notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A dracéna nevelése, a dracéna gondozása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden, ami dracéna

A dracéna gondozása

Mint azt elmondtam már az előző oldalon is, a dracéna gondozásához nem szükséges kertésznek lenni, ugyanis nem igényel hatalmas szaktudást a tartása. Azonban van néhány dolog, amit, ha betartunk, a növényünk nagyon hálás lesz, nézzük, mik ezek! A dracéna fényigényes, ezért keressünk számára egy kellően világos helyet a lakásban.

Arra viszont figyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje egész álló nap – a függöny által létrejött szűrt fény már tökéletes neki, de helyezhetjük félárnyékba is. A csíkos levelű változatokat kimondottan érdemes világos helyre tennünk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a levelek sötétben visszazöldülnek, vagyis elveszíti a csíkjait. Tavasszal, és nyáron akár ki is vihetjük a szabadba, de figyeljünk arra, hogy közvetlen napsugárzás ne érje a leveleket. 

A dracéna igényei – Hőmérséklet és víz

A dracéna ebből a szempontból tökéletes szobanövény, mivel szuperül érzi magát a 19-24 Celsius fokos lakásban – de ha hidegebb, vagy melegebb van, az sem okoz gondot számára, ebből a szempontból eléggé igénytelen. Ami az öntözést illeti, arra kell odafigyelnünk, hogy a földje ne száradjon ki, és ne álljon alatta a víz. Sok víz hatására le fognak hullani a levelei, legrosszabb esetben a növény is elpusztulhat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy nagyjából hetente egyszer érdemes öntözni, télen viszont ritkábban, mivel ilyenkor kevesebb vizet párologtat. Tél kivételével havonta egyszer tápoldatos vízzel öntözzük, a tél folyamán elég kéthavonta. Arra még ügyeljünk, hogy a dracéna nem kedveli a száraz levegőt, ezért érdemes vízpermettel párásítani körülötte. 

hirdetes

A dracéna átültetése

Nem kell átültetnünk minden évben, mi ezt általában csak 3-4 évente tesszük meg, de van egy olyan dracénánk is, ami már meg van 6 éve, és még egyszer sem került átültetésre. Akkor érdemes elvégezni a műveletet, ha a gyökerek kibújnak a cserép alján található lyukakon, ekkor keressünk egy nagyobb méretű cserepet és ültessük át B-típusú virágföldbe. 

hirdetes

A dracéna növényvédelme

Ha túl kevés fényt és/vagy túl hűvös levegőt kap, akkor a dracéna levelei elkezdenek megfakulni, a csúcsai pedig elszáradni. Ha ezt tapasztaljuk, akkor tegyük a növényt melegebb és világosabb helyre. Nagyon ritkán találkozhatunk levélfoltosodással is, ezt baktériumok okozzák, szobanövényekre kapható növényvédőszerrel védekezhetünk ezellen – de csak és kizárólag tavasszal vagy nyáron, és vigyük ki a szabadba a növényt pár napra! 

A dracéna szaporítása

Legkönnyebben hajtásdugványról szaporíthatjuk – vágjuk darabokra a felkopaszodott törzset, és ültessük ezeket földbe, majd tartsuk folyamatosan nedvesen a földet. Remélem, hogy mindent sikerült megtudnotok a dracénáról, én sok sikert kívánok nektek ehhez a mesés, és különleges növényhez! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-13

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

A wasabi termeszthető a magyarországi kertekben is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a wasabi termesztéséről. Tegyetek meg mindent a sikeres wasabi termesztésért!

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-07-07

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Fűszersövény létrehozása, hozzunk létre könnyedén praktikus, mutatós, fantasztikus fűszersövényt, cikkünkben mindent elmondunk nektek a fűszersövény létrehozásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

biológiai egyensúly

adott területen a helyi viszonyoknak megfelelő növény- és állatvilág, ezen belül a fajok és... Tovább

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem