Danone

Megalapozott-e az idei bojkott a Danone ellen?

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A közelmúltban ismét a Danone termékei elleni bojkottra szólított fel egy interneten keringő levél. Ez volt a harmadik felhívás, mely a győri kekszgyár bezárásával és az Albert és Pilóta kekszek meszűnésével riogatott. A Danone – a korábbi évekhez hasonlóan – most is cáfolja a híreszteléseket, ám a győri városházán egyetértenek a bojkottal. Mi lehet a híresztelés alapja?
danone,Győri Keksz Kft, mezgőgzdaság, agrároldal, növénytermesztés, pályázat támogatás, online marketing tanácsadás

Immár hat éve van napirenden a győri kekszgyár bezárásának ügye. Először 2001-ben röppent fel a hír, hogy a Danone leállítja a termelést és megszünteti az Albert és a Pilóta keksz gyártását. Bár a cég ezeket a híreszteléseket kezdettől fogva cáfolta, mondván, gazdaságilag értelmetlen lépést követnének el, ha feladnák piacvezető termékeiket, mégis több internetes felhívás szólított fel a Danone-termékek elleni bojkottra. A legújabb email, amely szerint „a Danone nevű multi be akarja zárni a Győri Keksz gyárat, elküldene 400 dolgozót, és egy sor jól menő magyar terméktől szabadítaná meg a piacot", alig egy hónapja kering a világhálón. A szerző vagy szerzők kiléte egyelőre ismeretlen, a levél megállapításait egyértelműen továbbra is csak a Danone cáfolja.

„A Győri Keksz Kft. most sem zárta be a gyárat és nem szünteti meg keksztermékei - köztük az  Albert és Pilóta keksz – magyarországi gyártását. Ezek a rémhíreket már 2001 óta nem győzzük folyamatosan cáfolni” – ismételte meg korábbi nyilatkozatait  Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. humánerőforrás-igazgatója. A változás szerinte annyi, hogy a novemberben bejelentett átszervezés nyomán a jövőben a székesfehérvári üzem gyártja az összes kekszterméket, míg a győri gyár termeli a cukorkaféléket.

Székesfehérvárra három hónappal azután kezdték el áthelyezni a termelést, hogy a francia gyártó megvásárolta a Győri Keksz Kft.-t – mondta Bakács László, a győri alpolgármester sajtóreferense. Győrben ígértek ugyan fejlesztéseket, de szerinte a többmilliós székesfehérvári beruházás után a cégnek nem állt érdekében egyszerre két telephelyet fenntartani. Emiatt sokan és talán joggal gondolhatják, hogy a Danone célja a Győri Keksz Kft. megvásárlásával kezdettől fogva a piacvásárlás volt.

Ezt – mint mondta – a győri önkormányzat sem nézte tétlenül: 2001-ben még az akkori polgármester, Balogh József Danone-joghurtok dobálásával csatlakozott a tiltakozó akcióhoz, a kekszgyártást azonban csak átmenetileg lehetett a városban tartani. (Balogh József erre feltehetően nem emlékezett, amikor több helyen azt nyilatkozta: nem tud a kekszgyár bezárásáról, és szerinte az ilyen híresztelések csupán a munkavállalók bizonytalanságérzetét fokozzák.)

Az alpolgármester sajtóreferense hozzátette, hogy a tavaly karácsony előtt szintén a Danone-termékek megszűnésére figyelmeztető demonstráció már nem vezetett eredményre: a Danone ugyanis már akkor döntött, hogy csak a cukorkagyártást tartja Győrben. Ez a döntés újabb 93 dolgozó munkahelyének elvesztésébe került, az évek során elbocsátott közel 300 alkalmazott után – fejezte ki a történtek miatt őszinte sajnálatát Bakács.

A januártól márciusig húzódó szakszervezeti tárgyalások eredményeként a Győri Keksz Kft. vezetősége márciusban  csoportos létszámcsökkentéséről döntött (24 fő szellemi és 69 fő fizikai dolgozó) – pontosított Rimányiné Somogyi Szilvia, a győri munkaügyi központ vezetője. Mindössze 42 dolgozó marad a győri cégnél, akik a Negro gyártósoron dolgozhatnak tovább. Az érintett munkavállalók munkaviszonya rendes felmondással 2007. június 1. és 2007. december 31. között, négy ütemben szűnik meg – tudta meg a hvg.hu Rimányinétól.

Az álláskeresők felének várhatóan még a  közeljövőben sikerül új munkahelyet találnia, a többiek elhelyezésében pedig a vállalat belső munkaügyi csoportja is közreműködik – tette hozzá a Danone humánerőforrás-igazgatója.

Kísérteties a hasonlóság a 2001-es, a 2005-ös, illetve az idei vállalati bojkottra szólító felhívások között. Mindhárom alkalommal volt valóságtartalma az interneten terjedő híreszteléseknek: 2001-ben a székesfehérvári üzem megnyitása és a termelés átszervezésének megkezdése, 2005-ben  az évközi létszámcsökkentések és az átszervezés folytatása. A „legenda” feléledéséhez az átszervezések mellett – egyesek szerint – hozzájárulhatott a  Kraft Foods Inc. vételi ajánlata a Danone teljes kekszüzletágára. Bár Nagypál Judit hangsúlyozta: a cég vásárlási szándéka – húsz országban valamennyi márkára, termékre és alkalmazottra vonatkozik – rövid távon biztosan nem érinti a magyar termelést.

A mostani bojkottra szólító felhívást minden eddiginél megalapozottabbnak tartja Bakács  László, aki szerint a Danone elviszi Győrből a Nestlétől vásárolt Negró-gyártósort is. Feltevését arra alapozza, hogy a Győri Keksz Kft. francia tulajdonosainak nem lehet érdekük egy alig 30 négyzetméteres gyártósor miatt fenntartani egy egész komplexumot. Ezt a gyanút, mint mondta, megerősíti az is, hogy a munkaügyi tárgyalások során a jelenleg a cukorkagyártósoron dolgozó 42 ember sorsáról is tárgyaltak a szakszervezetek a Danone-nal.

Forrás: www.hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Balatonboglári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonboglár Szabadság u. 15. 8630 Magyarország Tovább

Linhart-féle kosaras csávázás

Linhart György által kifejlesztett eljárás, amellyel gombás betegségek kártétele ellen a... Tovább

Tovább a lexikonra