Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. talaj- és talajvíz szennyezésének megtisztítására európai uniós forrásból közel 1 milliárd forintos beruházást kezdtek meg - jelentette be Lukács Péter, a Dunaferr műszaki vezérigazgató-helyettese. A biológiai technológiával történő kármentesítést a Corax-Bioner Zrt. végzi, a munkákat 2008. december 30-ig fejezik be. A beruházás finanszírozása teljes egészében vissza nem térítendő támogatás a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretén belül, 75 százalékban európai uniós, 25 százalékban pedig költségvetési forrásból.
Milliárdos környezetvédelmi beruházás a Dunaferrben

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Lukács Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy a Dunaferr csoportnál 2012-ig mintegy 15 milliárd forintot fordítanak környezetvédelmi munkákra. Nagy Imre a közbeszerzési pályázaton nyertes Corax-Bioner vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 27 ezer köbméter talajt és 25 ezer köbméter talajvizet tisztítanak meg benzol-bontó baktériumok alkalmazásával. A talaj és talajvíz 100 százalékos megtisztítása lehetetlen - tette hozzá a vezérigazgató.

A program szerint 2008 szeptember végéig 74-87 százalékos, 2013 szeptemberének végéig pedig 94 százalékos tisztaságú lesz a talaj- és a talajvíz, ami nagyon nagy fokú tisztaságot jelent. Vad Lóránd, a vasipari cég projektmenedzsere elmondta, hogy a munkák befejezését követően négy évig monitoring rendszerben figyelik a kármentesítés és rehabilitáció eredményét. Lukács Péter, a Dunaferr vezérigazgató-helyettesének szavai szerint a mostani, egy milliárd forintos beruházás a Dunaferr eddigi történetének legjelentősebb környezetvédelmi rehabilitációs programja.

A szennyezés még a korábbi években a kevésbé szigorú technológia miatt következett be - magyarázta Lukács Péter. A Dunaferr csoport cégeinél a levegő-tisztasági, a vízvédelmi, a hulladékkezelési és a talaj- valamint talajvíz-tisztasági környezetvédelmi programok között a legjelentősebb a levegőtisztasági - közölte Lukács Péter.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a Dunaferr Zrt. és a tulajdonában lévő EMA Power a jövő év végén záródó kvótakiosztási periódust várhatóan nullszaldóval zárja. Ebben az időszakban a Dunaferr Zrt. és az EMA Power együttesen 2,3 millió tonna széndioxid mennyiséggel gazdálkodhat, a Dunaferr-DBK Kokszoló pedig néhány százezer tonnával. A következő időszakra, 2008-1012-re szóló mennyiséget a cégcsoport még nem ismeri - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A korábbi információk szerint a nemzeti kiosztási terv a legkörnyezetszennyezőbb magyarországi cégeknek 2008-2012 között évente átlagosan 30,845 millió tonna szén-dioxid kibocsátásához adna engedélyt. Ez mintegy 2 százalékkal több a 2005-2007 között kiosztottnál.


Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Kunszentmiklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kunszentmiklós Wesselényi u. 6. 6090 Magyarország Tovább

koca tejtermelése

a koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart. Az elválasztott... Tovább

Tovább a lexikonra