Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

hirdetes

Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

A Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. talaj- és talajvíz szennyezésének megtisztítására európai uniós forrásból közel 1 milliárd forintos beruházást kezdtek meg - jelentette be Lukács Péter, a Dunaferr műszaki vezérigazgató-helyettese. A biológiai technológiával történő kármentesítést a Corax-Bioner Zrt. végzi, a munkákat 2008. december 30-ig fejezik be. A beruházás finanszírozása teljes egészében vissza nem térítendő támogatás a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretén belül, 75 százalékban európai uniós, 25 százalékban pedig költségvetési forrásból.
Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Lukács Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy a Dunaferr csoportnál 2012-ig mintegy 15 milliárd forintot fordítanak környezetvédelmi munkákra. Nagy Imre a közbeszerzési pályázaton nyertes Corax-Bioner vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 27 ezer köbméter talajt és 25 ezer köbméter talajvizet tisztítanak meg benzol-bontó baktériumok alkalmazásával. A talaj és talajvíz 100 százalékos megtisztítása lehetetlen - tette hozzá a vezérigazgató.

A program szerint 2008 szeptember végéig 74-87 százalékos, 2013 szeptemberének végéig pedig 94 százalékos tisztaságú lesz a talaj- és a talajvíz, ami nagyon nagy fokú tisztaságot jelent. Vad Lóránd, a vasipari cég projektmenedzsere elmondta, hogy a munkák befejezését követően négy évig monitoring rendszerben figyelik a kármentesítés és rehabilitáció eredményét. Lukács Péter, a Dunaferr vezérigazgató-helyettesének szavai szerint a mostani, egy milliárd forintos beruházás a Dunaferr eddigi történetének legjelentősebb környezetvédelmi rehabilitációs programja.

hirdetes

A szennyezés még a korábbi években a kevésbé szigorú technológia miatt következett be - magyarázta Lukács Péter. A Dunaferr csoport cégeinél a levegő-tisztasági, a vízvédelmi, a hulladékkezelési és a talaj- valamint talajvíz-tisztasági környezetvédelmi programok között a legjelentősebb a levegőtisztasági - közölte Lukács Péter.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a Dunaferr Zrt. és a tulajdonában lévő EMA Power a jövő év végén záródó kvótakiosztási periódust várhatóan nullszaldóval zárja. Ebben az időszakban a Dunaferr Zrt. és az EMA Power együttesen 2,3 millió tonna széndioxid mennyiséggel gazdálkodhat, a Dunaferr-DBK Kokszoló pedig néhány százezer tonnával. A következő időszakra, 2008-1012-re szóló mennyiséget a cégcsoport még nem ismeri - mondta a vezérigazgató-helyettes.

hirdetes

A korábbi információk szerint a nemzeti kiosztási terv a legkörnyezetszennyezőbb magyarországi cégeknek 2008-2012 között évente átlagosan 30,845 millió tonna szén-dioxid kibocsátásához adna engedélyt. Ez mintegy 2 százalékkal több a 2005-2007 között kiosztottnál.


Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


ionizáció

töltéssel rendelkező ionok keletkezése atomokból vagy molekulákból. Külső energia,... Tovább

Õk is éreznek!

Állatvédõ szervezet Szenvedõ, éhezõ, sérült, megkínzott, kidobott, elárvult kóbor... Tovább

Tovább a lexikonra