Stevia és a dohányzás - most elmondom, milyen összefüggés van a kettő között

A gyógynövény, ami segít leszokni a dohányzásról

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mindenki tisztában van vele, hogy a dohányzás káros az egyén és környezete egészségére is, de sokan ennek ellenére sem képesek letenni a cigarettát. A dohányzás addiktív jellegét a nikotinnak „köszönhetjük”, amelyből minél több jut az emberek szervezetébe, annál többre van szükségük, így rövid időn belül függőséghez vezet. Amikor a szervezet nem kap nikotint, akkor kellemetlen elvonási tüneteket tapasztal – a fizikai tünetek nagyjából egy hét után elmúlnak, ám a pszichológiai vágyakozásnak több időre van szüksége.

Szokj le a dohányzásról steviával

Egy német tanulmány szerint van egy gyógynövény, amely nem csak a dohányzás, hanem az alkohol iránti vágyat is képes enyhíteni. Ez a növény a stevia, amely Paraguayban őshonos, és az őszirózsafélék családjában tartozik. A steviát régóta használják édesítőszerként, de, mint kiderült róla, képes megakadályozni az agy által küldött vágyakozási jeleket. Ebből következik, hogy aki szeretne leszokni a dohányzásról, annak érdemes kipróbálnia a steviát, például napi szinten adagolt cseppek formájában. Ha úgy érzed, nem bírod tovább cigaretta nélkül, csak cseppents egyet a nyelvedre, és a vágy hamarosan alábbhagy majd.

A stevia kivonat beszerezhető folyadék és por formájában is sok nagyobb áruházból és a legtöbb bioboltból is. A stevia a hipertenziótól (magas vérnyomás), a cukorbetegségben, és az elhízásban szenvedőknek is jót tesz, de természetesen, mint bármilyen készítmény vagy kivonat beszedése előtt, mindenképpen értekezz háziorvosoddal az esetleges problémák elkerülése végett. A stevia továbbá összehúzza a bőrt, kezelhetők vele pattanások, és a dermatitis is.

A stevia termesztése otthon

A stevia a melegebb hőmérsékletek híve, és a fagyos, hideg időben elpusztul. Tartsd meleg, napos helyen. USDA 9 zónától felfelé évelőként termeszthető, ezeknél hűvösebb területeken (mint például hazánkban is) egynyáriként lehet nevelni. A steviákat 30cm-es növénytartókba kell elültetni, lehetőleg jó minőségű termőközegbe (vályogos, laza, jó vízelvezetésű talajba). Kerüljenek meleg, napos helyre, és két öntözés között várj, míg a talaj el nem kezd kiszáradni.

Ha kikerülnek a kertbe, egy-egy példánynak 45 cm helyre van szüksége maga körül. Kiültetéskor használj komposztot, és ügyelj rá, hogy vályogos, jó vízáteresztésű talajba kerüljenek. Egy kifejlett stevia 30-90cm magasra nő meg. A kiültetés az utolsó fagy után történjen – ne feledd: nem tűrik jól a hideget! Ősszel virágzik, és ekkor érdemes levágni a virágait, hogy új leveleket növesszen. A levelek ősszel a legízletesebbek, mielőtt a stevián megjelennének fehér virágai.

A lecsípett leveleket ki kell szárítani, hogy tovább megőrizhesd őket. Vágd le a levelek szárainak kemény részét, és csak a puhábbakat hagyd meg. Helyezd a maradékot valamilyen szövetre vagy fém felületre, és hagyd a napon száradni – ez napos időben egy, legfeljebb két napot vesz majd igénybe. A száraz leveleket aztán porrá kell zúzni, ha édesítőként (vagy a leszokáshoz) szeretnéd használni őket. És hogy miért érdemes minél hamarabb leszoknia mindenkinek? Ezt a következő oldalon mondom el nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kitrágyázás berendezései

az istállókban, az állatok tartózkodási helyén levő trágya kitakarítását szolgáló... Tovább

visszacsatolás (feed back)

Az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásban megnyilvánuló jelenség. Fontos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek