Emberséges állattenyésztés, egészséges táplálkozás

Emberséges állattenyésztés, egészséges táplálkozás

Séf László
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Néha elgondolkodom, mennyire függ egy szakácstól, hogy mindenki egészséges maradjon ? Nemcsak az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére gondolok, hanem arra, hogy mindnyájan azt együk, amire szükségünk van. Ez azt is jelenti, hogy ne fogyasszunk hormonkezelt húst, vagy hogy olyan megbízható termelőtől vásároljunk, aki emberséges körülmények között, szabadon tenyészti az állatait. Miért ne lásson napfényt a birka vagy például a marha és miért ne érezzen füvet a lába allatt a csibe? A halakat sem kéne megviccelni, a zsúfolásig tele tartályokban még csak álmodni sem tudnak az úszásról. Természetesen földolgozzák őket, hogy étel készüljön belőlük, de addig is legyen szép életük a földön.
állattenyésztés,táplálkozás,mezőgazdaság,állattartás,gabona,kukorica,vetőmag

Ahol én nőttem föl, Magyarországon, ott a kertben csirkék, kacsák és libák rohangáltak. Nagyapám birkái semmit sem tudtak a szivacsos agyvelő gyulladást kiváltó hormonokról és az étel is ízletesebb volt. A teheneket reggel a mezőre tereltük, majd az egésznapos legelés után, teli bendővel sötédedéskor maguktól jöttek haza. Nagymamám kertje óriási volt. Nyáron a cseresznyefán lógtunk, szedtük az epret, a sóskát és a málnát, télen pedig a nyáron eltett paradicsomlevet ittuk. Télen jött a disznóvágások ideje. Füstöltük a szalámit és a kolbászt, a sonkák meg hetekig sóban érlelődtek. Fagyasztott ételről vagy gyorsétteremről nem is tudtunk.

Idén kevesebb kukorica termett Amerikában. Legnagyobb része ethanol (alkohol) gyártásra megy, ezért kevés jut az állatoknak. Az állatok takarmánya és a üzemanyag is állandóan drágul, ennek következtében az állattenyésztők előbb viszik a marhájukat a vágóhídra. Vágás elött a marhát 120-140 napig kéne etetni, ehelyett a vágás 60-90 nap között történik meg. Ez az idő nem elegendő arra, hogy a hús szép márványos legyen, az állatok súlya kisebb, ezért nem jó a minőség. A kereslet a marhahúsra óriási, de a jó minőségű marhaszelet egyre kevesebb. A hús íze sem a régi már, mivel a tenyésztők kukorica helyett búzával és szójával etetnek.

Az én kuncsaftjaim mindenből a legjobbat kapják. A zöldséget, gyümölcsöt a helyi piacról, húsokat egy kaliforniai kistenyésztőtől, a halat pedig Alaszkából hozatom. Minden frissen készül, nincsenek mélyhűtőink és nem használunk konzerveket. Megrendelőim elégedettek és imádják azt a helyzetet, hogy a séf házhoz megy. Egy házaspár 4500 dollárt fizetett múlt decemberben, hogy 12 főre főzzek a malibui házukban. A nyolc fogásból álló vacsora többek között a következő volt. Capellini saláta beluga kaviárral, sáfrány rizottó és carpaccio langostino, szarvasgomba és Oxtail.

Általában az ilyen vacsoráknál a házigazda is ínyenc szakács, szóval elég izgalmas számukra a szakácsot nézni munka közben és ellopni tőle a főzési titkokat. El nem hiszi az ember, hogy milyen borok kerülnek elő ezeken a vacsorákon. Soha nem felejtem, felállt a házigazda és azt mondta: „Tudjátok mit? Ez a legjobb alkalom arra, hogy kinyissak egy 82-es Château Lafite-Rothschild-ot, vagy mi lenne ha kinyitnánk egy 1990 Louis Roederer Cristal magnum-ot?”
      
        

Forrás: www.gondola.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

talajsimító

egyszerű, házilag is elkészíthető eszköz, amely a megművelt talaj felszínének... Tovább

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

Tovább a lexikonra