notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ellenőrzések nyomán

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ellenőrzések nyomán

November 20. és 29. között az ellenőrök 1.781 egységben, több mint 15 ezer tételt ellenőriztek. - A gyakoribb élelmiszerbiztonsági ellenőrzések egyre javuló élelmiszerbiztonságot eredményeznek - hangoztatta Süth Miklós országos főállatorvos pénteken Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Ellenőrzések nyomán, ellenőrök, élelmiszerbiztonsági ellenőrzések, állat- és növényegészségügyi szolgálat, állattenyésztő-telep, agrártárca, élelmiszerelőállító üzem, országos főállatorvos, baromfihús
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője közölte: az állat- és növényegészségügyi szolgálat szakemberei a nap 24 órájában, az év 365 napján végzik munkájukat, azaz ellenőrzik a Magyarországon forgalomban lévő, illetve forgalomba hozatal előtt álló élelmiszereket, a fogyasztók biztonsága érdekében.
 
Az ellenőrök a szántóföldtől, az állattenyésztő-teleptől a fogyasztó asztaláig kísérik figyelemmel az élelmiszer-előállításban részt vevők tevékenységét.
 
Süth Miklós szerint az agrártárca élelmiszerbiztonságért felelős szakemberei az élelmiszerelőállítási és -forgalmazási folyamat mintegy 80 százalékát ellenőrzik.
 
A fennmaradó 20 százalékot az agrártárca ellenőrei más társhatóságokkal, leginkább az ÁNTSZ-szel és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakembereivel együtt ellenőrzik.
 
Süth Miklós elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 6.500 élelmiszerelőállító üzem van. Ezek tevékenységét és a kereskedőkét kell folyamatosan figyelemmel kísérniük az élelmiszerbiztonságért felelős szakértőknek, állatorvosoknak, növény-egészségüggyel foglalkozó szakembereknek.
 
Az országos főállatorvos külön hangsúllyal szólt arról, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős szakértők húsvétkor, a nyári turistaszezon idején, valamint karácsonykor különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a forgalomba kerülő, illetve a forgalomban lévő élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Ezért úgynevezett célellenőrzéseket tartanak ezekben az időszakokban. Jelenleg is folyik a karácsonyi célellenőrzés, főként azoknál az áruknál, amelyeket az emberek leginkább az év végi ünnepek idején fogyasztanak. Így a különféle húsok, húskészítmények, halak, csokoládé figurák, valamint ünnepi sütemények kerülnek górcső alá.
 
A november 20-án kezdődött akció első részeredményeiről Süth Miklós már a kormányszóvivői tájékozatón beszámolt az újságíróknak. Így november 20. és 29. között az ellenőrök 1.781 egységben vizsgálódtak, ellenőriztek több mint 15 ezer tételt. Ezek közül 477 esett kifogás alá, a kifogások nyomán lefoglaltak 18 tonna élelmiszert, és több mint 22 millió forint bírságot szabtak ki.
 
Süth Miklós külön is megemlítette, hogy lefoglaltak csaknem 10 tonna szaloncukor-alapanyagot, valamint öt tonna baromfihúst - ezt a korábban említett 18 tonna élelmiszeren felül, Bács-Kiskun megyében egy használaton kívüli laktanyában.
 
Újságírói kérdésre válaszolva a főállatorvos közölte, hogy az úgynevezett törökbálinti M.E.G.A-üggyel kapcsolatban az ellenőrök vizsgálódnak Üllőn, Vecsésen és Gyálon is, ám e vizsgálatok eredményéről még pontos összegzést nem tudott mondani. Közölte ugyanakkor, hogy a cégtulajdonossal nem sikerült közvetlen kapcsolatba lépniük az állategészségügyi ellenőrző szolgálat embereinek. 
 
hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 086
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 462 545

darálás

ált. a szemes takarmányok, ritkábban a préselt szálas- és darabos takarmány-alapanyagok... Tovább

kipállás

1. (növ.) Hónyomás. 2. (áeü.) A bőr (köztakaró) hámrétegének fellazulása, ami akkor... Tovább

Tovább a lexikonra