Pékáruk minőségvédő csomagolása

Pékáruk minőségvédő csomagolása

Monspartné dr. Sényi Judit, egyetemi docens SZIE, ÉK Konzervtechnológiai Tanszék
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A régi idők hangulatához hozzátartozott a finom illatú friss kenyér. Hazánk mindig is híres volt ízletes kenyeréről, azonban az utcákon mindennapos jelenség volt a boltok elé műanyag rekeszben, „csupaszon” kitett kenyér látványa. Sőt sokszor a péklegények bravúros ügyességgel dobálták kézről-kézre egymásnak a forró vekniket. A vevők is szabadon megfoghatták a polcokra kirakott árut, s ez így van még né-hol napjainkban is. Mindez az élelmiszer-biztonság tükrében nehezen elfogadható. A törvény kimondja, hogy a fogyasztói forgalomba kerülő minden élelmiszert csomagolni kell, és szigorúan engedélyhez kötött a csomagoláshoz felhasználható csomagoló anyagok köre.
Pékáruk minőségvédő csomagolása

A régi idők hangulatához hozzátartozott a finom illatú friss kenyér. Hazánk mindig is híres volt ízletes kenyeréről, azonban az utcákon mindennapos jelenség volt a boltok elé műanyag rekeszben, „csupaszon” kitett kenyér látványa. Sőt sokszor a péklegények bravúros ügyességgel dobálták kézről-kézre egymásnak a forró vekniket. A vevők is szabadon megfoghatták a polcokra kirakott árut, s ez így van még né-hol napjainkban is. Mindez az élelmiszer-biztonság tükrében nehezen elfogadható. A törvény kimondja, hogy a fogyasztói forgalomba kerülő minden élelmiszert csomagolni kell, és szigorúan engedélyhez kötött a csomagoláshoz felhasználható csomagoló anyagok köre.

Az egyik fő csomagolás-fejlesztési terület a pékáruk ideális minőségvédő csomagolásának megoldása.

A kenyér és a péksütemény, mint napi fogyasztási cikkek, alapvető élelmiszereink, és fontos helyet töltenek be táplálkozási kultúránkban. A kenyérfogyasztás mennyisége visszaeső tendenciát mutat, ugyanakkor a választék jelentős növekedése tapasztalható. A fogyasztás egyre inkább az egészségesebb, rostban gazdagabb termékek irányába tolódik el. Jellemző a kenyerek ill. kenyérfélék tömegének csökkenése: a 0,75 kg, 0,5 kg, 0,2 kg, 0,1 kg-os kenyerek részarányának növekedése. Az új kenyerek fajlagos felülete így nagyobb. Ennek következtében nedvességtartalmát hamarabb elveszítheti. Tartósságának növelésére csomagolt formában kerül a kereskedelmi forgalomba. A korszerű csomagolás védi a terméket a környezet káros hatásaitól, és egyben esztétikus kialakításával felkelti a fogyasztók figyelmét is.

Számos kezdetleges csomagolási lehetőség alakult ki napjainkig e termék csoport csomagolásánál. Így a fogyasztói csomagolások között az ideiglenes védőburkolatot jelentő papír vagy polietilén zacskó használatos, mely nem jelent még csomagolásfejlesztést, egyedül a higiéniai feltételek javítását. Ezen kívül régóta széles körben alkalmaznak jól bevált szállítási és gyűjtő csomagolásokat, melyek segítik a nyilvántartást, árukezelést, raktározást és elosztást. A műanyag rekeszek elődeiknél praktikusabban mozgathatók és tisztíthatók.

A csomagolásra használt műanyagok nagy része makromolekulájú szerves vegyületekből áll, és azokat természetes alapú anyagokból vagy szintetikus anyagok átalakításával állítják elő. Két fő csoportjuk van a hőre lágyuló (termoplaszt) és a hőre keményedő (duroplaszt) műanyagok. Az élelmiszerek csomagolására elsősorban a hőre lágyuló műanyagokat (PE, PP, PS, PVC, PET) használják. Az általánosan használt műanyag fólia 1 mm-nél vékonyabb, hajlékony csomagolóanyag. Az előállítási technológiától függően sík- vagy tömlő fólia készülhet. Pékáru csomagolására gyakran használnak speciális zsugorfóliát is, amely csomagolási mód nagy kézi munkaerő igényű. Nagy mennyiségű terméket, gépesítve célszerű síkfóliába csomagolni, mert így az egy termékre eső csomagolási költség olcsóbb. A géppel történő csomagolás hátránya az, hogy nem engedhető meg a termék méretének nagyobb szórása.

Apró pékáruk és snackek csomagolási anyagai:

Ezen termékeknél gyakran találkozunk különféle kínáló csomagolásokkal, melyek lehetnek fém alapúak (fólia, tálca, tálka), műanyag alapúak (fólia, zacskó, zsák, doboz) és speciális kombinált csomagoló anyagúak (fólia, zacskó, doboz formában).

A fém csomagolószerek közül a be-vonatos és extrudált fóliák használatosak a pékáruknál. A fémtálcák, tálak alapanyaga az Alumínium Association szabványai szerinti 1100, 1145 vagy 3003 jelű 0,05-0,16 mm vastagságú ötvözött alumínium szalag. Változatos formákban (szögletes, kerek, többrészes) készülnek sajtoló eljárással. A tálca készülhet sima alumínium fóliából, esetenként kemény kristály PVC-ből. Ha a tálca és a fedél is termoplasztikus műanyaggal kasírozott Alszalagból készült, légmentesen is lezárhatók. Az alumínium tálcák felhasználhatók a gyártóüzemtől a gyors éttermekig vagy a háztartásokig terjedő egész elosztási láncban. Sokoldalú csomagolás, mivel elviseli a gyorsfagyasztást, a gőzben, vízben és infrasugárzó berendezésekben történő felmelegítést.

Kenyér-félék korszerű csomagolási megoldásai:

A műanyag csomagolószerek közül a polipropilén (PP) kiválóan bevált a különböző friss és tartós kenyerek csomagolására. A polipropilén (PP) jól elviseli a 100 °C feletti hőmérsékletet, ezért sterilezhető csomagolások készítésére is alkalmas. 0 °C alatt gyorsan ridegé válik. Vízgőz-, gáz- és aroma védőképessége lényegesen jobb, mint a polietiléné (PE), olaj- és zsírállósága is jobb. A fólia felülete fényesen csillog. Fizikai tulajdonságait egy- vagy kétirányú nyújtással javítják, ilyenek az OPP (egyirányú orientált) ill. a BOPP (kétirányú orientált) fóliák. A nyújtás következtében a következő tulajdonságai javulnak: szakító- és ütőszilárdság, hidegállóság, víz-gőz- és gázáteresztés csökken. Hegeszteni csak valamilyen hegedő réteg fel-vitele után lehet. Nyomtatás előtt a PP-fólia felületét kezelni kell. Tasakok, zacskók készülnek belőle, elsősorban más fóliákkal társítva. Pl. a Pesti Sütőipari és Kereskedelmi Rt a Biafol K jelzésű polipropilén fóliát használja a tartós kenyérkészítmények csomagolására, amely az OÉTI vizsgálatai alapján megfelel a hazai élelmezés-egészségügyi előírásoknak.

További megoldás lehet a poliamid (PA) alkalmazása, mint társított fóliás csomagolás. A poliamid (PA) szerves savaknak, lúgoknak, oldószereknek általában ellenáll. Zsír- és olajállósága, aromazáró képessége jó. Vízgőzzel szemben jobban ellenáll, mint a polietilén (PE). Mechanikai szilárdsága kiváló, a hőmérséklet változását 40 és +150 °C között jól bírja. Többek között sterilezhető csomagolásokat gyártanak belőle, a kenyérfélék csomagolására használt kombinált fóliák gyakori alkotóeleme.

PVC fóliából kopolimerizációval módosított tulajdonságú fóliák állíthatók elő. Pl. a VF-70 típus megőrzi a csomagolt áru nedvességtartalmát, kiszáradástól és tömegcsökkenéstől véd. Az AF-50 típus nagy rugalmassága következtében jól ráfeszül a becsomagolt termékre. A vékony fólia (16-20 um) olcsó csomagolóanyag, sajt, pékáru, szendvics csomagolására használják. A PVDC fólia önállóan kis szilárdságú, ezért inkább nagyobb szilárdságú kopolimereket állítanak elő belőle, mint pl. az ismert „Saran” és „Cryovac” márka nevű fóliákat. Átlátszó, vízzel, zsiradékokkal, olajokkal szemben ellenálló. Gáz át nem eresztő tulajdonsága az élelmiszerek avasodását késlelteti. Aroma- és illatanyag-visszatartó képessége kiváló. Viszonylag drága, ezért gyakran más olcsóbb fóliák bevonataként használják. Főleg vákuumos és védőgázas csomagolások alapanyaga.

A felsorolt csomagolási példák alapján látható, hogy napjaink kenyér fogyasztási szokásaihoz alkalmazkodva számos új csomagolási mód terjedt el a sütőiparban, és mára már teljesen természetessé vált, hogy a saját márka névvel ellátott, egyedi csomagolási újításokat felhasználó jó minőségű kenyerek akár hetekig is megőrizhetik frissességüket.

Összegezve tehát megállapítható, hogy a magyar pékáruk mind a hazai, mind a külföldi piacon való jó szereplése egyértelműen megkívánja az igényes csomagolás alkalmazását. A csomagolás számos minőségvédő funkciója mellett, az egyre erősödő piaci verseny teszi szükségessé a minél színvonalasabb, figyelmet felkeltő reklámhordozó felület kialakítását is, mely sorsdöntő lehet az egyes termékek piacszerzésében.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

feltétlen takarmányok

olyan anyagok, amelyeknek legcélszerűbb felhasználási területe a takarmányozás. Ide... Tovább

állatápolás

a bőr, a szőrzet, a szaruképletek ápolása és gondozása. Régebben az á. főleg csutakkal,... Tovább

Tovább a lexikonra