Az édesburgonya elkészítésének menete

Így főzd tökéletesre és fogyaszd az édesburgonyát

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az édesburgonyák nem csupán ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is, ráadásul rengeteg rostot tartalmaznak. Egyetlen problémájuk, hogy megfelelő elkészítésük időigényes feladat, és a nem megfelelően főzött édesburgonyák olyan kemények lesznek, mint a kő. Az édesburgonyát természetesen számtalan módon el lehet készíteni – kiváló sütve, főzve, és akár grillezve is, hogy csak néhány opciót említsünk. A főzés ezek közül talán a legegyszerűbb módszer, így cikkünkben most erre fogunk koncentrálni! A következőkben elmeséljük, hogy hogyan is készül a tökéletes főtt édesburgonya, illetve azt, hogy hogyan érdemes fogyasztani. Kezdjük is!

Így készül a tökéletes édes burgonya

Hogyan főzd meg édesburgonyáidat

1. Mosd meg alaposan az édesburgonyákat 

Az első lépés alaposan megmosni édesburgonyáidat hideg folyó víz alatt. Egyszerre mindig csak annyi szemet moss meg, ahányat rögtön el is szeretnél készíteni. Többet is megfőzhetsz egyszerre, a maradékot pedig elteheted későbbre. Miután alaposan leöblítetted őket, helyezd a burgonyákat egy papírtörlőre, majd óvatosan töröld le róluk az esetleges maradék földet. Fontos, hogy ne töröld őket szárazra, mert szükségük lesz a nedvességre, amikor a lassú főzőedénybe kerülnek.

2. Szurkáld meg őket az édesburgonyákat

Ezután fogj egy éles kést, és szúrj néhány résnyi lyukat a burgonyákba. Ne kezdd el vágni őket – használd a kés hegyét. A burgonyák minden oldalát szurkáld meg többször is – nagyjából háromszor oldalanként (mérettől függően persze ez lehet több vagy kevesebb is).

3. Mehetnek az édesburgonyák a főzőbe

A még nedves burgonyák ez után belekerülhetnek a lassú főzőedénybe. Nem baj, ha csak egymásra férnek el, de figyelj oda, hogy rendesen rá lehessen illeszteni tőlük a fedőt az edényre. Ha viszonylag gyorsan szeretnéd, hogy a burgonyák elkészüljenek, akkor állíts be magasabb fokozatot a lassú főzőn – így általában 3-4 óra főzést igényelnek majd. Ha nem sietsz annyira, akkor alacsonyabb fokozaton 6 órára is elnyújthatod a főzési időt, habár persze mindez az főzőedénytől is függ majd.

4. Ellenőrizd, hogy elkészült-e az édesburgonya

A főtt édesburgonyák akkor készülnek el, ha könnyedén beléjük tudsz szúrni egy villát. Ha még túl kemények ehhez, és a villa nem csúszik beléjük simán, akkor még főzni kell őket. Végy egy konyhai fogót, és óvatosan emeld ki őket a főzőedényből, ügyelve rá, hogy ne nyomódjanak össze szép puha burgonyáid. Helyezd őket egy tálra, és hagyd, hogy hűljenek egy kicsit, mielőtt nekik látnál. Az édesburgonyák héját lehámozhatod, vagy ki is kanalazhatod belőlük a puha főtt részt. A következő oldalon két remek recept vár rátok, amit érdemes kipróbálni! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Ajkai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Államizgatási szerv Cím: Ajka Eötvös u.10. 8400 Magyarország Telefon:... Tovább

fibrines gyulladás

jellemzője, hogy a gyulladás területére sok fibrinogénben gazdag vérplazma lép ki a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek