notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kihalófélben lévő törzsek

Hirdetés

Az eltűnés szélén álló törzsek

T.J.Lora

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ahogy a világ egyre gyorsul, a természetes élőhelyek úgy zsugorodnak. Pusztulnak az esőerdők, kiszáradnak a tavak, elsivatagosodnak a füves területek, s mindez nem csak állatfajok kihalásához vezet. A még érintetlen helyeken olyan népcsoportok, törzsek élnek, akikről sokan nem is tudjuk, hogy léteznek.

Nomád népek

 

A különböző, mondhatni rejtett világokban élő nomád és félnomád, illetve esőerdei népcsoportokat számos antropológus próbálta már megtalálni. Kevesen járnak sikerrel, hiszen egy rejtőzködő életmódot folytató törzset felkutatni, nem kis munka, kiváltképp, ha az adott területen nem elég jártas az illető. A másik nehéz feladat, s tán a legfontosabb is, a bizalom elnyerése. Az antropológus, ha kiérdemli a népek bizalmát, hosszú heteket is eltölthet a törzsükben, megfigyelheti szokásaikat, életmódjukat.

 

 

Egy antropológus esetében a legfontosabb tulajdonság a nyitottság. Ezáltal részesévé válhat egy rövid időre a törzs mindennapjainak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármiféle befolyással is lehet az életükre, hiszen az ő dolga a megfigyelés, nem a beavatkozás. Hogy mely eltűnőfélben lévő törzsekkel sikerült eddig kapcsolatba lépni, a következő oldalon kiderül.

Hirdetés
Nomád népek

Azok közül, akiknek sikerült megtalálniuk, és megismerniük néhányat ezekből az ősi hagyományok szerint élő népcsoportokból, a legismertebb külföldi talán Jimmy Nelson, itthonról pedig Lóránt Attila és Balogh Boglárka neve lehet ismerős. Nekik sikerült már találkozni többek között a solymász kazahokkal Mongóliában, a namíbiai és angolai félnomád, úgynevezett himba pásztornéppel, az új-zélandi harcos maorikkal, akiket a tetoválásaikról ismerhet a világ, a szamojéd népcsoporthoz tartozó nyenyecekkel, és a pápua új-guineai törzsekkel.  

 

Hirdetés

 

E találkozások során nem csupán az emberiség számára fontos dokumentációk születtek ezekről a népekről. Az antropológusok a törzsektől, népcsoportoktól olyasmit tanultak és kaptak, ami sajnos nagyon ritka manapság. Emberséget, törődést, életre szóló tanítást arról, hogyan kellene viselkedniük egymással az embereknek, akkor is, ha teljesen más kultúrából származnak. Ezek az elszigetelten élő emberek nem ismerik az irigységet, az önzést, a rosszindulatot. Segítőkészek és összetartóak.

 

 

Minden szükséges tárgyat, eszközt, ruhát saját kezűleg készítenek el. Maguk termelik meg az élelmüket, és természetes gyógymódokkal orvosolják a betegségeket. Jóllehet, sok népcsoportnak vannak embertelennek tűnő, és látszólag értelmetlen hagyományai, de talán ők ugyanígy nem értenék a mi szokásainkat. Lehet, hogy számunkra naiv gondolkodással megáldottak, ám hiba lenne azt feltételeznünk, hogy naivság embernek maradni és lenni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-04

Tudtad? Engedély nélkül tilos a fakivágás saját telken belül!

Nagyon kevesen tudják, de attól még tény, hogy a fák kivágásához bizony engedélyre van szükség, nemcsak közterületen, hanem saját telken belül is!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

2018-07-04

A gyümölcsborkészítés öt lépése

Készíts te is isteni finom gyümölcsbort saját kezűleg, mostani cikkünkben öt egyszerű lépést mutatom, ami segíteni fog mindenben! Így készül a tökéletes gyümölcsbor!

2019-10-30

Így használják a japánok az erdő gyógyító erejét – Próbáld ki te is!

Az erdő gyógyító erejét már régóta használják az emberek, és most erre bíztatlak titeket is. Cikkemben bemutatom nektek a shinrin-yoku lényegét!

2019-11-29

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 681
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 511 802
Közösség

üszőnevelés

a gazd.-os termelést megalapozó üszőkori takarmanyozásnak az üszők (—>szarvasmarha... Tovább

lábállások (lábszerkezet)

a —>végtagok egyes részeinek megítélésén és értékelésén kívül a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Környezetvédelem Tudomány