Mikor szaporítsuk az orgonát? - Így lesz rajta jövőre több virág

hirdetes

Az orgona szaporítása – Jövőre még több virággal köszönthessük az édesanyákat!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az orgona népszerű kerti cserje, hagyományosan anyáknapjára szokás ajándékozni, lila és fehér virágaikkal pedig csodálatos ékei lehetnek a kertünknek, főleg, ha tudjuk, hogyan szaporítsuk őket a dúsabb virágzás eléréséhez! Kerti szakértőink most segítségünkre voltak a kérdéssel kapcsolatban és néhány tippet elárulnak a cikkben az orgona szaporításához!

orgona szaporítása

Az orgonák szaporítása


Az orgona népszerűségének egyik oka a sokoldalúság, amely a modern kompakt fajtáknak köszönhetően alkalmas nagy példányokként vagy kis udvarokba vagy konténerekbe. Ha szeretnéd megismerni a legjobb módszereket az orgona szaporítására, hogy még dúsabb virágzással jutalmazzon meg az udvaron, akkor a dugványok vagy hajtások kínálják a legéletképesebb megoldást. Ennek az az oka, hogy az orgonát magról termeszteni kockázatosabb, és a növények virágzása akár öt évig is eltarthat.

Az orgona metszésének ismerete azt jelenti, hogy kordában tarthatjuk ezeket a kiválasztott cserjéket, és többet szaporíthatunk belőlük, mivel a jó hír az, hogy a dugványokról való szaporítás ideális időpontja egybeesik a metszéssel.

Mikor szaporítsuk az orgonát?


Az orgona tavasszal és kora nyáron puhafa hajtásokkal hatékonyan szaporítható. Fontos a megfelelő időzítés, mivel a nem megfelelő évszakban történő vágás gyakori növénymetszési hiba.
A hajtásokat akkor vágjuk le, amikor a növények aktívan növekszenek, különben nem gyökereznek úgy, ahogy szeretnénk. Az orgona szaporítása úgy is történhet, hogy a szárakból új növényeket nevelünk. Ez gyorsabb módja lehet az új orgona termesztésének, és a dugványokhoz hasonlóan ideális esetben tavasszal kell megcsinálni.

Ha már megterveztük az orgona metszésének idejét, akkor a dugványok szedését is elvégezhetjük. Ez általában nem sokkal azután történik, hogy késő tavasszal és nyár elején befejezik a virágzást.

HOGYAN TERMESSZÜNK ORGONÁT VÁGOTT HAJTÁSBÓL


Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kell dugványokat szedni, van néhány kulcsfontosságú terület, ahol meg kell felelnie a feladatnak. Ez magába foglalja a dugványok megfelelő időben történő szedését, és annak biztosítását, hogy a dugványt a növény megfelelő részéről szedjük le, például egy levélcsomó alatt, ahol a hormonok koncentráltabbak.

hirdetes


Megfelelő komposztot is kell használni, és kerülni kell a tompa szerszámok használatát. Mindig tisztítsuk meg és élesítsük meg a metszőollót, mivel az eltompult szerszámok károsíthatják a növényi anyagot metszés közben, és növelhetik a betegségek kockázatát. Egy élezőszerszám, ideális a metszőolló éles és vágásra készen tartásához. A legjobb gyakorlat a kerti szerszámok tisztítása használat előtt és után.

A hajtások szerzésének hatékony módja az orgona szaporításának, és néhány egyszerű lépést követve bármely házikertész sikeresen szaporíthatja az orgonát a dugványokról, és élvezhetjük gyönyörű virágzásukat és illatukat az elkövetkező években.

hirdetes

Felvázolunk nyolc kulcsfontosságú lépést, amelyeket követni kell az orgona dugványokról történő sikeres szaporításához!

1.    Válasszuk ki a megfelelő időpontot: Az orgona dugványok szedésének legjobb ideje a nyár, amikor a növény a legaktívabb. Törekedjünk a kora reggelre, amikor a növény teljesen hidratált.

2.    Válasszunk egészséges szárat: Vágjunk le 8-12 centis puhafa szárat, amely egy enyhén érett és nem túl érzékeny új növekedés. Keressünk egészséges levelekkel rendelkező szárakat, amelyekben nincsenek betegségek vagy kártevők jelei

3.    Készítsd elő a hajtásokat: Távolítsd el a leveleket a szár alsó feléről, és csak 2-3 levélkészletet hagyj a tetején. Végezz tiszta vágást 45 fokos szögben közvetlenül a levél csomópontja alatt.

4.    Gyökerező hormon: A hajtás levágott végét mártsuk egyfajta gyökerező hormonba, tápoldatba, ezzel ösztönözve a gyökérfejlődést és növelve a sikeres szaporodás esélyét.

5.    Ültessük el a hajtást: Töltsünk meg egy edényt jó vízelvezető, steril cserepesnövényhez használatos földkeverékkel. Helyezzük be a dugványt körülbelül két hüvelyk mélyen a keverékbe, ügyelve arra, hogy az alsó levelek csomópontjai el legyenek fedve. Finoman rögzítsük a talajt a vágás körül.

6.    Nedves környezet kialakítása: A magas páratartalom fenntartása érdekében fedjük le a tartályt műanyag zacskóval vagy műanyag kupolával. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a dugvány gyökerei fejlődjenek. Páratartalmú kupolákkal ellátott faiskolai edényeket is kaphat egyes helyeken, amelyek ideálisak a szaporításhoz.

7.    Biztosítsunk közvetett fényt: Helyezzük a tartályt erős, közvetett fényű helyre, és tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de ne ázzon. Kerüljük a közvetlen napfényt, mert a dugvány kiszáradhat és nem gyökerezik.

8.    Kövessük nyomon az előrehaladást: 4-6 hétig tarthat, amíg az orgona dugványok gyökereznek. Ennyi idő után óvatosan húzzuk meg a vágást; ha ellenállást érzünk az azt jelzi, hogy gyökerek alakultak ki.

Ha már kifejlődött eléggé az elültetett hajtásunk, akkor visszaültethetjük a kinti orgonánkhoz, ezzel megsűrüsíthetjük a virágzását.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

70/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

A bor forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés virág virágtermesztés