Miért olyan jó az édesburgonya? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Az édesburgonya pozitív hatásai

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

VN, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, halom szám találkozni velük a szupermarketek zöldségrészlegén, és az újhullámos ételeket árusító éttermekben is, ára azonban valamivel magasabb, mint a hagyományos krumplié. Vajon mire jó az édesburgonya? Milyen egészségügyi vagy egyéb előnyei vannak az édesburgonya fogyasztásának? Mutatjuk!

Ezek az édesburgonya pozitív hatásai

Mi az az édesburgonya?

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) keményítőtartalmú, édes ízű gyökérzöldség. Vékony, barna külső héja élénk színű hússal – leggyakrabban narancssárga, de más fajták is előfordulnak fehér, lila vagy sárga. Az édesburgonyát egészben vagy hámolva is fogyaszthatod, sőt még a levelei is ehetőek. Burgonyának nevezzük, de nem rokona a normál fehér burgonyának. Fogyasztható ugyanolyan köretként mint a burgonya, megfőzve, sütve, sütőben, vagy olajban, de még pürésíthető is, azonban az íze teljesen más, de nem üt el nagyon a  húsételektől. Mi mindenkinek ajánljuk a fogyasztását, már csak azért is, mert remek egészségügyi előnyei vannak! Lássuk ezeket!

Az édesburgonya csökkenti a rák kockázatát

Noha mind tudjuk, hogy nincsenek „szuperételek”, amelyek megelőzhetnék a rákot, és a rák bizonyos kockázati tényezői nem kapcsolódnak az étrendhez, bizonyíték van arra, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, olyan vegyületeket, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a „szabad gyökök” által okozott károkkal szemben. A tanulmányok azt sugallták, hogy az édesburgonya, különösen a lila édesburgonya héjában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni ezt az oxidációs folyamatot, ezáltal csökkentve a rák kockázatát. Annak érdekében, hogy a legtöbb tápanyagot kihozzuk az édesburgonyából, ne hámozzuk meg – egyszerűen csak alaposan dörzsöljük le főzés előtt.

Az édesburgonya támogatja az emésztést

Az édesburgonya magas rosttartalmú, amelyről kimutatták, hogy elősegíti az egészséges emésztőrendszert. Az eddigi kutatások nagy részét állatokon végezték, de úgy tűnik, hogy az édesburgonyában lévő növényi szterolok (fitoszterolok) magas szintje védő hatást gyakorolhat az emésztőrendszerre, és hasznos lehet a nyombél- és gyomorbetegség megelőzésében és kezelésében. 

Az édesburgonya a cukorbetegeknek is jó 

Érdekes eredmények arra utalnak, hogy az édesburgonya és az édesburgonya leveleinek mérsékelt fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegségben. Azonban több jól megtervezett kísérletekből származó bizonyítékra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez. Mindenesetre már a tápérték összetétele is kedvezőbb, mint a hagyományos burgonyának.

Az édesburgonya a szem egészségére is pozitív hatással van

Az édesburgonya béta-karotinban gazdag – tulajdonképpen ez adja ennek a gyökérnek élénk narancssárga húsát. Amikor béta-karotint eszünk, szervezetünk A-vitaminná alakítja, amelyből fényérzékelő receptorok képződnek a szemben. Ez fontos az éjszakai látáshoz és a szem egészségének megőrzéséhez.

Az édesburgonya védi az immunrendszert

Mivel gazdag béta-karotinban, az édesburgonya az immunrendszer működését is támogathatja. Az A-vitamin ugyanis fontos a légzőrendszer és a bél nyálkahártyáinak épségének megőrzéséhez.
 

Te szoktál édesburgonyát enni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emlősök (Mammalia)

a gerincesek törzsébe tartozó, az állatvilág legmagasabb fejlettségű osztálya. Testüket a... Tovább

radioökológia

a —>bioszféra elemeire gyakorolt káros sugárhatásokkal (—>radioaktív sugárzás)... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert Zöldség