Cukkini termesztése cserépben - tudj meg róla mindent

Így termeszthetsz cukkinit cserépben!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cukkini (Cucurbita pepo) a kertek gyakori lakója, de ritkán kerül cserepekbe vagy más növénytartókba. Pedig nagyon is cserépben termeszteni a cukkinit, hiszen egy növénytartó nem csak kordában tartja ezt a szapora haszonnövényt, hanem hordozhatóvá is teszi azt, hogy mindig a lehető legideálisabb helyre vihesd. A cserepes cukkinikban azok is örömüket lelik majd, akiknek nincs kertje, vagy udvara, ahová kiültethetnék növényeiket. Szerencsére a cukkinik meglepően jól érzik magukat növénytartókban, ha tudod, hogy hogyan tehetsz eleget igényeiknek. Lássuk, hogy mi mindent kell tudnod róluk!

Termesszónk cukkinit cserépben

Miért érdemes cserépben termeszteni a cukkinit?

A növénytartók segítenek kihasználni a rendelkezésedre álló helyet, így még akkor is termeszthetsz cserepes cukkinit, ha nincs kerted vagy udvarod hozzá. A cserepekbe ültetett növények továbbá bármikor átvihetők egy ideálisabb helyre, így mindig kéznél lehetnek, amikor épp a konyhában van szükség rájuk. A cukkini egy remek választás minden kezdő és haladó kertész számára, mert nagyon megbízható, gyorsan növő és nem is túl igényes haszonnövény.

A legjobb cukkinifajták cserepekbe

A cukkininak számos fajtája van, köztük olyanokkal is, amelyeket kifejezetten cserepekbe és más növénytartókba tenyésztettek ki. Valójában bármilyen cukkinit ültethetnél cserepekbe, de vannak olyan fajták, amelyek sokkal jobban érzik magukat egy növénytartóban. Ezeknek általában a „patio” vagy a „baby” szó szerepel a nevében, de vannak bokros fajták is, amelyek szintén ideálisak cserepes ültetésre. Ezzel szemben a kúszó fajtákat inkább a kertbe érdemes kiültetni.

Buckingham Patio – Ez a kifejezetten növénytartókba tenyésztett cukkini mindössze 30 cm magasra nő meg, 120 cm-es szélessége miatt azonban nagy cserépre vagy ládára van szüksége. Termései sárga színűek és nagyjából 40 nap alatt beérnek.

Astia – Egy francia bokros fajta, amelyet szintén kifejezetten cserepekbe, ládákba tenyésztettek ki. A tövénél megjelenő termései durván 48 nappal az ültetés után szüretelhetők.

Bush Baby – Egy szintén kompakt növésű cukkinifajta, ami 60 cm-es magasságot ér el, 15 cm-es termései pedig 60 nap alatt érnek be.

Patio Star – 60 cm-es magasságával és 90 cm-es szélességével a Patio Star egy szintén kompakt cukkini, ami mindössze 40 nappal az elültetése után szüretelhető is.

Tender Grey – Ez a 90 cm-esre is megnövő cserepes cukkini valószínűleg valamilyen támasztékot fog igényelni, hogy képes legyen megtartani bőséges termését. 45 nappal az elültetés után szüretelhető!

Cue Ball – A kerek termésű Cue Ball cukkini nagyobb méretű növénytartót igényel, és érdemes valamilyen lugast is készíteni melléé a felfuttatáshoz. 40 napon belül beérik.

Gold Rush – Szintén egy nagyobb, támasztékot igénylő fajta, amivel megéri foglalkozni. A Gold Rush cukkini sárga termései 20 cm hosszúak, és 45 napon belül szüretelhetők is. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a cukkini cserépben való termesztéséről, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izotópok

az azonos rendszámú, de különböző tömegszámú atomok; atommagjaik azonos számú protont,... Tovább

bála

szalma v. széna összepréselésével előállított, rendszerint tégla v. henger alakúra... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség