A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása: fogyaszt, segít megelőzni a rákot a dió fogyasztása: dió pozitív hatásai az egészségre

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A dió 5 pozitív hatása

A dió csökkentheti a gyulladásokat

A gyulladás miatt alakul ki számos betegség, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák. A dióban lévő polifenolok segíthetnek az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben: a bélben található hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitinnek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védenek a gyulladás ellen.Sőt még az ALA omega-3 zsír, a magnézium és a dióban található arginin aminosav szintén csökkentheti a gyulladást. 

A tanulság az tehát, hogy dióban található számos növényi vegyület és tápanyag segíthet csökkenteni a gyulladást, amely számos krónikus betegség egyik fő felelőse.

A dió elősegíti a bélrendszer egészséges működését

Tanulmányok azt sugallják, hogy ha a bélrendszer gazdag egészségjavító baktériumokban és más mikrobákban (a bélmikrobióta), akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges lesz a bélrendszer egésze, és jó az általános egészségi állapota is az illetőnek. Ezzel szemben a mikrobiota egészségtelen összetétele hozzájárulhat a bélrendszerben és más testrészekben kialakuló gyulladásokhoz és betegségekhez, növelve az elhízás, a szívbetegség és a rák kockázatát. Nem nagy meglepetés, hogy amit eszel, az jelentősen befolyásolhatja mikrobiotád összetételét. És hát mi más, mint a dió fogyasztása lehet az egyik módja a mikrobiota és a bélrendszer egészségének támogatására. Amikor 194 egészséges felnőtt evett napi 43 gramm diót nyolc héten keresztül, megnőtt a jótékony baktériumok száma, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor nem ettek diót. Ez magában foglalta a butirátot termelő baktériumok számának növekedését, amely zsír táplálja a bélrendszert és elősegíti a bélrendszer egészségét.

A dió fogyasztása nemcsak remek tápanyagforrás, táplálék, hanem a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat is. Ez elősegíti a bélrendszer egészségét, és csökkentheti a betegségek kockázatát.

A dió még a fogyásban is segíthet

A dió bár eléggé kalóriadús, ahogyan a magfélék általában, de van egy kis csavar, ugyanis a vizsgálatok azt sugallják, hogy a belőlük felvett energia 21%-kal alacsonyabb, mint a tápanyagai alapján várható lenne. Sőt, a dió fogyasztása még az étvágyat is szabályozhatja, ezt szintén kisérleti eredmények sora bizonyítja. Nem csak a táplálkozási szokásainkkal tesz jót a dió, hanem egy 5 napos diós turmix elfogyasztása után az agyvizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők agyának egy olyan régiójában megnövekedett az aktiváció, amely segített ellenállni az olyan csábító ételjeleknek, mint a sütemény és a sült krumpli.

Bár kalóriadús a dió, előfordulhat, hogy nem szívja fel a dió összes kalóriáját. Ezenkívül még az étvágy és az éhség szabályozásában is segíthetnek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kemencebokor

a legelőn a bükkcserjék hajtásait az állatok lerágják, emiatt azok búboskemence alakot... Tovább

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetgazdálkodás Zöldség