Az édesburgonya termesztése, az édesburgonya felhasználása

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden az édesburgonyáról

​​​​​​

+Receptek az édesburgonyával

Gnocchi édesburgonyából

Ezeket szerezd be

  • 1kgédesburgonya
  • 12.5dkgricotta
  • 3dkgparmezán
  • 1dbtojás
  • 1tksó + a főzővízhez
  • 1khőrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 28dkgliszt
  • vaj
  • 1ekaprított petrezselyem + a díszítéshez
  • olaj

Így készítsd el:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szurkáljuk meg az édesburgonyát villával, és sütőpapírral bélelt tepsiben 45 percig süssük. Rövid hűtés után hosszában kettévágjuk a burgonyákat, és villával kikaparjuk a héjuk belsejét.


Egy konyhai robotgépben vagy botmixerrel pépesítse a sült édesburgonyát. Keverje simára a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást és a fűszereket egy keverőtálban, konyhai robotgéppel vagy kézzel. Végül gyorsan keverje bele a lisztet, és legalább 2 órán át hagyja állni.

A burgonyás keverék egynegyedét lisztezett deszkára tesszük, liszttel megszórjuk, és 1 cm vastag hengerré sodorjuk. Vágjuk 1 cm-es darabokra, és zsírozott villával formáljunk belőle különálló bordákat. A maradék három tésztaszeletből ugyanígy gnocchit készítünk.

Egy nagy fazék sós vizet forraljunk fel. A gnocchit 2-3 percig főzzük a forró vízben, majd lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

Egy tapadásmentes serpenyőben vagy hőálló tálban olvaszd fel a vajat vagy az olajat. Miután megpirítottuk a gnocchit, dobjuk össze az apróra vágott petrezselyemmel. Ha kívánja, parmezánforgáccsal megszórva tálalja.

Édesburgonyapüré

Ezeket szerezd be hozzá:

  • 2.5kgédesburgonya
  • 4ekvaj
  • 0.5tkszerecsendió
  • 0.5tkpirospaprika
  • 2.5tksó
  • 0.5tkfrissen őrölt bors
  • 1.25dltejföl

Így készítsd:

 

Hámozd meg az édesburgonyát, tedd ki egy tepsibe, és süsd 200 fokon 30 percig. Körülbelül 30 perc után fordítsa meg őket, és süsse további 30 percig, vagy amíg megpuhulnak. Ezután vedd ki a sütőből.

A kissé kihűlt burgonyát vágjuk félbe, kaparjuk le a héját, és egy nagy keverőtálban villával pürésítsük. Ezután egy nagy keverőtálban keverje össze a 2 evőkanál felkockázott vajat, a szerecsendiót, a paprikát, a sót és a borsot. Végül keverje össze az egészet.

A maradék vajkockákat felhasználva tegye a keveréket egy tepsibe vagy tűzálló tálba. Süssük kb. 5 percig 200 °C-os sütőben, majd grillezzük, amíg a teteje enyhén barnulni nem kezd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

…/2006. ( ) Korm. rendelete a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) feladatairól,... Tovább

vörös here

(gomboshere, Trifolium pratense L.): a pillangósok családjához tartozó, Európa és Ázsia... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség