Hozz létre ehető előkertet - nem csak szép, de hasznos is

hirdetes

Így lehet neked is ehető előkerted! Nemcsak szép, hasznos is lehet!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ehető előkert létrehozása

Az első lépések

Ha úgy véled, hogy a ház előtti terület ideális a növénytermesztésre, akkor ideje munkához látni. Elsőkörben mérd le a rendelkezésedre álló területet, és készíts róla egy méretarányos alaprajzot. Jelölj meg rajta minden fontosabb elemet: a járdákat, a csapokat, az ülőhelyeket, illetve persze azt, hogy hová kerülnek majd az ágyások és/vagy a növénytartók.

Minél részletesebb (de még átlátható) tervet készítesz magadnak, annál könnyebb dolgod lesz a projekt megvalósításában, és így elkerülheted az esetleges meglepetéseket is. Ezután végezz (vagy csináltass) egy talajtesztet, ami segít megmutatni, hogy milyen összetételű talajjal rendelkezel, hogy mekkora a pH értéke, illetve hogy milyen káros anyagok vannak benne (az esetleges korábbi vegyszerezések miatt). Ha a talaj túl sok javítást igényel, gondolkodj inkább növénytartó ládákban és cserepekben.

Használj karókat és madzagot, amivel megjelölheted az ágyások/növénytartók széleit, a tervezett járdákat, ülőhelyeket, és minden fontosabb elemet, amit később el szeretnél helyezni kertedben. A gyepet felszedheted egy erre alkalmas célszerszámmal, de ha nem szeretnél bajlódni, akkor – igen, kitaláltad – érdemes inkább csak növénytartókat használni. Amennyiben közvetlenül a talajba ültetnél, használj egy nagy adag komposztot, vagy más organikus tápanyagforrást ültetés előtt, hogy előkészítsd a talajt a növényeknek. Érdemes az első szezonra próbaidőszakként tekinteni, és arra használni, hogy megnézd, mi nő jól kertedben, és mi nem, illetve hogy egyáltalán tetszik-e hosszútávon, amit alkottál.

hirdetes

Tippek, trükkök, praktikák – Íme néhány tipp az ehető előkert tökéletesítéséhez!

Érdemes meglévő bokraidat ehető termésűekre cserélni. Ezzel részben megtarthatod a kert megszokott küllemét (bár máshová is kerülhetnek), másrészt sokkal hasznosabban kihasználhatod a rendelkezésedre álló területet, elvégre még a bokrok is ehetőek lesznek. Az ívelt szélű formák (például az ágyások között kígyózó járdák) elegáns vizuális hatást kölcsönöznek a kertnek, de persze ha a te ízlésed a szögletes, egyenes éleket kívánja, akkor járj el e szerint. A téglák és nagyobb kövek remek szegélyezők lehetnek.

hirdetes

Egy jól megtervezett kertben a teret a színek és a textúrák összjátéka teszi egységessé. Ez minden kertre igaz, még az előkertben berendezett veteményesekre is. Senki sem kényszerít arra, hogy szigorúan csak ehető növényeket telepíts ide – ha elfér itt-ott egy két szép virág, akkor minden csak ízlés kérdése. A kreatív szabadság a te kezedben van: ha úgy tetszik, érdemes egy-egy gyümölcsfát fát telepíteni kerted központi részeire, hogy hasznos díszekként szolgáljanak (és némi árnyékot is biztosítsanak, ha esetleg ki szeretnél ülni, és gyönyörködni alkotásodban. Persze választhatsz törpe gyümölcsfákat is, amelyek kevesebb fényt vesznek el a többi növénytől maguk körül.

Érdemes belegondolni abba is, hogy milyen növényeket futtathatsz fel a kert meglévő szerkezeteire is! Most pedig nézzük, milyen növényeket érdemes ültetni, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-12-24

2023-as trendek a kertészetben: ezekre összpontosítsunk!

2023-ban a kertészeti trendek is sokkal személyesebbek lesznek: a befelé figyelés és az öngondoskodás még fontosabbá válik: de hogy ez fog kinézni a kertészkedés szempontjából? A cikkben kiderül!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borsó (kerti borsó, Pisum sativum L.)

a pillangósok családjába tartozik. 100—110 cm mélyen lehatoló gyökérzete 50—80 cm... Tovább

degradáció

különböző természetes rendszerek, —>társulások, —>biocönózisok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás