notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az édesburgonya termesztése, az édesburgonya felhasználása

Hirdetés

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Elképesztően egészséges, számtalan módon felhasználható, termesztésébe pedig mindenki sikeresen vághat bele. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról! 

Minden az édesburgonyáról

Az édesburgonya bemutatása

Az édesburgonya (Ipomea batatas) vagy másnéven batáta mára elérte, hogy a szuperélelmiszerek közé sorolják, segítségével bővíthetjük az élelmiszerválasztékot, emellett rendkívül egészséges, hasznos, ásványi anyagokban gazdag zöldséget kóstolhatunk meg általa. Az édesburgonya a szulákfélék családjához tartozó kúszószárú, évelő, trópusi növény, ami Közép-, és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik.

 

Már most fontos megjegyezni, hogy nem áll rokonságban a burgonyával. Az édesburgonya kúszó hajtásrendszere másfél-kétméter hosszú, szárcsomókkal tagolt. Levelei lehetnek épek, fogasok, karéjosok vagy szeldeltek, világoszöldek, sárgás zöldek, vagy bordó árnyalatúak. Rövidnappalos növény, tehát ritkán virágzik, ezt is leginkább üvegházban teszi.

Hirdetés

 

Virágai viszont mutatósak, a hajnalka virágához hasonlóan tölcséresek, színük lehet fehér, lila, vagy vöröses. Hozzáteszem, hogy csak a trópusokon lehet gyönyörködni a virágaiban, sajnos a mérsékelt égövi édesburgonyák nem hoznak virágot. Termesztését elsősorban földben található hajtásai, ággumói miatt érdemes elkezdenie mindenkinek, ezek ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal. 

Hirdetés

 

Egy kis édesburgonya történelem

Peruban találták a legrégebbi nem nemesített leleteket, amik körülbelül 8000 évesek. Feltehetően az Orinoco-völgy és a Yucatan-félsziget között háziasították. Európában spanyol és portugál hajósok hozták be, a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Azonban a spanyolok nemcsak Európában, hanem a Fülöp-szigeteken is elterjesztették, innen pedig elkerült Indiába, Kínába, valamint Malajziába.

 

Az 1700-as években megjelent Japánban is, manapság már szinte mindenhol, de legfőképpen Oroszország és Ausztrália területén számít potenciális élelmiszernek. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk az édesburgonya jótékony hatásairól, illetve az édesburgonya termesztéséről, a következő oldalon folytatom cikkemet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

feromonok

az állatok egymás közötti jelzésváltására (biokommunikáció) szolgáló, jellegzetes... Tovább

csicsóka (Helianthus tuberosus L.)

a fészkesek családjába tartozó, magas növésű, dudvás szárú, gumós évelő növény. Magot... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 11

Átlagos értékelés: 4.7

Zöldség