notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Édesburgonya fajták hazánkban

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Az édesburgonya fajtái

SzSz
Az édesburgonya fajtái

Sárga édesburgonya: A legnépszerűbb

Ez az a fajta, amit szinte mindenki ismer, és már mindenki látott valamelyik élelmiszerbolt polcán. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb béta-karotint, így ennek is köszönheti élénk narancssárga színét is. A béta-karotin miatt javítja a szem egészségét, emellett rosttartalma miatt serkenti az emésztést, és javítja a szív és érrendszer működését. A sárga húsú édesburgonya íze első próbánál nagyon furcsa lehet, hiszen teljesen más ízvilág köszön vissza, mint a hagyományos burgonya esetén. Ugyan édes íze miatt sokan el sem tudják képzelni köretként, mégis rengeteg féle felhasználási módja létezik. Lehet fogyasztani édesen és sós ételekben is egyaránt. Íze emlékeztethet a sütőtök ízére, azonban mégsem az! 

Lila édesburgonya: A legkülönlegesebb

hirdetes

A lila édesburgonya színét a benne található antocianinnak köszönheti, amely rendkívül különlegesség teszi ezt a fajtát. Színe miatt is rendkívül érdekes, azonban ízvilága is különleges lehet egy-egy ételben. A lila batátában van a legtöbb szárazanyag-tartalom, tehát ez a fajta tartalmazza a legkevesebb nedvességet. Emiatt nagyon finom házi készítésű chipset is készíthetünk belőle, amely igazán ropogós lesz. A lila batáta nem olyan édes, mint a sárga fajta, inkább közepesen édeskés és íze a gesztenyére emlékeztethet. Készíthetünk belőle akár édes süteményeket is, sőt még hamis gesztenyepürét is! 

hirdetes

Fehér édesburgonya: A leghagyományosabb

Ez a leglágyabb édesburgonya fajta, és talán ez áll a legközelebb is a hagyományos burgonyához. Beltartalmi értéke megegyezik a sárga húsú batátával, azonban kevesebb béta-karotint tartalmaz. Mivel ebben a fajtában van a legtöbb nedvesség, így sokkal gyorsabban elkészíthető, mint a többi féle. A fehér édesburgonyából találkozhatunk lila héjúval is, amelynek íze teljesen ugyanolyan, mint a sima héjú édesburgonya esetén. Az íze sem olyan édes, mint az előző két batáta fajtának, sőt talán nagyon hasonlít a hagyományos burgonyához, viszont beltartalmi értékei sokkal jobbak. Jó választás lesz azoknak, akik nem tudják elfogadni az édeskés ízt, vagy inkább sós ételeket készítenének édesburgonyából. 

Hogyan termeszd otthon az édesburgonyát? Olvasd el korábbi cikkünket és megtudhatod!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
766 419
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 514 393

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye a 33/2008. (III. 27.) FVM... Tovább

Tovább a lexikonra