Az EP a magyarok által is javasolt REACH-et fogadta el

hirdetes

Az EP a magyarok által is javasolt REACH-et fogadta el

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága kedden Brüsszelben második olvasatban is jóváhagyta az elmúlt évek egyik legfontosabb uniós jogszabálytervezetét, a vegyi anyagokra vonatkozó új szabályozást, az úgynevezett REACH-et, s ennek keretében több magyar módosító indítványt is elfogadott. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Hegyi Gyula szocialista képviselő tizennégy módosító javaslattal egészítette ki a jogszabálytervezetet, s ezek döntő többségét most kedden megszavazta a bizottság. A legfontosabb módosítások az európai termékek versenyképességét és a fogyasztók egészségét egyszerre védik az import termékekben lévő vegyi anyagok szabályozásának szigorításával.
Az EP a magyarok által is javasolt REACH-et fogadta el, Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága, uniós jogszabálytervezet, vegyi anyagok szabályozása, vízi élőhelyek, egészség, környezet védelem

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Így gyakorlatilag ugyanazok a szigorú környezet- és egészségvédelmi szabályok lesznek érvényesek az Európai Unión kívüli és az európai termékekre is. Az emberek egészségét, a fogyasztók biztonságát szavatolja az a közös javaslat is, mely megkövetelné, hogy minden egy tonna felett gyártott vagy importált vegyi anyag esetén vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra annak legfontosabb egészségügyi hatásait.

A bizottsági szavazás egyik legfontosabb eredménye, hogy a képviselők megszavazták Guido Sacconi-nak, a REACH olasz parlamenti jelentéstevőjének javaslatait a legveszélyesebb vegyi anyagok kötelező helyettesítéséről. Ezáltal a mindennapokból eltűnhetnek azok az emberi egészséget károsító kemikáliák, melyeknek vannak biztonságosabb alternatívái. Hegyi Gyula javaslatára a szabályozásban külön védelmet kapnak a vízi élőhelyek is.

A helyettesítésről szóló döntés - amit persze még a parlament teljes ülésének, no meg a tagállamoknak is jóvá kellene hagynia - a környezetvédők komoly sikerét jelenti a vegyipari lobbi felett. Az ágazat cégei ugyanis - attól tartva, hogy így számos vegyület kiszorul a piacról, s ennek káros gazdasági és társadalmi hatásai lesznek - eredetileg azt javasolták, hogy ne legyen kötelező az ilyen termékek felváltása, ha bizonyítani lehet, hogy a kockázatokat megfelelő korlátok között lehet tartani.

hirdetes

Mivel a kötelező helyettesítést a tagállamok egy része sem támogatja, erről még nagy viták várhatóak. A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) nevű program az emberi egészség és a környezet védelme érdekében mintegy 30 000 vegyi anyag regisztrálását, bevizsgálását, illetve engedélyezését írja elő az elkövetkezendő 11 év alatt. A 30 ezres számot az magyarázza, hogy a szakértők szerint nagyjából ennyi különböző típusú vegyi anyagot gyártanak évente legalább 1 tonna mennyiségben.

A REACH felváltja, egységesíti a mintegy 40 ősrégi (általában 25 évnél is idősebb), s ma már hatástalannak ítélt uniós szabályozást, s nagy újdonsága, hogy ezentúl nem a hatóságoknak kell bizonyítaniuk egy-egy vegyi anyag ártalmasságát, hanem a gyártóknak azok veszélytelenségét. Ez értelemszerűen megnöveli a cégek költségeit: nem véletlen, hogy az európai vegyipar hatalmas lobbiharcot vívott a szabályozás szigorának enyhítéséért, saját versenyképességét féltve.

hirdetes

Az Európai Parlament által tavaly ősszel első olvasatban elfogadott tervezet éppen ezért már eleve kompromisszumos jellegű volt: ennek értelmében a 30 ezer termékből annál a 20 ezernél, amelyet évente 1-10 tonna között gyártanak, bizonyos kivételektől eltekintve elég lenne a már meglévő adatok bejegyeztetése, s a következő kategóriánál (a 10 és 100 tonna között termelt további 5 ezer terméknél) is enyhítenék az eredetileg tervezett szigorú adatszolgáltatási kötelezettséget. Az Európai Parlament november közepi ülésén szavaz második olvasatban a REACH rendeletről.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

tyúkgalambok

a —>galambok azon fajtacsoportjának az elnevezése, ameiynek tartása jellegzetesen... Tovább

Siklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siklós Dózsa György út 19. 7800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra