Isteni eperlekvár és eperszörp házilag! Mutatom receptüket

hirdetes

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Eperlekvár, eperszörp készítésének menete

A tökéletes eperlekvár receptje

Hozzávalók: négy kilogramm eper, másfél kilogramm cukor, három citrom leve.

Elkészítése

Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!

hirdetes
hirdetes

A tökéletes eperszörp receptje

Először is szerezzünk epret, majd mossunk meg jó alaposan, szedjük ki a csumákat. Ha meg vagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmoxolást nem javasoljuk, mert könnyedén elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.

Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is meg van, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, had csöpögjön egy éjszakán át legalább, és ne nyomkodjuk.  

Másnap a levet mérjük le és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, akkor öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-10

Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a kivi egy déli gyümölcs, ezért nem is jut eszünkbe, hogy saját kertünkben is termeszthetnénk. Pedig lehetséges!

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-04-09

Trükkök a szederbokor ültetéshez

Sokan vagyunk, akik imádják a szedret. Nem is csoda, hiszen ez az apró szemű gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz. Így ültess szederbokrot hatékonyan kertedbe!

2022-04-26

Japán viaszbogyó gyümölcs – Az eper és a málna keresztezése

A japán viaszbogyó gyümölcs, azaz a myricy rubra egy a keleten kedvelt szubtrópusi fának a gyümölcse. Íze az eper és a málna kombinációjára emlékeztet.

További cikkek ebben a témában


hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

2008. évi XXXVI. törvény

A termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról. 1. § A termõföldrõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert