Görögdinnye kiválasztása

Válassz jó görögdinnyét, mutatom, mire kell figyelned!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A nyár legfinomabb csemegéje a görögdinnye, sokan azonban nem tudják, hogyan kell kiválasztani a tökéletes példányt! Éppen ezért hoztam nektek most egy szuper trükköt, ami a segítségetekre lesz! 


Válassz jó görögdinnyét

Senki nem tudta eddig megállapítani, hogy honnan is származik a görögdinnye, egyes feltételezések szerint a Kalahári sivatagban rengeteg volt belőle réges-régen, és szabadon nőtt. Egy biztos, az első feljegyzés nagyjából 5000 évvel ezelőtt született meg, Egyiptomban egy hieroglifán örökítették meg. Az is tény, hogy ezt a növényt nagyon gyakran helyezték a fáraók sírkamrájába, élelemként szolgált a túlvilágra. Kínában már a X. században termesztették, a XIII. században pedig berobbant Európába is.

Miért együnk sok görögdinnyét?

Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz.

A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor-, és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem, főleg nyáron oldhatjuk meg segítségével a megfelelő hidratálást.

Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. A dinnyék nyersrosttartalma emellett elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét. Most már tudjuk, miért kell sok-sok görögdinnyét ennünk, tudjuk meg azt is, hogyan választhatjuk ki a tökéletes példányt! A következő oldalon pár alig ismert trükköt mutatok meg nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Siklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siklós Dózsa György út 19. 7800 Magyarország Tovább

aorta (főütőér, főverőér)

a szív bal kamrájából kiinduló legnagyobb osztóér, a nagyvérkör kezdeti szakasza. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek