Kihalófélben lévő törzsek

Az eltűnés szélén álló törzsek

T.J.Lora
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 

Ahogy a világ egyre gyorsul, a természetes élőhelyek úgy zsugorodnak. Pusztulnak az esőerdők, kiszáradnak a tavak, elsivatagosodnak a füves területek, s mindez nem csak állatfajok kihalásához vezet. A még érintetlen helyeken olyan népcsoportok, törzsek élnek, akikről sokan nem is tudjuk, hogy léteznek.

Nomád népek

A különböző, mondhatni rejtett világokban élő nomád és félnomád, illetve esőerdei népcsoportokat számos antropológus próbálta már megtalálni. Kevesen járnak sikerrel, hiszen egy rejtőzködő életmódot folytató törzset felkutatni, nem kis munka, kiváltképp, ha az adott területen nem elég jártas az illető. A másik nehéz feladat, s tán a legfontosabb is, a bizalom elnyerése. Az antropológus, ha kiérdemli a népek bizalmát, hosszú heteket is eltölthet a törzsükben, megfigyelheti szokásaikat, életmódjukat.

Egy antropológus esetében a legfontosabb tulajdonság a nyitottság. Ezáltal részesévé válhat egy rövid időre a törzs mindennapjainak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármiféle befolyással is lehet az életükre, hiszen az ő dolga a megfigyelés, nem a beavatkozás. Hogy mely eltűnőfélben lévő törzsekkel sikerült eddig kapcsolatba lépni, a következő oldalon kiderül.

Nomád népek

Azok közül, akiknek sikerült megtalálniuk, és megismerniük néhányat ezekből az ősi hagyományok szerint élő népcsoportokból, a legismertebb külföldi talán Jimmy Nelson, itthonról pedig Lóránt Attila és Balogh Boglárka neve lehet ismerős. Nekik sikerült már találkozni többek között a solymász kazahokkal Mongóliában, a namíbiai és angolai félnomád, úgynevezett himba pásztornéppel, az új-zélandi harcos maorikkal, akiket a tetoválásaikról ismerhet a világ, a szamojéd népcsoporthoz tartozó nyenyecekkel, és a pápua új-guineai törzsekkel.  

E találkozások során nem csupán az emberiség számára fontos dokumentációk születtek ezekről a népekről. Az antropológusok a törzsektől, népcsoportoktól olyasmit tanultak és kaptak, ami sajnos nagyon ritka manapság. Emberséget, törődést, életre szóló tanítást arról, hogyan kellene viselkedniük egymással az embereknek, akkor is, ha teljesen más kultúrából származnak. Ezek az elszigetelten élő emberek nem ismerik az irigységet, az önzést, a rosszindulatot. Segítőkészek és összetartóak.

Minden szükséges tárgyat, eszközt, ruhát saját kezűleg készítenek el. Maguk termelik meg az élelmüket, és természetes gyógymódokkal orvosolják a betegségeket. Jóllehet, sok népcsoportnak vannak embertelennek tűnő, és látszólag értelmetlen hagyományai, de talán ők ugyanígy nem értenék a mi szokásainkat. Lehet, hogy számunkra naiv gondolkodással megáldottak, ám hiba lenne azt feltételeznünk, hogy naivság embernek maradni és lenni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glikolízis

a magasabb rendű szervezetekben végbemenő lebontó folyamat. Köztes termékei a glükózfoszfát... Tovább

ívás

halfajonként változó viselkedéssel járó szaporodási tevékenység, aminek eredménye az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Tudomány