Hogyan lehet a homokos talajt feljavítani? Ez a homokos talaj feljavításának a titka

hirdetes

A homokos talaj feljavításának a titka

VN

A talaj minden kert alapja. Tápanyagot és vizet biztosít a növények számára, és rögzíti őket a talajhoz. A talaj ásványi anyagok, szerves anyagok, víz, levegő és számos élő szervezet változó keverékéből áll. Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol igen homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt? Mutatjuk!

 Homokos talaj feljavításának tükkjei

Honnan tudom, hogy homokos-e a talaj?

Első lépésként, ahhoz, hogy megállapítsd, hogy a nálad található talaj összetételét, hogy mik és milyen arányban alkotják a termőföldet, használd ezt az egyszerű praktikát talajteszteléshez. Semmi másra nem lesz szükséged a cikkben ajánlott teszthez, mint egy befőttesüvegre, és egy darabka talajmintára. Nem kell szakértőnek lenned, hogy az eredményt leolvasd, értelmezd. Egyszerűen csak követned kell majd a cikk utasításait, ahhoz, hogy könnyedén megállapíthasd, nálad homokos-e a talaj

Miért baj, ha homokos a talaj?

A homokos talaj előnye, hogy jól szellőző, szabad lefolyású, és ami a legjobb, könnyen ásható. Hátránya, hogy a homokos talaj önmagában nem képes megtartani a nedvességet vagy a tápanyagokat. A homokos talajok kevésbé termékenyek, mint a többi típus. A homokos talaj általában savasabb, ami nem mindig előnyös a zöldségnövények számára. E problémák leküzdéséhez fontos megérteni, hogyan viselkedik a homokos talaj. Szerencsére van jó pár trükk, amivel könnyedén feljavítható a homokos talaj. 

hirdetes

Szerves anyagok hozzáadása a nedvességtartam javítása érdekében

A szerves anyag valóban gyógyír és megoldás a homokos talajra; bármilyen talajt javít. Építi a talaj szerkezetét, miközben növeli a nedvességmegtartást. A komposzt és a trágya tápanyagokkal látja el a talajt, miközben növeli a pH-tartományt, ami gyakori a homokos talajokban. Kezdd azzal, hogy négyzetméterenként két vödör szerves anyagot alkalmazol. Könnyen tönkremegy, ezért évente többször is meg kell ismételni ezt. Általában három-négy hüvelyknyi szerves anyagot érdemes hozzáadni. Mit használj? A legáltalánosabb választás a komposzt, mert számos baktériumot és hasznos gombát tartalmaz, amelyek megkötik a homokos talajt, miközben javítják annak nedvességmegtartását. Biztonságos növényt ültetni olyan kertbe, amely akár 40% komposztot tartalmaz. De jó választás a bioszén is!

hirdetes

Talajtakaró alkalmazása, azaz mulcsozás!

Egy másik trükk, amellyel a homokos talajt javítható, hogy talajtakarót hordunk fel a talajra. Sokat segít a talajnak megőrizni a nedvességet, miközben nyáron hűvösen tartja. Néhány lehetőség a szerves talajtakarásra: levágott fű, komposzt, aprított levelek, faforgács, aprított kéreg, széna, szalma. A szakszerű mulcsozásról ebben a cikkben írtunk részletesen!  

Mindig termezz valamit!

Ha homokos talajjal dolgozunk, amikor a dolgok nem növekszenek, a talaj homokká változik. A gyökerek segítenek lelassítani a víz áramlását, eltávolítják azt és lebontják a szerves anyagokat. A homokos talaj hosszú távú javításának egyik legjobb trükkje az, ha mindig termesztünk valamit, például takarónövényeket vagy zöldtrágyát. A takarónövények, mint például a lóhere, jelentős gyökérrendszerrel rendelkeznek, miközben javítják a nitrogéntartalmat a szennyeződésben. Segítenek megállítani az eróziót, védik a kerti ágyakat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-06-03

2022 nyári kerttrendek

Magyarország leglátogatottabb termék- és árösszehasonlító oldala szerint a következő termék a legkeresettebb 2022-ben. 2022-es nyári kerti eszköz trendek

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

2022-10-28

Hogyan neveljünk csillagánizst | Csillagánizs gondozása és termesztése

Tanuld meg a csillagánizst termeszteni, és élvezd a korlátlan mennyiséget ebből az ízletes fűszerből az otthoni kertedből! Csillagánizs otthon termesztése!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zonáció

egy-egy termőhelyen a környezeti tényezőknek megfelelő növénytársulások övezeteket,... Tovább

vagyonalap

a gazdálkodó szervezetek összes eszközének, beruházásainak, álló- és forgóeszközeinek... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés Talajművelés