Ezért hasznos, ha epsom sóval locsolod a növényeid - igazi csodaszer!

Epsom só a kertben: csodákra képes!

SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan? Vizsgáljuk meg azt az ősrégi kérdést, amelyet oly sokan feltettünk valamikor: miért kell epsom-sót tenni a növényekre? 

Epsom só használata a kertben

Az epsom só jó a növényeknek?


Igen, úgy tűnik, jó. Releváns indokok vannak az epsom-só növények számára történő használata mellett. Az epsom só javítja a virágzást és javítja a növény zöld színét, sőt, még bokrosabbá is teheti a növényeket. Az epsom só hidratált magnézium-szulfátból (magnézium és kén) áll, ami fontos a növények egészséges növekedéséhez.


Miért tegyünk epsom-sót a növényekre? 


Miért ne? Még ha nem is hiszel a hatékonyságában, soha nem árt kipróbálni. 

  • A magnézium lehetővé teszi a növények számára, hogy jobban felvegyék az értékes tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort. 
  • Segíti a klorofill képződését is, amely létfontosságú a fotoszintézishez. 
  • A magnézium nagymértékben javítja a növény virág- és gyümölcstermő képességét. 
  • Ha a talaj magnéziumtartalma kimerül, az epsom-só hozzáadása segít; és mivel a legtöbb kereskedelmi műtrágyához hasonlóan csekély a túlhasználat veszélye, biztonságosan használhatjuk szinte minden kerti növényén.


Növények öntözése epsom-sós oldattal


Szeretnéd tudni, hogyan kell öntözni növényeket epsom-sós oldattal? Könnyű. Egyszerűen helyettesítsd vele a rendszeres öntözést havonta egyszer vagy kétszer! 
Ne feledd, hogy számos képlet létezik az oldat elkészítéséhez, ezért válaszd azt, ami számodra a legkifizetődőbbnek tűnik! Az epsom-só alkalmazása előtt azonban érdemes megvizsgálni a talajt, hogy megállapíthassuk, nincs-e benne magnéziumhiány.


Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy sok növény, például a bab és a leveles zöldségek boldogan nőnek és teremnek alacsony magnéziumtartalmú talajban. Az olyan növények, mint a rózsa, a paradicsom és a paprika, viszont sok magnéziumot igényelnek, ezért gyakrabban érdemes öntöznünk epsom-sóval.


Vízzel hígítva az epsom-sót könnyen felveszik a növények, különösen levélpermetként alkalmazva. A legtöbb növény havonta egyszer bepárolható 2 evőkanál (30 ml) epsom-só/gallon víz oldatával. Gyakoribb öntözéshez minden második héten csökkentsd ezt 1 evőkanálnyira (15 ml). 


A rózsák esetében a cserje magasságának minden szárára 1 evőkanálnyi lombpermetet alkalmazhatunk gallononként. Alkalmazd tavasszal, amikor a levelek megjelennek, majd újra virágzás után! 


Paradicsom és paprika esetén vigyünk fel 1 evőkanálnyi epsom-só-granulátumot minden átültetés vagy permet környékén (1 evőkanál vagy 30 ml gallononként), az átültetés során, majd ismét az első virágzás és a terméskötés után!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szentannai Sámuel Mezõgazdasági Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

igazságügyi állatorvostan

az állatorvos-tudomány ismereteit bizonyos jogi ismeretekkel ötvöző tudományág, amely azt... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem