Egy tárcánál az élelmiszerbiztonság ellenőrzése, szigorúbb ellenőrzések, agrártárca, szervezeti egységesítés, egészségügyi tárca, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, piacvédelmi kérdés

hirdetes

Egy tárcánál az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kormány szerdai döntése értelmében a jövőben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeli az élelmiszerbiztonságért felelős szervezeteket - jelentette be Danks Emese kormányszóvivő a kabinet ülését követő kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz helyettes szóvivője szerint jövőre több mint 1.800 ellenőrzéssel foglalkozó szakembert küldenek el a hatóságoktól.
Egy tárcánál az élelmiszerbiztonság ellenőrzése, szigorúbb ellenőrzések, agrártárca, szervezeti egységesítés, egészségügyi tárca, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, piacvédelmi kérdés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az élelmiszerbiztonság ellenőrzésének egy kézbe adásától a kormány azt várja, hogy még az eddiginél is hatékonyabb és eredményesebb lesz az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés Magyarországon - kommentálta röviden a kormányszóvivő a döntést.
 
A kormánydöntés részleteiről Sirman Ferenc, az agrártárca szakállamtitkára beszélt az újságíróknak. Közölte: a döntés lényegében a fogyasztók biztonságának növelése érdekében született. Az egységes élelmiszerbiztonsági felügyelet jövő év július 1-jétől kezd ténylegesen működni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelete alatt.
 
Eddig az időpontig tisztázza az egészségügyi és az agrártárca, hogy mely szervezetek milyen hatáskörrel és anyagi forrásokkal kerülnek majd át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.
 
A szakállamtitkár az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szervezeti egységesítés nem jár többletkiadásokkal.
 
Az agrár- és az egészségügyi tárca vezetőjének jövő év március 31-ig kell jelentést készíteniük arról, hogy milyen intézkedések szükségesek az egységes szervezet megteremtéséhez.
 
Sirman Ferenc jelezte: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatai is az agrártárcához kerülnek ugyanúgy, mint a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal is. Emellett tisztázni kell például az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet státuszát, valamint még néhány hasonló intézmény jogállását is.
 
Az agrártárca vezető tisztségviselője aláhúzta, az élelmiszerbiztonság azzal, hogy felügyelete a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, várhatóan hatékonyabban működik majd, mivel kiküszöbölhetők lesznek a párhuzamos vizsgálatok és ellenőrzések. Ezek elsősorban a kereskedelemben voltak jellemzőek.
 
Újságírói kérdésre felelve ugyanakkor elmondta, hogy a fogyasztóvédelem szervezetét nem érinti az átszervezés.
 
Sirman Ferenc az élelmiszerbiztonság kérdéskörét nem csak fogyasztóvédelmi, hanem piacvédelmi kérdésnek is tartotta, mondván, hogy a szigorúbb ellenőrzések a piac legális szereplőinek kedveznek.

hirdetes

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

belső környezet

a többsejtű állatokban a fejl. magasabb fokán alakul ki a testfolyadék állománya.... Tovább

endoszkópia

a belső szervek (orr, garat, légcső, gyomor, végbél, hasüreg, hüvely stb.) meg- és... Tovább

Tovább a lexikonra