Sertéságazati stratégia, egy koca egy porta program, VHT,

Egy koca egy porta program

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány, ha megvalósul a miniszterelnök által a közelmúltban javasolt "egy koca egy porta" program - mondta az MTI-nek Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke Budapesten.
Az egy koca egy porta program növelné a sertésszámot
A szakember közölte: a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban a VHT sajátos eszközeivel kíván közreműködni. Ennek jegyében készítette el azt a csaknem 100 oldalas szakmai kiadványt, amelyet az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) ismerhetnek meg. A kiadvány szakmai segítséget kíván adni mindazoknak, akik a programban részt kívánnak venni.


Nőhet a koca létszáma a kisgazdaságokban
Németh Antal szerint reális az a cél, hogy a következő egy-két évben a jelenlegi mintegy 220.000 belföldi koca létszáma mintegy 50.000-rel nőjön a kisgazdaságokban. E növekmény a sertésszámban mintegy 1 millió darabos többletet jelentene. A VHT elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a programot csak intenzív kormányzati támogatással lehet megvalósítani.

Utalt arra, hogy a program megvalósításához nemcsak - és nem elsősorban - anyagi eszközökre van szükség, hanem összefogásra, szoros együttműködésre, hogy a belföldön megtermelt árut, belföldön el is lehessen adni. Hozzátette: nemcsak az állattartókat, hanem a különböző üzemméretű feldolgozókat is támogatni kell annak érdekében, hogy a megtermelt magyar árut, sertést vegyék meg a külföldi alapanyag helyett.

Mindehhez Menczel Lászlóné a VHT titkára hozzátette, hogy a magyar áru piaci versenyképessége érdekében elengedhetetlenül szükséges az áfa csökkentése, mivel a magyar áru a 25 százalékos áfa-tartalom miatt átlagban mintegy 15 százalékkal drágább mint a versenytársaké. Megjegyezte, hogy az áfa-csökkentés növelné az áfa-körbe tartozó árualapot, így fehérítve a sertésszektort. Ennek nyomán pedig a nagyobb adóalap ellentételezné a kieső bevétel mértékét. Az áfa csökkentésének hatását elsősorban a fogyasztó érezné meg, mivel az adott termékhez olcsóbban jutna hozzá - mondta.

A VHT vezető szakemberei jelezték, hogy javaslataik egy részét már eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

klorofill

a fotoszintetizáló zöld növényekben levő növényi pigment, több komponensből áll,... Tovább

ikerellés

az általában egy utódot ellő (unipara) állatok közül néhány két vagy több utódot ellik... Tovább

Tovább a lexikonra