notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A dracéna nevelése, a dracéna gondozása

Hirdetés

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minden, ami dracéna

A dracéna gondozása

Mint azt elmondtam már az előző oldalon is, a dracéna gondozásához nem szükséges kertésznek lenni, ugyanis nem igényel hatalmas szaktudást a tartása. Azonban van néhány dolog, amit, ha betartunk, a növényünk nagyon hálás lesz, nézzük, mik ezek! A dracéna fényigényes, ezért keressünk számára egy kellően világos helyet a lakásban.

 

Arra viszont figyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje egész álló nap – a függöny által létrejött szűrt fény már tökéletes neki, de helyezhetjük félárnyékba is. A csíkos levelű változatokat kimondottan érdemes világos helyre tennünk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a levelek sötétben visszazöldülnek, vagyis elveszíti a csíkjait. Tavasszal, és nyáron akár ki is vihetjük a szabadba, de figyeljünk arra, hogy közvetlen napsugárzás ne érje a leveleket. 

 

A dracéna igényei – Hőmérséklet és víz

A dracéna ebből a szempontból tökéletes szobanövény, mivel szuperül érzi magát a 19-24 Celsius fokos lakásban – de ha hidegebb, vagy melegebb van, az sem okoz gondot számára, ebből a szempontból eléggé igénytelen. Ami az öntözést illeti, arra kell odafigyelnünk, hogy a földje ne száradjon ki, és ne álljon alatta a víz. Sok víz hatására le fognak hullani a levelei, legrosszabb esetben a növény is elpusztulhat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy nagyjából hetente egyszer érdemes öntözni, télen viszont ritkábban, mivel ilyenkor kevesebb vizet párologtat. Tél kivételével havonta egyszer tápoldatos vízzel öntözzük, a tél folyamán elég kéthavonta. Arra még ügyeljünk, hogy a dracéna nem kedveli a száraz levegőt, ezért érdemes vízpermettel párásítani körülötte. 

Hirdetés

 

A dracéna átültetése

Nem kell átültetnünk minden évben, mi ezt általában csak 3-4 évente tesszük meg, de van egy olyan dracénánk is, ami már meg van 6 éve, és még egyszer sem került átültetésre. Akkor érdemes elvégezni a műveletet, ha a gyökerek kibújnak a cserép alján található lyukakon, ekkor keressünk egy nagyobb méretű cserepet és ültessük át B-típusú virágföldbe. 

Hirdetés

 

A dracéna növényvédelme

Ha túl kevés fényt és/vagy túl hűvös levegőt kap, akkor a dracéna levelei elkezdenek megfakulni, a csúcsai pedig elszáradni. Ha ezt tapasztaljuk, akkor tegyük a növényt melegebb és világosabb helyre. Nagyon ritkán találkozhatunk levélfoltosodással is, ezt baktériumok okozzák, szobanövényekre kapható növényvédőszerrel védekezhetünk ezellen – de csak és kizárólag tavasszal vagy nyáron, és vigyük ki a szabadba a növényt pár napra! 

 

A dracéna szaporítása

Legkönnyebben hajtásdugványról szaporíthatjuk – vágjuk darabokra a felkopaszodott törzset, és ültessük ezeket földbe, majd tartsuk folyamatosan nedvesen a földet. Remélem, hogy mindent sikerült megtudnotok a dracénáról, én sok sikert kívánok nektek ehhez a mesés, és különleges növényhez! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-04

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

A csirimojó egy nagyon ritka, de annál ízletesebb gyümölcs, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolni. Mostani cikkemben mindent elmondok a csirimojóról.

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-11-28

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Mostani cikkemben 14 csodálatosan szép bokrot mutatok be nektek, amik pillanatok alatt képesek megnőni, ezzel hamar csodás díszévé válhatnak kertünknek!

2019-11-27

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

A szőlőtőkéknek is szükségük van téli védelemre, éppen ezért hoztam el nektek ezt a remek írást, most mindent megtudhattok a szőlő teleltetéséről!

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-12-06

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

A növényeknek nagy szükségük van a téli védelemre, sokan mégsem tudják, hogy mit kell tenni akkor, ha közeleg a tél. Nézzük a téli növénytakarás fontos lépéseit!

2019-11-29

Szépek és hasznosak – 19 légtisztító szobanövény

Mostani cikkemben egész pontosan 19 szobanövényt mutatok be nektek, amik nemcsak szépek, hanem nagyon hasznosak is, ismerjétek meg a legjobb levegőtisztító növényeket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

vemhes és szoptató kocák tartása

A vemhes kocák elhelyezésének két formája ismert: az egyedi és a csoportos tartás. Az egyedi... Tovább

felhő

a levegőben lebegő, igen apró vízcseppek, kristályok v. jégszemek halmaza. A részecskék... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 6

Átlagos értékelés: 4.5

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem