Így termessz édesebb céklát nagyon egyszerűen- melyek az édes cékla fajták?

hirdetes

Így termessz édesebb céklát nagyon egyszerűen

VN

Habár a céklákra sokan csak egy ízletes savanyúságként tekintenek, egyre több szakács és kertész igyekszik nem csupán magát a termést, hanem a leveleket és a gyökereket is felhasználni különféle receptek elkészítéséhez. Szóval mi a teendő, ha az ember édesebb céklákra vágyik? Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot!

Édes cékla típusok

Válogass az édesebb céklafajták közül

A céklák jellegzetes ízéért a geozmin felelős. Ez a vegyület természetesen előfordul a céklákban, és egyes fajták többet termelnek, mint mások. A legjobb ízű céklákban kiegyensúlyozott mennyiségű cukor és geozmin található.
A cékláknak is többféle fajtáját különböztetjük meg, amelyek között persze édesebbeket is találsz. Íme néhány példa:
•    Chioggia – A Chioggia cékla egy édes, olasz hagyatékfajta, aminek jellegzetes piros és fehér csíkjai vannak.
•    Detroit Dark Red – Ez egy mélyvörös színű, kerek céklafajta, ami kevésbé kényes a talaj- és hőmérsékleti viszonyokra.
•    Formanova – Egy hosszúkás, hengerformájú céklafajta, ami nagyjából 20 cm hosszúra nő meg. Formája miatt könnyedén szeletelhető.

hirdetes
•    Golden – A Golden céklák sárga színűek, ízük azonban éppen olyan édes, mint a vörös cékláké. Egy nagy előnyök, hogy sokkal kevésbé nedvesek, így könnyebb elkerülni velük azokat a nehezen kimosható foltokat.
•    Lutz Greenleaf – Egy szokatlanul méretesebb céklafajta, ami akár az átlagnál négyszer nagyobbra is képes megnőni. Fontos észben tartani, hogy akkor a legédesebbek, amikor még kisebbek.

Hogyan termessz édes céklát?

Habár a legtöbb cékla alapvetően édeskés ízű, egyesek édesebbek az átlagnál. A mellett, hogy az édesebb változatok közül válogatsz, egyes módszerekkel hozzásegítheted őket, hogy még édesebb ízt kínáljanak.

Volt egy időszak, amikor a céklatermesztéssel foglalkozó gazdák a terméseik csökkenő cukortartalmára panaszkodtak. Némi kutatás után arra jutottak, hogy a talaj volt a hibás, egész pontosan az organikus, természetes anyagok hiánya, amiknek a helyét a mesterséges vegyi műtrágyák vették át.

hirdetes

Éppen ezért, ha édesebb céklákat szeretnél termeszteni, akkor felejtsd el a vegyszereket, és csak természetes, szerves anyagokkal tápláld a talajt céklaágyásaidban. Már az ültetéskor ajánlott egy nagy adag organikus anyagot hozzáadni a talajhoz.

A vízstressz szintén megváltoztathatja a céklák ízét. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor a céklák íze enyhén kesernyéssé válhat, és fehér gyűrűk jelenhetnek meg bennük (persze ezek a gyűrűk egyes fajtákban természetesen előfordulnak).
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

További cikkek ebben a témában


herefélék (Trifolium)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Kb. 300 fajából mintegy 30-at hasznosítanak... Tovább

bukók

a vízfolyás medrében elhelyezett olyan műtárgyak, amelyeken a víz áteséssel jut tovább. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés