notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sertéságazati stratégia, egy koca egy porta program, VHT,

Hirdetés

Egy koca egy porta program

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt "egy koca egy porta" program - mondta az MTI-nek Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke Budapesten.
Az egy koca egy porta program növelné a sertésszámot
A szakember közölte: a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt kívánnak venni.


Nőhet a koca létszáma a kisgazdaságokban
Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220.000 belföldi koca létszáma mintegy 50.000-rel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani.

Utalt arra, hogy a program megvalósításához nemcsak - és nem elsősorban - anyagi eszközökre van szükség, hanem összefogásra, szoros együttműködésre, hogy a belföldön megtermelt árut, belföldön el is lehessen adni. Hozzátette: nemcsak az állattartókat, hanem a különböző üzemméretű feldolgozókat is támogatni kell annak érdekében, hogy a megtermelt magyar árut, sertést vegyék meg a külföldi alapanyag helyett.

Mindehhez Menczel Lászlóné a VHT titkára hozzátette, hogy a magyar áru piaci versenyképessége érdekében elengedhetetlenül szükséges az áfa csökkentése, mivel a magyar áru a 25 százalékos áfa-tartalom miatt átlagban mintegy 15 százalékkal drágább mint a versenytársaké. Megjegyezte, hogy az áfa-csökkentés növelné az áfa-körbe tartozó árualapot, így fehérítve a sertésszektort. Ennek nyomán pedig a nagyobb adóalap ellentételezné a kieső bevétel mértékét. Az áfa csökkentésének hatását elsősorban a fogyasztó érezné meg, mivel az adott termékhez olcsóbban jutna hozzá - mondta.

A VHT vezető szakemberei jelezték, hogy javaslataik egy részét már eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

csirkék fertőző bronchitisze

a hathetesnél fiatalabb csirkékben nehezített légzéssel, légcső- és hörgőgyulladással és... Tovább

csikómozgásos hasfájás

előrehaladottan vemhes kancában a méh izomzatának görcsös összehúzódása folyamán... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.9