Egerek elleni módszerek

6 módszer, amikkel megtisztíthatod otthonod az egerektől

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az egereket senkinek nem kell bemutatni. Ezeket a hívatlan vendégeket senki nem látja szívesen a portáján, ennek pedig jó oka van.

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Ha egyszer beférkőznek az ember otthonába, onnantól kezdve felbecsülhetetlen károkat okozhatnak a ház szerkezetében, az elraktározott élelmiszerekben, és persze mindent össze is piszkíthatnak, ahol megfordulnak. Az egérürülék ráadásul komoly egészségügyi veszélyforrás, nem is beszélve az állatok által terjesztett súlyos betegségekről.

 

Ha mindez nem lenne elég, az egerek aggasztó ütemben képesek elszaporodni azokon a helyeken, ahol csak egy kevés élelmet is találnak – ha pedig beindul az egérgyár, onnantól kezdve egy igazi rémálom megszabadulni tőlük. A következőkben részletesebben is megvizsgáljuk, hogy milyen egészségügyi veszélyeket is jelentenek az egerek egy háztartásban, majd felsorolunk néhány megoldást, amik segíthetnek megszabadulni tőlük otthonodban!

 

Miért olyan veszélyesek az egészségre az egerek?

Még ha az egerek illedelmes betolakodók is lennének, és nem dézsmálnák meg az ember élelmiszertartalékait, illetve nem rágnák szét a kábeleket a házban, ürülékük akkor is tele lenne veszélyes fertőzésekkel. Íme csak néhány aggodalomra okot adó betegség ezek közül…

 

Szalmonella

A szalmonella a rágcsálók belső szerveiben élősködik és könnyedén átterjedhet az emberekre, amikor azok hozzáérnek az ürülékekhez, vagy a bepiszkított felületekhez. A szalmonellafertőzés tünetei közé tartozik a láz, az émelygés, a hidegrázás, a hányás, a hasmenés, a fejfájás, és bizonyos esetekben a véres széklet is. A tünetek 2-7 napig is tarthatnak.

 

Lyme-kór

A Lyme-kór elsődlegesen a fertőzött kullancsok csípésével terjed, azonban ezek a kullancsok az egerekre is rácsimpaszkodhatnak, és csípésükkel átadhatják a fertőzést a rágcsálóknak is. A fertőzött egerek harapása ez után továbbterjesztheti a kórt az emberekre. A Lyme-kór tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, és akár egy napig is lappanghatnak az áldozatban. A kezeletlen Lyme-kór ízületi fájdalmakhoz, korlátozott izommozgáshoz és súlyos kimerültséghez vezethet.

 

Hantavírus

Ez a vírus akár halálos kimenetelű is lehet, és többféle rágcsáló – köztük az egerek is – terjeszti. Szintén az ürülékben található meg, és akár belélegzés útján is terjedhet.

 

Ha mindez nem lenne elég, az egerek súlyos veszélyt jelenthetnek az asztmával és allergiákkal küszködőkre, különös tekintettel a fiatal gyerekekre. Az egérinvázió megelőzése – A megelőzés mindig jobb módszer, mint az utólagos helyzetmentés, a következő oldalon megmutatom, mely módszerek váltak be ellenük a leginkább! 

 

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Tömd be otthonod réseit

 

Az egerek meglepően mozgékony állatok, és még a legapróbb réseken is képesek átbújni. Fontos, hogy otthonod minden részét nagyon alaposan átvizsgáld apró rések, lyukak, és repedések után kutatva. Általában ha egy lyukon vagy résen át tudsz dugni egy sima ceruzát, akkor azon egy egér is át fog férni.

 

Az egerek bárhol képesek bejutási pontokat találni otthonodba, legyen szó egy törött csőről, vagy akár egy szellőzőnyílásról. Erős fogaikkal átrágják magukat a fán, a gumin és akár a műanyagon is, ezért ha egy olyan helyen élsz (vagy tervezel költözni), ahol sokszor van gond az egerekkel, akkor használj otthonod felújításakor (vagy építésekor) erős, jó minőségű anyagokat, legalább is az ilyen kritikus pontokon.

Hirdetés

 

Ne alakíts ki lehetséges odúkat otthonodon kívül

 

Persze senki nem megy ki az udvarra és készít szándékosan melegágyakat az egereknek, de rengeteg szabadtéri tevékenység eredménye lehet egy remek búvóhely a kéretlen rágcsálók számára. Egy halom összegereblyézett levél, egy rakás felaprított tűzifa, és még a komposzthalom is ideális egérotthon lehet. Ezek meleg védelmet biztosítanak a rágcsálóknak a fagyok és az esőzések elől – ha pedig elviselhetetlenné válik a hideg, akkor megindulnak a ház irányába.

 

Házi megoldások egérproblémákra

 

Habár sokan használnak méreganyagokat vagy profi szolgáltatásokat az egerek kiirtására, egy kisebb egérproblémát házilag is megoldhatsz néhány hatékony technikával. A legjobb ezekben, hogy míg az egerek számára taszítóak/halálosak, a családtagokra és házikedvencekre nézve egyáltalán nem veszélyesek. Nézzük, a következő oldalon folytatom! 

 

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Macskák

A macskák az egerek természetes ellenségei, ezért egy „egeres” házba mindenképpen jól jön egy-két cica, amik előszeretettel vadásznak ezekre a rágcsálókra. A macskáknál nem igazán találsz hatékonyabb természetes egerek elleni védelmet, ugyanis puszta jelenlétük elég ahhoz, hogy az egerek ne a te otthonodat válasszák a letelepedésre. Mivel számtalan macskafajta létezik érdemes utánanézni, hogy melyek a leghatékonyabb egérvadászok, mert vannak olyanok is, amelyek egyáltalán nem éreznek indíttatást a fogócskára.

 

Borsmentaolaj

A borsmentaolaj a második legjobb megoldás, ha nem akarsz, vagy nem tudsz macskát szerezni otthonodba (habár a négylábú vadászokkal „kombinálva” még hatásosabb lehet). A borsmentaolaj csak az egerek távol tartásában segít, de ha már beférkőztek a házba, akkor nem fogja kikergetni őket onnan!

 

Ehhez 100%-os olajra lesz szükséged, amit számtalan üzletben beszerezhetsz. Kelleni fog továbbá néhány vattapamacs is, amiket átitathatsz ezzel az illatos kivonattal. Ha ez is kész, akkor szórj szét egy jó adagot belőlük ott, ahol az egerek beférkőzhetnek otthonodba. Bánj bőkezűen az olajjal, és alaposan itasd át a pamacsokat, hogy az egerek messziről megérezzék az intenzív illatot.

 

A borsmenta nem csak „szagával” tartja távol az egereket, de segít elnyomni a feromonok illatát is, amelyet a rágcsálók hagynak maguk után, és amelyek még több behatolót csalogathatnak otthonodba. A feromonok megtalálhatók az egerek ürülékeiben és az állatok által hátrahagyott zsírfoltokban is, ezért ha ilyeneket veszel észre otthonodban, akkor szórd meg azt a részt egy jó adag borsmentával átitatott pamaccsal.

 

Fontos, hogy ne csak azokon a helyeken szórd szét a pamacsokat, ahol egerekre utaló jeleket találtál – ha egy helyen ott vannak, akkor feltételezd, hogy minden más helységbe is eljuthatnak.

Hirdetés

 

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Organikus kártevőriasztók

Nem minden bolti készítmény mérgező – némi keresgéléssel találhatsz olyan termékeket is, amik szintén hatékonyak, de nem veszélyesek a környezetre.

 

Szövetlágyító lapok

Az egerek ki nem állhatják a szövetlágyítók illatát, ezért néhány lapkával távol tarthatod őket otthonod legféltettebb részeitől. Külön előny, hogy ezek a lapok friss illattal árasztják el otthonodat. Helyezd őket a szemetesek közelébe, repedésekbe és lyukakba, fiókokba és minden egyéb gyanús helyre.

 

Gyöngybaglyok

Ez egy meglehetősen helyfüggő „megoldás”, hiszen nem mindenhol fordulnak elő ezek a szárnyas rágcsálóvadászok, és nem is igazán lehet megkérni őket az egérfogásra. De ha vidéken élsz és otthonod környékén fészkel néhány ilyen elegáns madár, akkor jó eséllyel egy nagyszerű „rágcsálóvédelmi rendszer” védelme alatt állsz. A gyöngybaglyok akár 3-4 rágcsálót is elfogyaszthatnak éjszakánként a fészkelő időszak során.

 

Ha nincsenek kertedben akkora fák, amekkorákon elférhetne egy bagolyfészek, akkor szerezz be néhány kifejezetten baglyokra méretezett madárházat, vagy készíts magadnak. A baglyok a meleg, rejtett helyeket kedvelik, lehetőleg távol a zajtól. A házakat legalább 3 méterre a talajtól helyezd el, de ügyelj rá, hogy később könnyen hozzájuk tudj férni, ugyanis időnként némi karbantartásra és takarításra szorulnak majd. Amikor egy használt bagolyházat takarítasz vagy bármi más okból hozzányúlsz, mindig viselj védőfelszerelést, mert a baglyok is terjeszthetnek bizonyos betegségeket.

 

Molygolyók

A molygolyóknak is erős illatuk van, amit az egerek taszítónak tartanak. Helyezd őket azokra a már emlegetett helyekre, ahol egérveszély áll fenn. A golyókat érdemes havonta cserélgetni.

 

Védekezzünk az egerek ellen eredményesen

Az elpusztult rágcsálók megfelelő kezelése rendkívül fontos, mert még haláluk után számtalan betegséget terjeszthetnek. Mindig viselj gumikesztyűt, amikor elpusztult rágcsálókkal foglalkozol. A tetemeket helyezd egy légmentesen záró tasakba, azt egy másikba, majd vidd ki őket a kinti szemetesbe. Szabadulj meg a kesztyűktől is.

 

Válts egy másik pár védőkesztyűre, vegyél fel egy védőszemüveget, majd némi fehérítő és fertőtlenítő segítségével tisztítsd meg azokat a felületeket, ahol az egerek jártak. Ne érj „egeres” kesztyűvel  a fertőtlenítőhöz, hiszen ezt később is meg kell majd fognod, amikor máshol szeretnéd használni, és nem jó ötlet rávinni a fertőzéseket.

 

Ezért kell külön kesztyű a takarításhoz is. Miután mindennel végeztél, alaposan moss kezet szappannal, és lehetőleg valamilyen kézfertőtlenítővel is.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-23

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Okozhat gondot a kertben megjelenő mohásodás? Mostani cikkemben mindent elmondok a mohák megjelenéséről, károkozásukról, illetve az ellenük való védekezési módokról!

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-04-19

Mi haszna a szappannak a kertben?

A szappant fel lehet használni a kertben is, és nem csak tisztálkodásra. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazhatod a szappant a kertben, érdemes tenned egy próbát!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-08

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Megjelentek a bodobácsok is, hála a tavasznak! Mostani cikkemben elmondom, milyen veszélyt jelentenek ránk, illetve a növényekre a bodobácsok, illetve azt is megtudhatjátok, hogyan védekezhettek ellenük!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
446 971
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 863 789
Közösség

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

cukorrépa (Béta vulgáris L. provar. altissima Döll.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család Béta nemzetségének Béta vulgáris L. fajához... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Környezetvédelem