Kihalófélben lévő törzsek

hirdetes

Az eltűnés szélén álló törzsek

T.J.Lora

 

Ahogy a világ egyre gyorsul, a természetes élőhelyek úgy zsugorodnak. Pusztulnak az esőerdők, kiszáradnak a tavak, elsivatagosodnak a füves területek, s mindez nem csak állatfajok kihalásához vezet. A még érintetlen helyeken olyan népcsoportok, törzsek élnek, akikről sokan nem is tudjuk, hogy léteznek.

Nomád népek

A különböző, mondhatni rejtett világokban élő nomád és félnomád, illetve esőerdei népcsoportokat számos antropológus próbálta már megtalálni. Kevesen járnak sikerrel, hiszen egy rejtőzködő életmódot folytató törzset felkutatni, nem kis munka, kiváltképp, ha az adott területen nem elég jártas az illető. A másik nehéz feladat, s tán a legfontosabb is, a bizalom elnyerése. Az antropológus, ha kiérdemli a népek bizalmát, hosszú heteket is eltölthet a törzsükben, megfigyelheti szokásaikat, életmódjukat.

Egy antropológus esetében a legfontosabb tulajdonság a nyitottság. Ezáltal részesévé válhat egy rövid időre a törzs mindennapjainak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármiféle befolyással is lehet az életükre, hiszen az ő dolga a megfigyelés, nem a beavatkozás. Hogy mely eltűnőfélben lévő törzsekkel sikerült eddig kapcsolatba lépni, a következő oldalon kiderül.

hirdetes
Nomád népek

Azok közül, akiknek sikerült megtalálniuk, és megismerniük néhányat ezekből az ősi hagyományok szerint élő népcsoportokból, a legismertebb külföldi talán Jimmy Nelson, itthonról pedig Lóránt Attila és Balogh Boglárka neve lehet ismerős. Nekik sikerült már találkozni többek között a solymász kazahokkal Mongóliában, a namíbiai és angolai félnomád, úgynevezett himba pásztornéppel, az új-zélandi harcos maorikkal, akiket a tetoválásaikról ismerhet a világ, a szamojéd népcsoporthoz tartozó nyenyecekkel, és a pápua új-guineai törzsekkel.  

hirdetes

E találkozások során nem csupán az emberiség számára fontos dokumentációk születtek ezekről a népekről. Az antropológusok a törzsektől, népcsoportoktól olyasmit tanultak és kaptak, ami sajnos nagyon ritka manapság. Emberséget, törődést, életre szóló tanítást arról, hogyan kellene viselkedniük egymással az embereknek, akkor is, ha teljesen más kultúrából származnak. Ezek az elszigetelten élő emberek nem ismerik az irigységet, az önzést, a rosszindulatot. Segítőkészek és összetartóak.

Minden szükséges tárgyat, eszközt, ruhát saját kezűleg készítenek el. Maguk termelik meg az élelmüket, és természetes gyógymódokkal orvosolják a betegségeket. Jóllehet, sok népcsoportnak vannak embertelennek tűnő, és látszólag értelmetlen hagyományai, de talán ők ugyanígy nem értenék a mi szokásainkat. Lehet, hogy számunkra naiv gondolkodással megáldottak, ám hiba lenne azt feltételeznünk, hogy naivság embernek maradni és lenni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-07-04

A gyümölcsborkészítés öt lépése

Készíts te is isteni finom gyümölcsbort saját kezűleg, mostani cikkünkben öt egyszerű lépést mutatom, ami segíteni fog mindenben! Így készül a tökéletes gyümölcsbor!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is ezeket a csokoládé illatú növényeket, és termesszétek őket sikeresen a kertetekben!

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

További cikkek ebben a témában


karbamid típusú gyomirtó szerek

nagy adagban totális hatású gyomirtó szerként is felhasználhatók, de elterjedtebb a kisebb... Tovább

állat-egészségügyi zárlat

a fertőző állatbetegségek elhurcolásának megakadályozását szolgáló hatósági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Tudomány