Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember élete, halálának oka

hirdetes

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Senki sem élhet örökké, még a 94. éves korában elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember sem. Akinek sokan hálával tartozhatunk, hiszen rengeteg mindent tanított nekünk. 2022. december 4-én történt a szomorú esemény, amiről a lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa adott hírt, de azóta a gyorgytea.hu is megerősítette.

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi

A lánya közölte a hírt: meghalt a bükki füvesember

„Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el. Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben”- írta a család közleményében Lopes-Szabó Zsuzsa.
hirdetes

 

Ki is volt az a Szabó Gyuri Bácsi?

Szabó György, Gyuri bácsi  1928. április 15. –én született Miskolcon, magyar természetgyógyász, a népi gyógyítás művelője, akire sokan csak „a bükki füvesember” jelzővel hivatkoznak. Életet volt a gyógynövények hatásainak kutatása, bemutatása. Évente  közel 100 előadást tartott arról, hogy hogyan lehet a betegségeket a gyógynövények segítségével kezelni, enyhíteni. Voltak online előadásai is, és Bükkszéken személyesen is fogadott pácienseket. A nevével fémjelzett termékeket a 2014. novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület, röviden Bükki Füvesember Egyesület (más forrásban Bükki Füvesember és Népgyógyászati Egyesület) forgalmazza Györgytea márkanév alatt. Cukorbetegség elleni teája Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert. Az egyesület célja is az, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, a gyógynövények ismeretét és használatát. Gyuri bácsi nagyon fontos feladatának tartotta a gyógynövényekkel kapcsolatos információk megosztását, amit ő maga is egy életen át tanult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett.

hirdetes

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Szabó Gyuri bácsi nézetet sokan osztották, bár voltak ellenkezők is, akik azt állították bizonyos termékei nem összeegyeztethetőek az orvostudománnyal. Szabó Gyuri bácsiról nemrégiben készült egy portréfilm is, amiben így fogalmazott az időskorral, halállal kapcsolatban: „halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet”. 94 éves volt Gyuri bácsi nyugodjon békében!
 

Forrás: Fotó: Komka Péter / MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fagyás

a hideg hatására a test körülírt területén létrejövő, vérkeningési zavarból származó... Tovább

ellenállóság (ellenálló képesség, rezisztencia)

az élő szervezeteknek az az adottsága, hogy a különböző károsító tényezőket képesek... Tovább

Tovább a lexikonra