Mit tegyek, ha denevért találtam?

Mit tegyek, ha denevért találtam?

Sajnos egyre több helyről érkeznek hírek arról, hogy denevérek lelik halálukat az emberi gondatlanság miatt, mostani cikkemben elmondom, mit kell tenned, ha denevért találsz! 


Mit tegyek, ha denevért találtam?

Tudtad? A denevérek védettek! 

Magyarországon 28 denevérfaj honos, minden fajuk veszélyeztetett, védett, több faj pedig fokozott védettséget élvez. A denevérek téli álmot alszanak, erre a célra barlangokat, pincéket, épületek réseit választják. Nyáron találkozhatunk velük barlangokban, bányákban, pincékben, fák odvaiban, de akár sötét padlásokon is. Közelről találkozni egy denevérrel egyedülálló élmény, nagyon hasznos, lenyűgöző állatokról van szó, de érdemes tudni, hogy Magyarországon védettek, egyedeik és szálláshelyeik elpusztítása szigorúan tilos! 

Mit tegyünk, ha denevérrel találkozunk? 

Ha nappal találkozunk a denevérrel és nem sötét rejtekhelyén, akkor biztosak lehetünk abban, hogy bajban van. Ha viszont pincében, padláson, sötét helyen bújuk meg, akkor semmiképp ne zavarjuk! A szálláshelyeken minden nagyobb beavatkozás esetén a jogszabályoknak megfelelően kell gondoskodni az állatok védelméről, a búvóhely megmaradásáról. 

Ha esetleg a házba repülne be egy denevér, akkor először is kapcsoljuk le a villanyt, és tárjuk ki teljesen az ablakokat. Ne kergessük, ne akarjuk elfogni, az állat valószínűleg ki fog találni az ablakon. 

Ha viszont nappal találunk rá és nem sötét helyen, akkor mindenképp segítsünk neki! Készítsünk egy kisebb, zárható dobozt, és óvatosan tegyük rá az állatra. Szépen lassan csúsztassunk alá egy kartonlapot. Soha ne fogd meg a denevért a szárnyánál fogva, ezzel törést, vagy ficamot okozhatsz. Ha a dobozba került a denevér, kérj segítséget, hívd a területileg illetékes Nemzeti Park igazgatóságát vagy egy közelben található mentőhelyet, ehhez itt találhatsz segítséget: A nemzetipark-igazgatóságok működési területe; Vadállatmentés

Jose Miguel Guardeño képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


csörgedeztető öntözés

a felületi öntözésnek egyik olyan módja, amelynél a magasabb térszintről az alacsonyabb... Tovább

fogkopási rendellenességek

elsősorban olyan állatokban (pl. ló) fordulnak elő, amelyeknek —>fogai állandóan kopnak... Tovább

Tovább a lexikonra