Az édesburgonya befőtt készítésének menete

Édesburgonyából is készíthetünk befőttet – 3 szuper RECEPT!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az édesburgonya befőtt készítésének menete

Indulhat a befőzés

Ha minden eddigivel kész vagy (vízszint rendben, levegőbuborékok kiengedve), akkor helyezd fel a fedőket az üvegekre és helyezd azokat a nyomásos befőzőbe 90 percre, 4,5 nyomás alá.

Befejező lépések

Miután a berendezés jelzi, hogy elkészült, és a nyomás is biztonságos szintre csökkent benne, nyisd fel azt. Ehhez természetesen ismerned kell az adott készülék működését. Ha ezzel is megvagy, vedd ki az üvegeket a befőzőből az üvegfogó segítségével (hiszen még túl forrók, hogy kézzel nyúlj hozzájuk), és helyezd őket egy kemény felületre, amire korábban már egy tiszta konyharuhát terítettél, nehogy megégjen. Ezután hagyd békén az üvegeket 24 órára, majd ellenőrizd, hogy megfelelően zárnak-e. Ezután felcímkézheted őket a tartalmukkal és a befőzés dátumával.

3. Módszer az édesburgonyák befőzésére

A 3. módszer sokban hasonlít a 2-hoz, ezért itt csak a különbségeket írjuk le – minden mást az előző módszer szerint csinálj. Egyesek azért főzik be a saját terméseiket, hogy garantáltan egészséges, tiszta hozzávalókkal tartósíthassák élelmiszereiket.

Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor jobb, ha csak vízzel végzed a befőzést, mindenféle külön édesítő, ízfokozó nélkül. Ha azonban sziruppal szeretnéd befőzni édesburgonyáidat (mint az első receptben), de a héjukban készíted elő őket (mint a másodikban), akkor a forró víz helyett a forró szirupot kell rájuk öntened. A szirupot többféleképpen is elkészítheted.

A legegyszerűbb módszer egyenlő arányban vizet és cukrot keverni egymással, ahogy fentebb is olvashattad. Egy másik opció barna cukrot használni, amiből már kétszer annyira lesz szükséged, mint amennyi vizet használsz (tehát 2:1 arány a sima cukros 1:1 arány helyett). Ne feledd, hogy az édesburgonyákat mindig nyomásos módszerrel kell befőzni, 90 percig, 4,5kg nyomás alatt, jól kifertőtlenített üvegekben!

マサコ アーント képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

Egerszegi-féle altalajtrágyazás

rossz vízháztartású, főleg homoktalajokra javasolt eljárás. Lényege, hogy szerves v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek