Egerek elleni módszerek - így tudod őket sikeresen távol tartani otthonodtól

6 módszer, amikkel megtisztíthatod otthonod az egerektől

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Gyöngybaglyok

Ez egy meglehetősen helyfüggő „megoldás”, hiszen nem mindenhol fordulnak elő ezek a szárnyas rágcsálóvadászok, és nem is igazán lehet megkérni őket az egérfogásra. De ha vidéken élsz és otthonod környékén fészkel néhány ilyen elegáns madár, akkor jó eséllyel egy nagyszerű „rágcsálóvédelmi rendszer” védelme alatt állsz. A gyöngybaglyok akár 3-4 rágcsálót is elfogyaszthatnak éjszakánként a fészkelő időszak során.

Ha nincsenek kertedben akkora fák, amekkorákon elférhetne egy bagolyfészek, akkor szerezz be néhány kifejezetten baglyokra méretezett madárházat, vagy készíts magadnak. A baglyok a meleg, rejtett helyeket kedvelik, lehetőleg távol a zajtól. A házakat legalább 3 méterre a talajtól helyezd el, de ügyelj rá, hogy később könnyen hozzájuk tudj férni, ugyanis időnként némi karbantartásra és takarításra szorulnak majd. Amikor egy használt bagolyházat takarítasz vagy bármi más okból hozzányúlsz, mindig viselj védőfelszerelést, mert a baglyok is terjeszthetnek bizonyos betegségeket.

Molygolyók

A molygolyóknak is erős illatuk van, amit az egerek taszítónak tartanak. Helyezd őket azokra a már emlegetett helyekre, ahol egérveszély áll fenn. A golyókat érdemes havonta cserélgetni.

Az elpusztult rágcsálók megfelelő kezelése rendkívül fontos, mert még haláluk után számtalan betegséget terjeszthetnek. Mindig viselj gumikesztyűt, amikor elpusztult rágcsálókkal foglalkozol. A tetemeket helyezd egy légmentesen záró tasakba, azt egy másikba, majd vidd ki őket a kinti szemetesbe. Szabadulj meg a kesztyűktől is.

Válts egy másik pár védőkesztyűre, vegyél fel egy védőszemüveget, majd némi fehérítő és fertőtlenítő segítségével tisztítsd meg azokat a felületeket, ahol az egerek jártak. Ne érj „egeres” kesztyűvel  a fertőtlenítőhöz, hiszen ezt később is meg kell majd fognod, amikor máshol szeretnéd használni, és nem jó ötlet rávinni a fertőzéseket. Ezért kell külön kesztyű a takarításhoz is. Miután mindennel végeztél, alaposan moss kezet szappannal, és lehetőleg valamilyen kézfertőtlenítővel is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kombinátor

több talajművelő eszköz olyan kombinációja, amely eredményesen alkalmazható a szántott... Tovább

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetvédelem