Fogyassz több disznózsírt te is

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A disznózsír fantasztikus hatásai

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan még mindig ódzkodnak a zsírtól és sokkal inkább olajat használnak a sütéshez-főzéshez, pedig nincs is jobb, mint egy isteni finom zsíros kenyér. Mostani cikkemben elmondom, miért kellene sokkal több disznózsírt fogyasztania mindenkinek! 

A disznózsír fogyasztásának előnyei

Érdekességek a disznózsírról és felhasználásáról

A disznózsír-felhasználás már a 19. században igen jelentős volt, hiszen egyszerűen és olcsón lehetett előállítani a sertések zsírjából. A második világháború idején szinte az egyetlen zsiradékfajta volt, amelyhez hozzá lehetett jutni. A sertészsírt számtalan országban használják, mind a mai napig leginkább sütésre és főzésre. Sütésre kiválóan alkalmas, mivel magas a füstpontja (121-218 °C), ezért nehezen ég meg.

Az ipar szappangyártáshoz használja fel közvetve vagy közvetlenül. A sertészsír élelmezési célra történő felhasználását a szakemberek nem ajánlják, mivel nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, illetve emeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét az erre érzékeny embereknél. A sütőipar, az éttermek és néhány élelmiszeripari ágazat a sertészsír kellemes aromája miatt, illetve a kedvező állományjavító tulajdonsága miatt mégis felhasználja.

hirdetes

Egyes szakácsok nem is hajlandóak más zsiradékkal készíteni a hagyományos magyar ételeket. Magyarország mellett nagy sertészsír termelő és fogyasztó országok Németország, USA, Lengyelország, Nagy-Britannia, Kínaés a dél-amerikai országok. A zsírgyártás mellékterméke a tepertő (töpörtyű), mely még mindig sok zsiradékot tartalmaz. A tepertőt az ipar szintén felhasználja, tepertőkrém készül belőle, illetve felhasználják egyes húsipari készítmények gyártásánál.

hirdetes

A sütőipar tepertős pogácsa készítéséhez használja. Kedvezőbb élettani hatásai miatt a mangalica-zsír felhasználása egyre jobban terjed. A sertészsír íze és aromája jelentősen eltérhet attól függően, hogy a sertések mit ettek életük során, illetve, hogy milyen gyártástechnológiával készítették a zsírt. Most pedig nézzük, miért kellene mindenkinek sokkal többször fogyasztania disznózsírt, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-11

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

A körte egy nagyon egészséges és isteni finom gyümölcs, éppen ezért érdemes belőle nagyon sokat fogyasztani. Mostani cikkemben a legjobb körtelekvár receptjeit mutatom meg nektek!

2020-11-03

Édesburgonyából is készíthetünk befőttet – 3 szuper RECEPT!

Ha annyira megszeretted az édesburgonyákat, hogy saját magad is termeszteni kezdted őket kertedben, akkor könnyen lehet, hogy több termést szüreteltél, mint amennyit egyszerre fel tudsz használni. A megoldás? Tartósítsd őket, mutatom, hogyan! 

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2020-11-03

A pávatartás rejtelmei – Hasznos tanácsok mindenkinek!

A pávák a fácánfélék családjának tagjai, és három különböző fajtájukat különböztetjük meg: a zöld pávákat, a kongói pávákat, illetve a kék pávákat.

2020-11-10

Támadnak a rágcsálók – Így védd ellenük pincédet!

Sajnos nagyon sok rágcsáló jelenhet és jelenik is meg a házaknál, amik előszeretettel vonulnak be a pincébe. Nézzük, hogyan lehet védekezni a rágcsálók ellen!

2020-11-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


utónövény

bizonyos —>előveteményt térben és időben követő növény. Az okszerű... Tovább

anyarozs (Claviceps purpurea)

a ->tömlősgombák osztályába tartozó, a —>pázsitfüvek, főleg a ->rozs kalászában... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek