A tavalyi nagy kedvencünk: Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyre népszerűbb a cukkini, ez a finom zöldség nagyon sokféleképpen felhasználható, mennyi az íze, miközben kalóriatartalma nagyon alacsony. Remek alapanyag a nyári nagy hőségben, és a diétázók számára is. Ültess te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen.

Cukkini ültetése 2024 áprilisban

Cukkini ültetése: áprilisban kezdj el palántázni

A cukkini ültetése akkor javasolt, amikor már a fagyveszély teljes mértékben elmúlt. Bár ebben az évben nagyon kedvező idő volt áprilisban is, a profi kertészek inkább május közepe-vége, június eleje időpontban adják meg a cukkini kiültetésének optimális idejét. Viszont, ha azt akarod, hogy gyorsabban, hatékonyabban menjen a cukkini termesztése, akkor áprilisban kicsit előredolgozhatsz: palántázhatsz. A cukkini palántáról történő termesztése azért olyan jó, mert sokkal gyorsabban hoznak termést, mintha magról ültettük volna. Hogyan csináld?

Cukkini csíráztatás lépései – cukkini ültetése

Április elején ültesd a cukkini magokat kis cserépbe vagy palántázó tálca mélyedéseibe, majd takard be őket földdel, és már csak a rendszeres öntözés van hátra. A magokat kb. 2-3 cm mélyre helyezd el a földbe. A csírázás ideális hőmérséklete körülbelül 20-24°C. Helyezd a magokat meleg, világos helyre, de kerüld a közvetlen napfényt. Amikor a palánták erősekké válnak, és már 2-3 igazi levele is kifejlődött, valamint a külső hőmérsékletek megengedőek (általában május közepe), ültesd ki őket a kertbe.

Cukkini csíráztatás eredménye

Cukkini ültetése- így ültesd el a cukkini palántát a kertben

A cukkini tápanyagban gazdag, jól vízelvezető talajt igényel. Mielőtt elültetnéd a palántákat, lazítsd fel a talajt, és szükség esetén javítsd annak minőségét komposzttal vagy jó minőségű kerti földdel. Válassz olyan helyet a kertben, ahol a cukkini napi 6-8 óra közvetlen napfényt kaphat. A cukkini gyorsan nő, és sok helyet igényel a terjedéshez. Ültetéskor hagyj körülbelül 60-100 cm távolságot a növények között, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Ültessük a palántákat ugyanolyan mélységbe, amilyen mélyen a cserépben vagy palántázó tálcában voltak. A cukkini szereti a nedves, de nem vizes talajt. Rendszeresen öntözd, különösen száraz időszakokban. A cukkini általában gyorsan növekszik. Figyeld a növényeket a betegségek és kártevők jeleiért, és kezeld őket szükség szerint, hogy egészségesek maradjanak. A betakarításra akkor kerülhet sor, amikor a gyümölcsök elérnek kívánt méretet, általában 15-20 cm hosszúságot. Ne hagyd túlnőni őket, mert az ízük rosszabb lehet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

daganat (tumor, blasztóma, blastoma, neoplazma. neoplasma)

a szervezet szöveteiben a normálistól alaktani és működési szempontból tobbé-kevésbé... Tovább

Debreceni Egyetem

Egyetem Mezõgazdaságtudományi Kar Történeti áttekintés A debreceni agrár felsõoktatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság kert Zöldség