Ezért hasznos, ha epsom sóval locsolod a növényeid - igazi csodaszer!

hirdetes

Epsom só a kertben: csodákra képes!

SFV

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan? Vizsgáljuk meg azt az ősrégi kérdést, amelyet oly sokan feltettünk valamikor: miért kell epsom-sót tenni a növényekre? 

Epsom só használata a kertben

Az epsom só jó a növényeknek?


Igen, úgy tűnik, jó. Releváns indokok vannak az epsom-só növények számára történő használata mellett. Az epsom só javítja a virágzást és javítja a növény zöld színét, sőt, még bokrosabbá is teheti a növényeket. Az epsom só hidratált magnézium-szulfátból (magnézium és kén) áll, ami fontos a növények egészséges növekedéséhez.


Miért tegyünk epsom-sót a növényekre? 


Miért ne? Még ha nem is hiszel a hatékonyságában, soha nem árt kipróbálni. 

  • A magnézium lehetővé teszi a növények számára, hogy jobban felvegyék az értékes tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort. 
  • Segíti a klorofill képződését is, amely létfontosságú a fotoszintézishez. 
  • A magnézium nagymértékben javítja a növény virág- és gyümölcstermő képességét. 
  • Ha a talaj magnéziumtartalma kimerül, az epsom-só hozzáadása segít; és mivel a legtöbb kereskedelmi műtrágyához hasonlóan csekély a túlhasználat veszélye, biztonságosan használhatjuk szinte minden kerti növényén.
  • hirdetes


Növények öntözése epsom-sós oldattal


Szeretnéd tudni, hogyan kell öntözni növényeket epsom-sós oldattal? Könnyű. Egyszerűen helyettesítsd vele a rendszeres öntözést havonta egyszer vagy kétszer! 
Ne feledd, hogy számos képlet létezik az oldat elkészítéséhez, ezért válaszd azt, ami számodra a legkifizetődőbbnek tűnik! Az epsom-só alkalmazása előtt azonban érdemes megvizsgálni a talajt, hogy megállapíthassuk, nincs-e benne magnéziumhiány.


hirdetes
Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy sok növény, például a bab és a leveles zöldségek boldogan nőnek és teremnek alacsony magnéziumtartalmú talajban. Az olyan növények, mint a rózsa, a paradicsom és a paprika, viszont sok magnéziumot igényelnek, ezért gyakrabban érdemes öntöznünk epsom-sóval.


Vízzel hígítva az epsom-sót könnyen felveszik a növények, különösen levélpermetként alkalmazva. A legtöbb növény havonta egyszer bepárolható 2 evőkanál (30 ml) epsom-só/gallon víz oldatával. Gyakoribb öntözéshez minden második héten csökkentsd ezt 1 evőkanálnyira (15 ml). 


A rózsák esetében a cserje magasságának minden szárára 1 evőkanálnyi lombpermetet alkalmazhatunk gallononként. Alkalmazd tavasszal, amikor a levelek megjelennek, majd újra virágzás után! 


Paradicsom és paprika esetén vigyünk fel 1 evőkanálnyi epsom-só-granulátumot minden átültetés vagy permet környékén (1 evőkanál vagy 30 ml gallononként), az átültetés során, majd ismét az első virágzás és a terméskötés után!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


24/2006. (III. 31.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegébõl finanszírozott... Tovább

borjúszéna (csikószéna, vitaminszéna)

finom szálú, gazdagon leveles, zsenge, általában gyeptermésből készített jó minőségű... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem