A dió drágulásának okai

Kevés a termés, pofátlanul drága a dió – Nézzük az okokat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sajnálhatja az a kerttulajdonos, akinek nincs diófája, ugyanis eszméletlenül drága áron lehet idén hozzájutni ehhez a finomsághoz. Lassan-lassan ott tartunk, hogy igazi luxussá válik a dió fogyasztása, nézzük, mi ennek az oka, és mennyibe fog ebben az évben!  

Tudd meg te is, miért olyan drága a dió

Teret nyernek a diótöltetékek

Egyre több helyen lehet már találkozni az úgynevezett diótöltelékkel, amit általában külföldről kerülnek a boltok polcaira. Ezen termékek is eléggé drágák, a rosszabb dolog viszont az velük kapcsolatban, hogy mindössze ötven-hatvan százalékos a diótartalmuk. 

Azok a régi szép idők...

Én még emlékszek azokra a régi szép időkre, amikor több zsák is sorakozott a spájzban vagy a pincében. Kimentünk, törtünk amennyit csak szerettünk volna és már készült is a finom sütemény. Bizony, régen minden egyes kertben volt legalább egy, de inkább több diófa, mostanra ez megváltozott, főleg azért, mert a legtöbb ember ódzkodik a diófától leginkább mérete miatt, és nem utolsósorban azért, mert úgy gondolják, hogy alatta még a fű sem marad meg. 

Az idő, amikor a termés fogyaszthatatlanná vált

Az utóbbi időben bizony, nagyon megcsappant a termés mennyisége – ez pedig a kevesebb fának, és a betegségeknek köszönhető. Nem olyan régen megjelent ráadásul a dióburokfúrólégy (erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk, ide kattintva elolvashatjátok), ami teljesen tönkretette a diófák többségét. 

Már tavaly is éreztük a dió drágulását

Tavaly már megérkeztek Európába a kaliforniai dömpingáron, kicsi kereskedelmi haszonnal, és az Ukrajnából érkező olcsó diók. A kereskedők ezeket fillérekért vették meg, majd hihetetlen haszonnal, drágán továbbadták, ezért a termelők rosszul jártak – a minőségi tanúsítvánnyal rendelkező magyar diót nyomott áron, 1400-1600 forinton lehetett eladni. 

A dió idei ára

Az idei termés jelentősen, 10-15 százalékkal marad el a tavalyihoz képest, ennek köszönhetően változik az ár is. Az osztályozott, héjas dió termelői ára kilogrammonként 7-1000 forint között mozog. A dióbél árusítása még nem kezdődött meg, erre novemberig várni kell, de már most meg lehet állapítani, hogy csökkenni fog a kínálat, az ár viszont emelkedik, a dióbél kereskedelmi ára minőséftől és kiszereléstől függően bruttó 3000-4500 forint között fog alakulni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

élettan (fiziológia)

a növényi és az állati szervezet működésével, annak törvényeivel foglalkozó tudományág,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság