Cseresznyelevél-tekeredés

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben. Valójában a vírus széles gazdakörrel rendelkezik, de először Angliában fedezték fel egy cseresznyefán. A vírus több mint 36 növénycsaládot érinthet, a cseresznyelevél-tekercselés tünetei és károsodása csoportonként eltérő. Mostani cikkünkben találhatsz néhány tippet a cseresznyelevél-tekeredés felismeréséhez és kezeléséhez.

Levéltekeredés

Mi az a cseresznyelevél-tekeredés? 


A cseresznyelevél-tekeredés vírusának terjedési módja fajonként eltérő lehet. Például a nyír- és diófák virágporon keresztül fertőződhetnek meg, míg sok más növény a fertőzött magon keresztül kapja meg a vírust. Először Észak-Amerikában fordult elő, de mára az egész világon elterjedt. Dísznövényeken, gyomokon, fákon és kultúrnövényeken is előfordulhat. A cseresznyelevél-tekeredés kezelése nehézkes, és a kertészeknek a megelőzésre kell összpontosítaniuk.


Cseresznyelevél-tekeredés a különböző növényfajoknál


Ez a vírus számos növényfajt érint, így elnevezték már szilmozaiknak és diólevél-tekercsnek is. 

  • A cseresznye-növényekben a betegség a növény egészségi állapotának romlását és ennek következtében termésveszteséget okoz. 
  • A diófákban végzetes nekrózist okoz. Pollen, vetőmag vagy esetenként oltás útján terjed. 
  • A betegségnek legalább kilenc törzse van, mindegyiknek különböző tünetei és súlyossága van. Néhány fajnál, például a rebarbarában, a betegség tünetmentes. 


A cseresznyelevél-tekeredés tünetei 


Ahogy a neve is sugallja, a levelek feltekerednek. Nekrotikus virágokat is kaphatnak, és a legrosszabb esetben a fa hanyatlása olyan súlyos, hogy elpusztul. A gyakori cserjéken/fákon jelentkező egyéb tünetek a következők:

  • korona, fekete bodza, virágzó kutyafa, ezüstnyír tünetei – Klorotikus gyűrűs folt, sárga erek, levélminták 
  • angol dió – véghajtások elhalnak, fekete vonal, levélmintázatok 
  • vadburgonya – nekrotikus levélléziók, klorózis 
  • Amerikánelm – klorotikus mozaik, gyűrűs mintázat, elhalt 
  • nasturcium – elhalásos vénák 


Tünetmentes fajok például: Rebarbara, Larkspur, Olíva 


A cseresznyelevél-tekeredés kezelése


Sajnos nincs ajánlott cseresznyelevél-tekeredés elleni védekezési módszer. Ha a vírus már átadásra került, az a növény fiziológiájának részévé vált. 


Annak érdekében azonban, hogy oltásokkal ne vigyük be kertünkbe a betegséget, tehetünk néhány lépést. Így például érdemes a forrásnövényeket igazolt nemesítőktől beszerezni, illetve szerszámainkat fertőtlenítei a művelet végrehajtása előtt. Fertőzött növényt soha ne oltsunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajcsövezés (más néven: alagcsövezés v. drénezés)

a talajnedvesség és a ->talajvízszint terepszint alatti szabályozására irányuló... Tovább

forró levegős szénaszárító

a nagy (70—80%) nedvességtartalmú, friss v. enyhén fonnyadt és szecskázott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem