, és ami a legjobb, könnyen ásható. Hátránya, hogy a homokos talaj önmagában nem képes megtartani a nedvességet vagy a tápanyagokat. A homokos talajok kevésbé termékenyek, mint a többi típus. A homokos talaj általában savasabb, ami nem mindig előnyös a zöldségnövények számára. E problémák leküzdéséhez fontos megérteni, hogyan viselkedik a homokos talaj. Szerencsére van jó pár trükk, amivel könnyedén feljavítható a homokos talaj. 

Szerves anyagok hozzáadása a nedvességtartam javítása érdekében

A szerves anyag valóban gyógyír és megoldás a homokos talajra; bármilyen talajt javít. Építi a talaj szerkezetét, miközben növeli a nedvességmegtartást. A komposzt és a trágya tápanyagokkal látja el a talajt, miközben növeli a pH-tartományt, ami gyakori a homokos talajokban. Kezdd azzal, hogy négyzetméterenként két vödör szerves anyagot alkalmazol. Könnyen tönkremegy, ezért évente többször is meg kell ismételni ezt. Általában három-négy hüvelyknyi szerves anyagot érdemes hozzáadni. Mit használj? A legáltalánosabb választás a komposzt, mert számos baktériumot és hasznos gombát tartalmaz, amelyek megkötik a homokos talajt, miközben javítják annak nedvességmegtartását. Biztonságos növényt ültetni olyan kertbe, amely akár 40% komposztot tartalmaz. De jó választás a bioszén is!

Talajtakaró alkalmazása, azaz mulcsozás!

Egy másik trükk, amellyel a homokos talajt javítható, hogy talajtakarót hordunk fel a talajra. Sokat segít a talajnak megőrizni a nedvességet, miközben nyáron hűvösen tartja. Néhány lehetőség a szerves talajtakarásra: levágott fű, komposzt, aprított levelek, faforgács, aprított kéreg, széna, szalma. A szakszerű mulcsozásról ebben a cikkben írtunk részletesen!  

Mindig termezz valamit!

Ha homokos talajjal dolgozunk, amikor a dolgok nem növekszenek, a talaj homokká változik. A gyökerek segítenek lelassítani a víz áramlását, eltávolítják azt és lebontják a szerves anyagokat. A homokos talaj hosszú távú javításának egyik legjobb trükkje az, ha mindig termesztünk valamit, például takarónövényeket vagy zöldtrágyát. A takarónövények, mint például a lóhere, jelentős gyökérrendszerrel rendelkeznek, miközben javítják a nitrogéntartalmat a szennyeződésben. Segítenek megállítani az eróziót, védik a kerti ágyakat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés Talajművelés