notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogyassz több disznózsírt te is

Hirdetés

A disznózsír fantasztikus hatásai

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokan még mindig ódzkodnak a zsírtól és sokkal inkább olajat használnak a sütéshez-főzéshez, pedig nincs is jobb, mint egy isteni finom zsíros kenyér. Mostani cikkemben elmondom, miért kellene sokkal több disznózsírt fogyasztania mindenkinek! 

A disznózsír fogyasztásának előnyei

Érdekességek a disznózsírról és felhasználásáról

A disznózsír-felhasználás már a 19. században igen jelentős volt, hiszen egyszerűen és olcsón lehetett előállítani a sertések zsírjából. A második világháború idején szinte az egyetlen zsiradékfajta volt, amelyhez hozzá lehetett jutni. A sertészsírt számtalan országban használják, mind a mai napig leginkább sütésre és főzésre. Sütésre kiválóan alkalmas, mivel magas a füstpontja (121-218 °C), ezért nehezen ég meg.

 

Az ipar szappangyártáshoz használja fel közvetve vagy közvetlenül. A sertészsír élelmezési célra történő felhasználását a szakemberek nem ajánlják, mivel nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, illetve emeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét az erre érzékeny embereknél. A sütőipar, az éttermek és néhány élelmiszeripari ágazat a sertészsír kellemes aromája miatt, illetve a kedvező állományjavító tulajdonsága miatt mégis felhasználja.

Hirdetés

 

Egyes szakácsok nem is hajlandóak más zsiradékkal készíteni a hagyományos magyar ételeket. Magyarország mellett nagy sertészsír termelő és fogyasztó országok Németország, USA, Lengyelország, Nagy-Britannia, Kínaés a dél-amerikai országok. A zsírgyártás mellékterméke a tepertő (töpörtyű), mely még mindig sok zsiradékot tartalmaz. A tepertőt az ipar szintén felhasználja, tepertőkrém készül belőle, illetve felhasználják egyes húsipari készítmények gyártásánál.

Hirdetés

 

A sütőipar tepertős pogácsa készítéséhez használja. Kedvezőbb élettani hatásai miatt a mangalica-zsír felhasználása egyre jobban terjed. A sertészsír íze és aromája jelentősen eltérhet attól függően, hogy a sertések mit ettek életük során, illetve, hogy milyen gyártástechnológiával készítették a zsírt. Most pedig nézzük, miért kellene mindenkinek sokkal többször fogyasztania disznózsírt, a következő oldalon ezt is elmondom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-11

Adventi gyertya színei és jelentése

Adventi gyertyák, adventi gyertyák színei, adventi gyertyák jelentései, adventi gyertyák színeinek jelentései - Minden, amit tudni érdemes az adventi gyertyákról.

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-11-09

23 eszméletlenül szép kerti tó a víz szerelmeseinek

Mostani cikkemben 23 eszméletlenül szép kerti tavat mutatok be a víz szerelmeseinek. Tartsatok velem és tekintsétek meg ti is ezeket a nem mindennapi, csodaszép kerti tavakat.

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-11-04

A legnagyobb magyar büszkeség - A csodálatos puli, és amit érdemes tudni róla

A puli az egész világon ismertté vált magyar terelőkutya. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a puliról, tartsatok velem és ismerkedjetek meg a csodálatos pulival!

2019-11-11

Kihalás fenyegeti a Magyarországon őshonos háziállatfajtát – Segíts te is!

Kihalás szélére került a Magyarországon őshonos fajtának számító parlagi kecske. Mostani cikkemben bemutatom nektek a magyar parlagi kecskét, és kiderül, mit tehettek a megmentéséért!

2019-11-08

Teljesen egészséges, mégis halálsorra küldenék Ödönt, a népszerű szürkemarhát!

Ödön makkegészséges, mégis halálsorra küldi a hatóság. Mostani cikkemben bemutatom nektek Ödönt, a csodálatosan szép magyar szürke bikát!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

Szarvasi Körzeti Földhivatal Gyomaendrõdi Kirendeltsége

Földhivatal Intézményvezetõ: Giricz Lukács Típus: Közszolgáltató Nyitvatartás: hétfõ,... Tovább

kakukkhomokhúr (Arenaria serpyllifolia L.)

a szegfűfélék (C’aryophyllaceae) családjába tartozó, egyéves, áttelelő, ágas-bogas... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Érdekességek