Gyomirtás ecettel: így használd

hirdetes

Az ecet, mint természetes gyomirtó

SzSz, ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A biokertészetben az ecet természetes gyomirtóként funkcionálhat. Az ecetsav adja az ecet erejét, amely segít megölni a gyomokat a kertben.

Gyomirtás ecettel: így használd

Az ecet minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Még a konyhában inkább az 5-10%-os ecetet érdemes használni, a gyomirtásra magasabb ecetsavtartalmú terméket válasszuk. 

Fontos, hogy ha 20% vagy magasabb ecetsav tartalmú ecetet használunk, legyünk körültekintőek. Figyeljünk oda, hogy az ecet ne érintkezzen a bőrrel, így használjunk kesztyűt alkalmazása során. 

Mikor használjuk az ecetet gyomirtóként? 

A természetes gyomirtás során fontos, hogy megismerjük gyomnövényeinket. Mielőtt ecetet használnánk, tanulmányozzuk milyen gyomnövények jelentek meg a kertben. 
Például fontos, hogy az egynyári gyomokat még a vetőmagok ültetése előtt kiirtsuk, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy újabb generáció jelenjen meg. A gyomnövénytől függően általában tavasszal vagy nyáron fontos a gyomirtást elvégezni. Ha időben elkapjuk őket, gyakran elegendő egyetlen ecetes kezelés a gyomprobléma megoldásához.  

Az évelő gyomokat azonban nem olyan könnyű legyőzni. Vegyünk például a pitypangot. A pitypang virágát nem elég letépni, hiszen a növény a gyökerekkel tovább képes terjedni. Ilyenkor érdemes az ecetet használni a növekedési időszak során. Az ecet tökéletes gyomirtószerként alkalmazható, hiszen minden egyes alkalmazáskor a növény gyengülni fog. 3-4 használat után pedig a növény már teljesen elpusztul. 

hirdetes

Hogyan kell használni az ecetet gyomirtóként? 

Ha a kertben gyomokkal küzdünk, akkor ügyeljünk arra, hogy az ecetet közvetlenül a gyomnövényen alkalmazzuk, és lehetőleg ne érintkezzen egyik ültetett növénnyel sem. Az a tény, hogy az ecet természetes termék, nem jelenti azt, hogy nem is káros. Az ecet nem szelektív, azaz bármilyen növény képest megölni, nem csak a gyomokat. 

hirdetes

A fű és más növények károsodásának elkerülése érdekében vegyünk fontolóra az ecet ecsettel közvetlenül a gyomra való felfestését. Ha úgy döntünk, hogy permetezőgéppel használjuk, addig ne húzzuk meg a kioldógombot, amíg közvetlenül a célzott gyom közelébe nem kerül.

Az ecet használata előtt fontos, hogy olyan időszakot válasszunk, amikor az előrejelzések szerint több napig napsütés várható. Ebben az időszakban permetezzük vagy ecseteljük le a gyomot. Két okból is rendkívül fontos, hogy több napig napsütés legyen: először is, azért, mert az eső képes lemosni az ecetet a növényről, így pedig nem lesz hatékony a gyomirtás. 

A herbicid hatékonyságának javításának egyik módja egy felületaktív anyag keverése. Maga a felületaktív anyag nem pusztítja el a gyomot. Ehelyett segíti a gyomirtó szert. A gyomirtó szernek a kívánt hatás eléréséhez elég hosszú ideig tartania kell a kapcsolatot a növényzettel ahhoz, hogy behatoljon. Ezt könnyű mondani, azonban a gyom lombozatát gyakran viaszos bevonat védi, amely visszatarthatja a behatolási kísérleteket. A felületaktív anyag szerepe ellensúlyozni ezt a védelmet, ezáltal lehetővé téve a penetrációt. 

Az ecet használatának hátrányai

Mivel nem szelektív, az ecet nem különösebben hatékony módszer a gyomok legyőzésére a gyep területeken. Jobb az ecet használata olyan területeken, ahol a gyepfű és más tereprendező növények nincsenek útban, például teraszokon vagy járdák mellett, ahol a gyomok átnyúlnak a repedésekbe.
Ezenkívül valószínűleg újra kell használnod az ecetet, hogy a munka valóban hasznos legyen. Ez különösen igaz az évelő gyomok esetén. Az ecet hatékonyabb lesz a fiatalabb és az egynyári gyomok esetében. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól. Az... Tovább

kötvény

olyan értékpapír, amelynek kiállítója (kibocsátója) arra kötelezi magát, hogy az azon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek