Megszűnik a cukorgyártás Kabán

Megszűnik a cukorgyártás Kabán

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megszűnik a cukorgyártás a kabai cukorgyárban, a cég már vissza is adta az uniós termelési-értékesítési kvótát - értesült a távirati iroda. A Hajdú-Bihar megyei üzem bezárása érzékenyen fogja érinteni a termelőket, mert a megye az ország legjelentősebb cukortermelője.
Megszűnik a cukorgyártás Kabán, Hajdú-Bihar megyei üzem cukorrépa, cukorszirup, növénytermesztés, cukor, piac

 Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A kabai gyárban eddig évente több mint 100 ezer tonna cukrot állítottak elő.

A cég tulajdonosa a brit édesítőszergyártó csoport bejelentette, hogy öt feldolgozója bezárásával, köztük a Kabaival, kivonul a kelet-európai termelésből az EU cukorár támogatásának csökkenése miatt. A kabai üzemben jelenleg 200-an dolgoznak. A brit cég döntése a mostani szezon végével lép érvénybe.


Szegi Emma, Kaba új polgármestere szerint még az első döbbenetét éli, mert pletyka szinten terjedtek erről hírek, de ez nagyon váratlanul érte őket és lesújtó számukra, hiszen ez egy óriási tragédia az egész környéknek. Hozzátette: évi 150-200 millió közötti iparűzési adót fizetett eddig a cég.


Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei FM Hivatal hivatalvezető-helyettese elmondta a megyében olyan 12 ezer hektáron termelnek cukorrépát. Szerinte több ezer embert érint. Ez egy nagy verkli, mert ebbe termelőtől kezdve, cukorgyári dolgozótól kezdve mindenki részt vesz. Hozzátette: ez egy kényszerhelyzet. A nádcukor, a nádszirup lényegesen olcsóbb.


Kiss Zoltán elmondta, hogy tavaly a cukor ára ment lefelé. Időközben azonban a trend változik. A tengerentúlon egyre több bioetanol üzemet építenek, és a bioetanol üzem alapanyagának a cukorszirupot csodálatosan fel tudják használni, és ezáltal emelkedik a cukor ára, így kevesebb cukor lehet a piacon. Ezért ez ellentmond annak, hogy bezárják a gyárat.


Tóth János, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Termelő Rt. cukorrépa ágazatvezetője úgy nyilatkozott, hogy le vannak döbbenve. Nagyon sok hajdú megyei cégnél a növénytermesztésnek az árbevétele meg a jövedelme főképpen cukorrépából történt eddig, és nincs ami kiváltja ezt a kultúrát. Mint mondta: várható volt, hogy valamelyik gyárat majd leállítják, de nem a Kabait. A Kabai Cukorgyár pontosan egy répatermő területnek a központjában van. Ezért érthetetlen az egész, de ez nyugati tőkés érdekek kérdése. Megvették a kelet-európai gyárakat és tulajdonképpen piacot vettek, és majd behozzák Németországból vagy Franciaországból a cukrot – mondta Tóth János.


A Földművelésügyi Minisztérium tervei szerint bioetanol üzemet hoznak létre Kabán, ha a cukorgyár tulajdonosa valóban bezárja a gyárat. Gráf József szakminiszter elmondta: az új vállalkozás termelői tulajdonban lenne, amelyben a tulajdonszerzést az állam kedvezményes hitellel segítené.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Fekete István Zalai Állat- és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Szvitek Erzsébet Cím: Zalaegerszeg Vasvári Pál u. 3. 8900... Tovább

ES Astrid (EGH 021)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes fajta. A levél közepesen zöld... Tovább

Tovább a lexikonra