Görögdinnye kiválasztása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Válassz jó görögdinnyét, mutatom, mire kell figyelned!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Válassz jó görögdinnyét

Magyarországon termesztett görögdinnyefajták

Évszázadokkal ezelőtt kialakult a sajátos magyar igény a kiváló minőségű, vékony héjú, vérvörös hússzínű, apró magvú fajták iránt. Sokat vitatott kérdés a termés nagysága. Korábban a nagy termésű fajták (Hevesi, Csányi, Marsowszky stb.) voltak divatosak. Az 1960-as évektől a kisebb terméseket fejlesztő fajtatípusok kerültek előtérbe (Szigetcsépi 51 F1, Hevesi FUTO F1 stb.) A jelenleg termesztésben lévő fajták választéka általában megfelel a különböző termesztéstechnológiai változatok diktálta igényeknek. Hiányoznak az egészen kis testű (1–2 kg/db), hajtatható fajták.

Nem a méret a lényeg!

hirdetes

A legtöbben úgy gondolják, hogy minél nagyobb a dinnye, annál jobb…Ez viszont egyáltalán nem így van! Érdemes inkább a köztes megoldást választani, és egy közepes méretű dinnyét választani, méretét tekintve viszont próbáljuk a legnehezebbet kiválasztani a közepesek közül!

Folt a dinnyén

Keresd minden esetben a sárga foltot! Ez ugyanis nem rossz, teljesen természetes módon keletkezik, ott alakul ki, ahol a dinnye a földdel érintkezett. Ráadásul minél nagyobb ez a sárga folt, annál jobb, mivel ha nagy folt van a dinnyén, az azt jelenti, hogy elegendő időt töltött a dinnyeföldön és volt ideje arra, hogy tökéletesen megérjen! 

hirdetes

Valóban jó a kopogtatás?

Ugye te is azzal kezded a választás, hogy megkopogtatod a dinnyét? Tudod egyáltalán, hogy milyen hangot kell hallanod? Ahogy tapasztaltam, az emberek 50 százaléka tudja, milyen a tökéletes görögdinnye hangja! Szóval a kopogtatás természetes jó, de nem árt tudnunk, mit kellene hallanunk…

A görögdinnye akkor kiváló, ha kongó hangot ad ki, amikor megkopogtatjuk, és egy kicsit visszhangzik is. Ha tompa hangot hallunk, valószínűleg kásás a belseje, tedd is vissza!  Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, szinte biztos lehetsz abban, hogy tökéletes görögdinnyét fogsz vásárolni! 

Út a kerthez

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

burokban születés

a magzataburok az —> elléskor nem reped meg és a magzat abba zárva jut a külvilágra.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek