Hivatalosan is elkezdődött a vadászidény!

hirdetes

Hivatalosan is elkezdődött a vadászidény!

Csordás Anna
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Hazánkban szeptember 1-jén kezdődik a hivatalos vadászidény, azonban az erdőben a hajnalokat és az estéket már pár nappal korábban is betölti a párzásra készülő gímbikák hangja. A szarvasbőgés először a vadban gazdag szántódi és a lábodi területeken csendül fel, a fennmaradó hat vadászterületen a "szezon" általában csak pár nappal később kezdődik el, írja a sonline.hu.

vadászat

 Kiemelt figyelmet fordítanak a sikeres vadászatok előkészítésére

Szeptemberben a gímbikák bőgése, októberben a dámbikák úgynevezett barcogása adja hírül erdeinkben, hogy megkezdődött e két nagyvad párzási ideje. A Sefag Zrt. szakemberei az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet fordítottak a sikeres vadászatok előkészítésére, azaz az itatók és vadföldek karbantartására, magaslesek építésére és javítására vagy a kapitális trófeát hordozó példányok megfigyelésére. Ez nem kis feladat a vadászok számára, hiszen a Sefag 103 ezer hektárnyi vadászterületén a szakemberek a gímszarvas állományt a legóvatosabb becslések szerint is legalább 5000-re becsülik.

Európa szinte összes országából érkeznek vadászvendégek

hirdetes

Az alapos felkészülés úgy tűnik ebben az évben is meghozza az eredményét, hiszen nem csak Európa szinte összes országából, de még az Egyesült Államokból és Ausztráliából is szép számmal érkeznek vadászvendégek a megyébe, hogy részesei legyenek ennek a páratlan élménynek. 2011-ben 146 gímbika került terítékre, és az idei cél is hasonló nagyságrendű.

A tavalyi eredmények

Fontos jellemző még az elejtett vad trófeáinak átlagtömege, amely a gímek esetében tavaly 7,14 kilogramm volt, míg az előző évben elejtett 158 dámbika esetében ez az érték 2,77 kilogrammot tett ki. A tavalyi év legnagyobbja egy 11,9 kilogramm trófeasúlyú gímszarvas volt, az a jövő izgalmas kérdése, hogy a mostani idényben kerül-e terítékre hasonló vagy még ennél is nagyobb agancspárral büszkélkedő bika.

hirdetes

A SEFAG Zrt. jegyzett tőkéje mintegy 2,5 milliárd forint, a saját tőkéje pedig csaknem hétmilliárd forint. Tavalyi árbevétele megközelítőleg 6,9 milliárd forint volt, ebből csaknem 1,5 milliárd forint volt az exportárbevétel.

Tilos az erdőgazdálkodás az őszi hónapokban!

A balesetek elkerülése, valamint a vad és a vadászat zavartalanságának garantálása érdekében a Sefag Zrt. ezúton is felhívja a figyelmet, hogy az erdőlátogatás az őszi hónapokban tilos és életveszélyes!

Forrás: sonline.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Gombaölo Amistar Xtra

Strobilurin és triazol típusú hatóanyagok új kombinációja a szélesebb hatásspektrum, a jobb... Tovább

Tovább a lexikonra