Az ecet felhasználási módjai a kertben - ismerd meg őket Te is

hirdetes

Ecet felhasználása a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Használd fel az ecetet te is a kertben, megmutatjuk, hogyan teheted meg

Szerszámok karbantartása


Rozsdás lett az ásó vagy a lapát? Ne ijedj meg, az ecet erre is kiváló megoldást jelent. Igaz, hogy más maró hatású szer is ideális lehet, de az ecetnél olcsóbbat biztosan nem fogsz találni! Nincs más teendő, mint egy éjszakára ecetbe áztatod a szerszámokat, reggelre meg fogsz lepődni.

 

Permetezés


Lemosó permetezésre is lehet használni az ecetet, nagyjából 20 liter vízhez keverjünk hozzá 0,5-1 liter 20 százalékos ecetet, a rovarkártevők ellen kifejezetten hatásos. Én már kipróbáltam, nálam bevált, de azért ajánlatos egy próbapermetezést végezni. A 8. században Jabir Ibn Hayyan (Geber) perzsa alkimista ecet desztillálásával tömény ecetsavat állított elő. A reneszánsz idején az ecetsavat fém-acetátokból állították elő száraz desztillációval. A 16. században Andreas Libavius német alkimista írt le egy ilyen eljárást és az így nyert jégecetet összehasonlította a közönséges ételecettel.

hirdetes

Az ételecetben lévő víz azonban olyan mértékben változtatja meg az ecetsav tulajdonságait, hogy sok vegyész évszázadokon át úgy hitte, az ételecetben talált sav és a jégecetet alkotó sav két különböző vegyület. Pierre Adet francia vegyész bizonyította be, hogy a két anyag azonos. 1847-ben Hermann Kolbe német kémikus első ízben állított elő ecetsavat szervetlen vegyületekből. Az eljárás során szén-diszulfidból klórozással szén-tetrakloridot állított elő, melyből pirolízissel tetraklór-etilént nyert.

hirdetes

Ezt a vegyületet vizes klórozással triklórecetsavvá alakította, amiből elektrolitikus redukcióval jutott az ecetsavhoz. 1910-re a jégecet legfontosabb forrása a fa száraz lepárlásakor keletkező „faszesz” lett. Az ecetsav elkülönítésére mésztejet adtak hozzá, majd a keletkező kalcium-acetátból kénsavval szabadították fel. Ebben az időben Németország évi 10 000 tonna jégecetet állított elő, melynek közel 30%-át az indigó nevű színezék előállítására használták.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet