Az édesburgonya termesztése, az édesburgonya felhasználása

hirdetes

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Elképesztően egészséges, számtalan módon felhasználható, termesztésébe pedig mindenki sikeresen vághat bele. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról! 

Minden az édesburgonyáról

Az édesburgonya termesztése

Házikertben is termeszthetjük, ehhez viszont érdemes tisztába tenni pár dolgot! Az édesburgonya sötétben csírázik a legjobban, előnevelni pedig cserépben és balkonládában is van lehetőségünk. Ami fontos, az az, hogy a gyors és intenzív hajtásképzéshez legalább 30 Celsius fokra és legalább 80 százalékos páratartalomra van szükség – hűvösebb hőmérsékleten is kihajt, de sokkal több idő alatt. Az ideális körülményeket úgy teremthetjük meg, hogy fólia, vagy nejlonzacskó alá bújtatjuk őket, de ne felejtsünk el néhány lyukat tenni rá. 

Az édesburgonya termesztésének ideje

Február közepén érdemes keresnünk egy nagyobb edényt és ebbe elültetni egy-két gumót. Az új, 15-20 centiméteres hajtásokat törjük le, és csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg. A hajtásokat állítsuk vízbe és várjunk egészen addig, amíg meg nem indul a gyökeresedés. Ezután ültessük el cserépbe. Május elején-közepén a gyökeres palántákat laza talajba, bakhátra, napos, félárnyékos helyre ültessük.

hirdetes

Lehet dézsába is, csak arra figyeljünk, hogy a föld steril legyen – ezzel csökkenthetjük a palántadőlés esélyét. Az edényt érdemes napos helyre tenni, és minden nap lágy vízzel öntözni. Az elején ügyeljünk arra, hogy a zsenge palántákat szeretik a tetvek, az atkák és a lisztecskék. Ezek ellen mindenképpen védekezzünk, és használjunk a palánták fejlődése érdekében lombtrágyát.

hirdetes

Ültetésnél a sortávolság egy méter legyen, a tövek egymástól 30-40 centiméterre kerüljenek egymáshoz képest. Termesztés során öntözzünk rendszeresen és használjunk szerves trágyát is. A hajtásokat mozgassuk meg olykor-olykor, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy legyökeresedjen – ha mégis gyökeret ereszt, akkor tépjük fel, így elérjük, hogy a föld alatt található gumón keresztül történjen a tápanyagfelvétel. Nagyjából ennyi, amit tudnotok kell, ha esetlen kérdésetek van, keressetek bátran Facebook-oldalunkon! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Az akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, ezért kültéren remekül... Tovább

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség