A csicsóka bemutatása, a csicsóka termesztése

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Régebben a szegények eledele, a szegények krumplija volt, nagyon sokan szerették, mára viszont szinte sehol sem lehet vele találkozni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a csicsókáról! 

Tudj meg mindent a csicsóka termesztéséről

A csicsóka bemutatása - Egy kis történelem

A csicsóka (Helianthus tuberosus) nagyon sokáig „élvezte” a szegények krumplija megnevezést. A gumós évelő, illetve gyógynövény a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, eredetileg Észak-Amerikában honos. Európába a XVII. század elejeén került, ezután szinte mindenhol elterjedt, így Magyarországon is. Érdekesség, hogy jóval a burgonya előtt jelent meg kontinensünkön.

A csicsóka közeli rokonságban áll a napraforgóval, tavasszal sokan össze is tévesztik a két növényt, de később már nem, mivel a csicsóka sárga virágai sokkal kisebbek, mint a napraforgóké, ráadásul jóval később, csak augusztus elején nyílnak. Ráadásul a kifejlett növény szára azonos talajviszonyok mellett vékonyabb és magasabb (akár a három méteres magasságot is eléri), mint a napraforgóé. Magyarországon az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé a magról való szaporítását, mivel túl későn virágzik, így már nincs lehetőség a kifejlődésre. 

A csicsóka bemutatása – A csicsóka jellemzői

A csicsóka gumója eléggé göröngyös, barázdált, összetett, nehezen tisztítható, éppen ezért feldolgozása sokkal nehezebb, mint a burgonyáé – ennek köszönheti, hogy napjaink táplálkozásából szinte teljesen eltűnt. A csicsóka gumói megvastagodott szár-képletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az öt-húsz centiméter hosszú gyökérrészen találhatók, ebből kifolyólag nagyobb területen helyezkednek el. A gumók héjának színe általában fehér vagy sárga, de a leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé, húsuk pedig hófehér. 

Csicsóka és a cukorbetegség

A csicsóka nagyon fontos diabetikus alapanyag, mivel íze nagyon hasonlít a mindenki által ismert burgonyáéhoz, viszont annál jóval édesebb. A húsz-harminc százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban tizenöt-tizenhét százalék inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin), vannak. Az ezekből keletkező fruktóz sokkal lassabban növeli a vércukorszintet, mint például a szőlőcukor. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a csicsóka termesztéséről, felhasználásáról, gyógyhatásáról, a következő oldalon mindent elmondok nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alapító határozat (alapítólevél)

okirat, amely valamilyen vállalat, szervezet v. jogi személy létrehozásának, működésének... Tovább

iszapolás

a talaj mechanikai összetételének meghatározására alkalmas eljárás. Elvi alapja az, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség