A dracéna nevelése, a dracéna gondozása, bemutatása

hirdetes

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden, ami dracéna

A dracéna gondozása

Mint azt elmondtam már az előző oldalon is, a dracéna gondozásához nem szükséges kertésznek lenni, ugyanis nem igényel hatalmas szaktudást a tartása. Azonban van néhány dolog, amit, ha betartunk, a növényünk nagyon hálás lesz, nézzük, mik ezek! A dracéna fényigényes, ezért keressünk számára egy kellően világos helyet a lakásban.

Arra viszont figyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje egész álló nap – a függöny által létrejött szűrt fény már tökéletes neki, de helyezhetjük félárnyékba is. A csíkos levelű változatokat kimondottan érdemes világos helyre tennünk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a levelek sötétben visszazöldülnek, vagyis elveszíti a csíkjait. Tavasszal, és nyáron akár ki is vihetjük a szabadba, de figyeljünk arra, hogy közvetlen napsugárzás ne érje a leveleket. 

A dracéna igényei – Hőmérséklet és víz

A dracéna ebből a szempontból tökéletes szobanövény, mivel szuperül érzi magát a 19-24 Celsius fokos lakásban – de ha hidegebb, vagy melegebb van, az sem okoz gondot számára, ebből a szempontból eléggé igénytelen. Ami az öntözést illeti, arra kell odafigyelnünk, hogy a földje ne száradjon ki, és ne álljon alatta a víz. Sok víz hatására le fognak hullani a levelei, legrosszabb esetben a növény is elpusztulhat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy nagyjából hetente egyszer érdemes öntözni, télen viszont ritkábban, mivel ilyenkor kevesebb vizet párologtat. Tél kivételével havonta egyszer tápoldatos vízzel öntözzük, a tél folyamán elég kéthavonta. Arra még ügyeljünk, hogy a dracéna nem kedveli a száraz levegőt, ezért érdemes vízpermettel párásítani körülötte. 

hirdetes

A dracéna átültetése

Nem kell átültetnünk minden évben, mi ezt általában csak 3-4 évente tesszük meg, de van egy olyan dracénánk is, ami már meg van 6 éve, és még egyszer sem került átültetésre. Akkor érdemes elvégezni a műveletet, ha a gyökerek kibújnak a cserép alján található lyukakon, ekkor keressünk egy nagyobb méretű cserepet és ültessük át B-típusú virágföldbe. 

hirdetes

A dracéna növényvédelme

Ha túl kevés fényt és/vagy túl hűvös levegőt kap, akkor a dracéna levelei elkezdenek megfakulni, a csúcsai pedig elszáradni. Ha ezt tapasztaljuk, akkor tegyük a növényt melegebb és világosabb helyre. Nagyon ritkán találkozhatunk levélfoltosodással is, ezt baktériumok okozzák, szobanövényekre kapható növényvédőszerrel védekezhetünk ezellen – de csak és kizárólag tavasszal vagy nyáron, és vigyük ki a szabadba a növényt pár napra! 

A dracéna szaporítása

Legkönnyebben hajtásdugványról szaporíthatjuk – vágjuk darabokra a felkopaszodott törzset, és ültessük ezeket földbe, majd tartsuk folyamatosan nedvesen a földet. Remélem, hogy mindent sikerült megtudnotok a dracénáról, én sok sikert kívánok nektek ehhez a mesés, és különleges növényhez! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-09

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Hogyan védd meg a kaktuszokat az esőtől?

2022-05-09

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön

Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket.

2022-05-04

Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

Májusban már az idő is melegebb, így a hajnali fagyoktól sem kell tartanunk és az élet is beindul. Ezeket a feladatokat kell ellátnod a kertedben májusban!

2022-05-03

Tippek az orgona metszéséhez

Szépségének megőrzése érdekében az orgonát ritkítani és nyírni kell. Bemutatjuk, hogy mire kell figyelni az idős és a fiatal bokroknál egyaránt! Ezek a tippjeink

2022-04-11

A fák ág-boga

Te si sokat gondolkodtál már rajta, hogy a fák törzsén megejelnő nagy, labda-szerű dudorok mik lehetnek? Segítünk: ez a bog! Most azt is megtudhatod, mitől van!

2022-04-27

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

Ha te is szeretnél otthonodban gyönyörű orchideákat nevelni, akkor az alábbi szakértők által összeállított útmutatóban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

2022-05-09

Készíts Te is sziklakertet! – Ez a 8 virág gyönyörűen mutat és még különösebb gondozást sem igényelnek!

Egy sziklakert egész évben mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, ráadásul minimális törődést igényel, ha a megfelelő fénytűrő virágokkal ülteted be!

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

További cikkek ebben a témában


rajzás (eresztés) (méh)

a r.-i hajlam a méhek ösztönös, öröklődő tulajdonsága; felébredése kaptáron belüli és... Tovább

fagyzug

olyan lefolyástalan felszíni mélyedés, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem