Élelmiszerbiztonág

Hirdetés

Élelmiszerbiztonság

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egységes élelmiszer-biztonsági szervezet alakul Az élelmiszer-, az egészségügyi-, a növényvédelmi-, valamint az állategészségügyi törvényt is módosítja a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által a parlament elé terjesztett törvényjavaslat, amely az Országgyűlés honlapján is olvasható.
élelmiszer,minőségbiztosítás,minőségirányítás,mezőgazdaság.agrár,növénytermesztés

A javaslat indoklása az egységes élelmiszer-biztonsági szervezet kialakításával magyarázza a módosításokat. Ezek alapja egy múlt év decemberi kormányhatározat, amely ez év július 1-i határidővel előírta - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter irányítása alatt - az egységes élelmiszer-biztonsági szervezet létrehozását. Ennek keretében az említett miniszter veszi át az egészségügyi miniszter élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatait, továbbá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal irányítását.
 
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területi intézeteinek élelmiszer-ellenőrzési feladatait, és az ezeket a feladatokat ellátó egységeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerveiben kell összevonni. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Hivatala veszi át a növényvédő szerek és termésnövelő anyagok engedélyezésével kapcsolatos feladatokat az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, továbbá az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézettől az élelmiszer-ellenőrzéshez kötődő élelmiszer-biztonsági, élelmiszer mikrobiológiai, élelmiszeradalék és kémiai szennyező anyag, élelmiszerkémiai és analitikai feladatokat. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal élelmiszer-biztonsággal és az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel kapcsolatos feladatait pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium veszi át.
 
Egy, a legújabb Határozatok Tárában megjelent kormányhatározat szeptember 30-ig tolja ki az átvett funkcióknak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba történő integrálását. A hivatal szervezeti felépítését, eljárási rendjét és a jogorvoslati rendszert pedig december 31-ig kell kidolgozni.
   
A törvényjavaslat mindössze egy új szabályt tartalmaz, az pedig nem más, mint az élelmiszer-biztonsági szerv feljogosítása arra, hogy szabálysértési bírságot szabjon ki. A többi előírás főleg az egészségügyi valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladatköreit csoportosítja át, de szó esik a kereskedelemért és a fogyasztóvédelemért felelős miniszterek feladatairól is.
   
Így például a vásári, piaci és a vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályait továbbra is az egészségügyi miniszter állapítja meg, rendeletben. Ugyanakkor az ezeken a helyeken történő árusítás állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szabályait a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter készíti el, és hirdeti ki, szintén rendeletben. A növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályokat viszont ez utóbbi miniszter csak a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével alkothatja meg.

Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Darius (DS 4060)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

lengőkéses vágószerkezet

vízszintes v. függőleges síkban forgó, a forgórészhez csuklósan kapcsolódó lengőkéssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.