Ezért hasznos, ha epsom sóval locsolod a növényeid - igazi csodaszer!

hirdetes

Epsom só a kertben: csodákra képes!

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan? Vizsgáljuk meg azt az ősrégi kérdést, amelyet oly sokan feltettünk valamikor: miért kell epsom-sót tenni a növényekre? 

Epsom só használata a kertben

Az epsom só jó a növényeknek?


Igen, úgy tűnik, jó. Releváns indokok vannak az epsom-só növények számára történő használata mellett. Az epsom só javítja a virágzást és javítja a növény zöld színét, sőt, még bokrosabbá is teheti a növényeket. Az epsom só hidratált magnézium-szulfátból (magnézium és kén) áll, ami fontos a növények egészséges növekedéséhez.


Miért tegyünk epsom-sót a növényekre? 


Miért ne? Még ha nem is hiszel a hatékonyságában, soha nem árt kipróbálni. 

  • A magnézium lehetővé teszi a növények számára, hogy jobban felvegyék az értékes tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort. 
  • Segíti a klorofill képződését is, amely létfontosságú a fotoszintézishez. 
  • A magnézium nagymértékben javítja a növény virág- és gyümölcstermő képességét. 
  • Ha a talaj magnéziumtartalma kimerül, az epsom-só hozzáadása segít; és mivel a legtöbb kereskedelmi műtrágyához hasonlóan csekély a túlhasználat veszélye, biztonságosan használhatjuk szinte minden kerti növényén.
  • hirdetes


Növények öntözése epsom-sós oldattal


Szeretnéd tudni, hogyan kell öntözni növényeket epsom-sós oldattal? Könnyű. Egyszerűen helyettesítsd vele a rendszeres öntözést havonta egyszer vagy kétszer! 
Ne feledd, hogy számos képlet létezik az oldat elkészítéséhez, ezért válaszd azt, ami számodra a legkifizetődőbbnek tűnik! Az epsom-só alkalmazása előtt azonban érdemes megvizsgálni a talajt, hogy megállapíthassuk, nincs-e benne magnéziumhiány.


hirdetes
Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy sok növény, például a bab és a leveles zöldségek boldogan nőnek és teremnek alacsony magnéziumtartalmú talajban. Az olyan növények, mint a rózsa, a paradicsom és a paprika, viszont sok magnéziumot igényelnek, ezért gyakrabban érdemes öntöznünk epsom-sóval.


Vízzel hígítva az epsom-sót könnyen felveszik a növények, különösen levélpermetként alkalmazva. A legtöbb növény havonta egyszer bepárolható 2 evőkanál (30 ml) epsom-só/gallon víz oldatával. Gyakoribb öntözéshez minden második héten csökkentsd ezt 1 evőkanálnyira (15 ml). 


A rózsák esetében a cserje magasságának minden szárára 1 evőkanálnyi lombpermetet alkalmazhatunk gallononként. Alkalmazd tavasszal, amikor a levelek megjelennek, majd újra virágzás után! 


Paradicsom és paprika esetén vigyünk fel 1 evőkanálnyi epsom-só-granulátumot minden átültetés vagy permet környékén (1 evőkanál vagy 30 ml gallononként), az átültetés során, majd ismét az első virágzás és a terméskötés után!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-06

Tippek a beltéri komposztáláshoz

A beltéri komposztálás egy kifejezetten könnyen megoldható feladat, csak nem mindegy, hogyan és miképp csináljuk: tippjeink segítségével bárkinek jól sikerülhet!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

imola (Centaurea)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó... Tovább

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem