Ellenőrzések nyomán

Ellenőrzések nyomán

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

November 20. és 29. között az ellenőrök 1.781 egységben, több mint 15 ezer tételt ellenőriztek. - A gyakoribb élelmiszerbiztonsági ellenőrzések egyre javuló élelmiszerbiztonságot eredményeznek - hangoztatta Süth Miklós országos főállatorvos pénteken Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Ellenőrzések nyomán, ellenőrök, élelmiszerbiztonsági ellenőrzések, állat- és növényegészségügyi szolgálat, állattenyésztő-telep, agrártárca, élelmiszerelőállító üzem, országos főállatorvos, baromfihús
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője közölte: az állat- és növényegészségügyi szolgálat szakemberei a nap 24 órájában, az év 365 napján végzik munkájukat, azaz ellenőrzik a Magyarországon forgalomban lévő, illetve forgalomba hozatal előtt álló élelmiszereket, a fogyasztók biztonsága érdekében.
 
Az ellenőrök a szántóföldtől, az állattenyésztő-teleptől a fogyasztó asztaláig kísérik figyelemmel az élelmiszer-előállításban részt vevők tevékenységét.
 
Süth Miklós szerint az agrártárca élelmiszerbiztonságért felelős szakemberei az élelmiszerelőállítási és -forgalmazási folyamat mintegy 80 százalékát ellenőrzik.
 
A fennmaradó 20 százalékot az agrártárca ellenőrei más társhatóságokkal, leginkább az ÁNTSZ-szel és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakembereivel együtt ellenőrzik.
 
Süth Miklós elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 6.500 élelmiszerelőállító üzem van. Ezek tevékenységét és a kereskedőkét kell folyamatosan figyelemmel kísérniük az élelmiszerbiztonságért felelős szakértőknek, állatorvosoknak, növény-egészségüggyel foglalkozó szakembereknek.
 
Az országos főállatorvos külön hangsúllyal szólt arról, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős szakértők húsvétkor, a nyári turistaszezon idején, valamint karácsonykor különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a forgalomba kerülő, illetve a forgalomban lévő élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Ezért úgynevezett célellenőrzéseket tartanak ezekben az időszakokban. Jelenleg is folyik a karácsonyi célellenőrzés, főként azoknál az áruknál, amelyeket az emberek leginkább az év végi ünnepek idején fogyasztanak. Így a különféle húsok, húskészítmények, halak, csokoládé figurák, valamint ünnepi sütemények kerülnek górcső alá.
 
A november 20-án kezdődött akció első részeredményeiről Süth Miklós már a kormányszóvivői tájékozatón beszámolt az újságíróknak. Így november 20. és 29. között az ellenőrök 1.781 egységben vizsgálódtak, ellenőriztek több mint 15 ezer tételt. Ezek közül 477 esett kifogás alá, a kifogások nyomán lefoglaltak 18 tonna élelmiszert, és több mint 22 millió forint bírságot szabtak ki.
 
Süth Miklós külön is megemlítette, hogy lefoglaltak csaknem 10 tonna szaloncukor-alapanyagot, valamint öt tonna baromfihúst - ezt a korábban említett 18 tonna élelmiszeren felül, Bács-Kiskun megyében egy használaton kívüli laktanyában.
 
Újságírói kérdésre válaszolva a főállatorvos közölte, hogy az úgynevezett törökbálinti M.E.G.A-üggyel kapcsolatban az ellenőrök vizsgálódnak Üllőn, Vecsésen és Gyálon is, ám e vizsgálatok eredményéről még pontos összegzést nem tudott mondani. Közölte ugyanakkor, hogy a cégtulajdonossal nem sikerült közvetlen kapcsolatba lépniük az állategészségügyi ellenőrző szolgálat embereinek. 
 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

alom

1. nedvszívó, hőszigetelő, többé-kevésbé puha anyag, többnyire szalma, amelyet azért... Tovább

Sajtótájékoztató helyszínek

Egy vállalat bemutatkozásához, egy új termék bevezetéséhez vagy egy nagyobb közlemény... Tovább

Tovább a lexikonra